Előfizetés

Lövöldözésbe torkollottak a belső harcok a fővárosban

Publikálás dátuma
2016.08.14. 17:16
Dél-Szudán egy korábbi felvételen. FOTÓ: Benjamin Lowy/Getty Images
Szombat este csaptak össze Dél-Szudán fővárosa mellett a kormányhoz hű erők és az ellenzék hívei.

Reuters szerint a szombati lövöldözésnek két civil és egy katona volt az áldozata. James Gatdet ellenzéki szóvivő a harcokért, így a szombati lövöldözésért is a kormányerőket okolta. Azt mondta, ők támadták meg az ellenzéki fegyveresekre a Juba és Yei közötti úton, de a támadó kormányzati konvojt az ellenzéki erők megsemmisítették. 

Egyelőre nem tudni, hogy a Yei körüli harcok folytatódtak-e vasárnap reggel. Jubai lakosok viszont azt mondták, hogy a mobilszolgáltatás teljesen leállt a környéken.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyébként éppen előző nap, azaz pénteken adott felhatalmazást arra, hogy további négyezer fős katonai kontingenssel erősítsék meg az eddigi 13 ezres dél-szudáni missziójukat, amelyben rendőrök és katonák is vannak.

Az ENSZ döntése előtt néhány nappal pedig Salva Kiir dél-szudáni elnök rivális alelnöke, Riek Machar erői között voltak harcok. A kongói és ugandai határ közelében és Jubában is lövöldöztek. A napokig tartó összecsapásokban többszáz ember halt meg, és több ezren hagyták el a fővárost. Miután az elnökhöz hű Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) kiűzte az ellenzéki erők egy részét a fővárosi bázisaikról, a rivális vezetők tűzszünetre szólították fel csapataikat - írja az Origo az MTI híre alapján.

Lebombázták az Iszlám Állam újabb két központját

Publikálás dátuma
2016.08.14. 16:56
A kép illusztráció! FOTÓ: John Moore/Getty Images
Hat Tu-22M3-as hadászati bombázó mért csapásokat az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásaira a szíriai Deir-az-Zor város környékén  - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közlése szerint az Oroszországból felszálló bombázók júliusban háromszor hajtottak végre hasonló támadást, augusztusban pedig ez volt a harmadik bevetésük Szíriában. A nagy robbanóerejű bombákkal végrehajtott támadás ezúttal a terroristák két irányító központját, hat jelentős fegyver- és lőszerraktárát, két tankját négy gyalogsági páncélozott járművét, hét nagy kaliberű fegyverrel felszerelt terepjáróját és "nagyszámú" fegyveresét pusztította el. A bombázókat a szíriai Hmejmimből, az ott működő orosz légibázisról felszálló Szu-30-as és Szu 35-ös gépek fedezték.

Éveket is csúszhat a Brexit

A korábban jósoltnál egy évvel, 2019 végére csúszhat az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, mert a brit kormány nem áll készen a távozásról szóló tárgyalások megindítására.

A The Sunday Times című vasárnapi lap City-beli forrásokból úgy tudja, kabinettagok jelezték a londoni pénzügyi központnak, hogy az ország a vártnál tovább maradhat az EU-ban. Theresa May miniszterelnök a várakozások szerint 2017 januárjában fogja aktiválni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a közösségből való kilépést szabályozza. Onnantól számítva két évük van a feleknek az erről szóló tárgyalások lebonyolítására. És noha sokan szorgalmazzák, hogy a kormányfő tartsa magát ehhez a menetrendhez, könnyen lehet, hogy nem fogja: a júliusi kinevezése után felállított két új tárca, a kilépéssel foglalkozó (Brexit-)minisztérium és a külkereskedelmi tárca ugyanis nem tudja időben megkezdeni a munkát ehhez. 

Késleltetheti a júniusi referendumon megszavazott brit kilépést a jövőre esedékes választások Franciaországban és Németországban - írta a The Sunday Times. A lap szerint az Egyesült Királyság meg akarja várni az 50. cikkely aktiválásával a tavaszi elnökválasztást Franciaországban és a szeptemberi parlamenti választást Németországban. "Nem lehet úgy tárgyalni, hogy nem tudjuk, kivel tárgyalunk" - idézte egyik forrását az újság. A lapnak a kabinet egyik tagja is elismerte, hogy a két választás jelent "némi fejtörést" számukra.

David Davis, a Brexit-minisztérium és Liam Fox, a külkereskedelmi tárca vezetője kinevezése után egyaránt azt mondta, hogy az Egyesült Királyság 2019 elején távozhat az Európai Unióból. Azonban mindkét minisztérium felállítása lassan halad, előbbiben a szükséges létszám fele, utóbbiban alig a tizede van csak meg. Egyesek szerint a helyzet "kaotikus", így az 50. cikkely aktiválása 2017 őszére csúszhat. A lap által idézet egyik forrás azt mondta, a két tárcánál még azt sem tudják, milyen kérdéseket kellene feltenni, amikor végre elkezdik a tárgyalásokat. 

A helyzetet tovább bonyolítják a külkereskedelmi miniszter és a külügyminiszter közötti területi viták arról, hogy melyikükhöz tartoznak a brit külpolitika egyes kulcsfontosságú kérdései - értesült a The Sunday Telegraph. 

A lap egyébiránt nem csak Liam Fox és Boris Johnson vitáiról írt a Brexittel kapcsolatban. Idézte a Relate pártanácsadó szolgálatot, amely iránymutatást adott ki a Brexit miatt vitázó pároknak. A kalauz szerint a vitát szigorú keretek közé kell szorítani, hogy ne fajulhasson el odáig, ahonnan már nincs visszaút, és tisztázni kell, hogy melyek azok a kérdések, amelyek valóban a várható kilépéssel vannak összefüggésben, és melyek azok, amelyek valójában múltbéli konfliktusok. "Néha pedig jobb egyszerűen egyetérteni abban, hogy nincs egyetértés."