Brutális karambol az Üllői úton - Rommá törtek az ütköző autók (Fotók!)

Publikálás dátuma
2016.08.14. 14:34
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Frontálisan ütközött két kocsi az Üllői úton, a balesetben egy ember életveszélyesen megsérült. A rommá tört kocsi sofőrjét feszítővágó segítségével szabadították ki a roncsból.

Frontálisan ütközött két személyautó az Üllői úton, a Könyves Kálmán körút feletti felüljárón vasárnap reggel. Egy ember beszorult az egyik járműbe, ezért őt a tűzoltók feszítővágóval szabadították ki - írta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Szolgálat honlapján.

 MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Szerző

Eltűnt Hüvelyes Lajos

 A rendőrség segítségét kérték a civilek a csütörtökön eltűnt Hüvelyes Lajos felkutatásáért. A Magyar Szociális Fórum a dabasi rendőrkapitányságra juttatta el kérését, a rokkant férfi önkéntes segítői pedig a VI. kerületi rendőrkapitányságtól kérték az eltűnt személy felkutatását.

A 73 éves terézvárosi kilakoltatott hollétéről negyedik napja nem tudni semmit. Utoljára akkor látták, amikor csütörtök délelőtt a pomázi Gálfi Béla kórház pszichiátriai osztályáról ismeretlen helyre szállították. A VI. kerületi önkormányzat egyik alkalmazottja pénteken azt mondta az MSZF-nek, hogy a rokkant embert Tatárszentgyörgyre szállították. Felsőbb utasításra hivatkozva megtagadta a választ arra a kérdésre, hogy pontosan hová, milyen címre. „Erre nem válaszolhatok, nincs felhatalmazásom rá” – közölte. Megtagadta a választ ugyanerre a kérdésre a tatárszentgyörgyi önkormányzat is.

A titkolózás oka ismeretlen, az emberi jogok sérelméhez viszont aligha férhet kétség, hiszen megakadályozzák az érintett kapcsolattartását azokkal a személyekkel, akik mellette álltak és állnak – jegyezte meg az MSZF.

A rendőrségre pénteken elküldött megkeresésekre eddig még nem jött válasz. A civilek azt is jelezték a hatóságnak, hogy Hüvelyes Lajos mobiltelefonja csütörtök óta üzemen kívül van, ezért elérhetetlen. Az őt segítő fiatalok csoportja, és az emberi jogaiért kiálló Magyar Szociális Fórum mindent megtesz azért, hogy nyomára bukkanjon az eltűnt embernek, és kiderítse, milyen jogon tagadják meg az illetékesek a hollétéről szóló információt, és a kapcsolattartást vele - írta a szervezet közleményében.

Szerző

Orbán vagy Európa? - Ujhelyi felszólította a Fidesz képviselőit

Orbán legutóbbi tusványosi kinyilatkoztatása hemzsegett a zsigeri provokációktól, de volt egy tétel, amelyre viszonylag kevesen kapták fel a fejüket. A Fidesz elnöke szerint hiba volt megnövelni az Európai Parlament szerepét és jogköreit, szerinte inkább a kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács befolyását kellene erősíteni - mutatott rá Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szokásos nyílt levél-sorozatában.

Hosszan elidőzhetnénk annak boncolgatásával, hogy Orbán Viktor vajon miért épp azt a testületet szeretné nagyobb hatalommal felruházni, amelynek ő is tagja, de ennél jóval érdekesebb, hogy vajon ez pusztán a miniszterelnök személyes hatalomstratégiai célkitűzése vagy a Fidesz európai politikusaival egyeztetett, közös irányvonal. A néppárti fideszesek ugyanis lelkes támogatói voltak az Európai Parlamentet erősebb jogkörökkel felruházó lisszaboni szerződésnek, szinte ünnepelték, hogy az EP szerepe meghatározóbb lesz az uniós döntéshozatali folyamatokban; hogy ezután közvetlenül beleszólhat - az Orbán által most épp támadott - Európai Bizottság vezetőjének és tagjainak kinevezésébe, vagy, hogy immár több mint hetven szakpolitikai területen van szélesebb jogalkotási hatásköre a brüsszeli testületnek.

Még a Fidesz 2009-es európai választási programjában is szerepel annak hangsúlyozása, hogy az EP döntései lényegesen befolyásolják az európaiak mindennapjait, és "azt sem szabad elfelejteni, hogy valamennyi európai felmérés szerint az integrációs intézmények közül ma az Európai Parlament a legelfogadottabb az európai polgárok körében." Ugyanezen, egyfajta fideszes sorvezetőként most is hatályos választási vállalások között olyan pro-európai kijelentések szerepelnek, amelyek ismeretében nehezen feltételezhető, hogy a Fidesz európai képviselői egyetértenek Orbán intézményi törekvéseivel.

Sajátos helyzet, ha a parlamenti jogalkotásban néppárti oldalon meghatározó szerepet betöltő Szájer József egyetértene az EP megerősített jogköreinek visszanyesésével és támogatná az érdemi döntések átruházását a miniszterelnöki Tanácsra. Én, európai demokrataként épp ennek ellenkezőjét tartanám helyesnek: ha a kormány- és államfők zárt ajtók mögött zajló tanácskozásai helyett az európai polgárok, a nemzetállami választók által delegált testületnek lenne befolyásosabb, sok esetben meghatározó pozíciója az Uniót érintő kérdésekben. Hiszen - és ezt ismét csak a Fidesz választási programjából idézem - "sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben."

Kedves fideszes képviselőtársaim: ebben a kérdésben Orbán Viktort vagy Európát követitek? Támogatjátok az Európai Parlament jogköreinek visszanyesését vagy eredeti vállalásaitoknak megfelelően inkább a népképviselet megerősítését szorgalmazzátok?

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száznegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - írta az MSZP alelnöke nyílt levelében.

Szerző