Reped? - Polt felfüggesztené Mengyi Roland mentelmi jogát

Publikálás dátuma
2016.08.18. 13:55
Fidesz-székház - Népszava fotó/Molnár Ádám
A legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi Roland (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön, Budapesten az MTI-vel. Mengyi Roland közleményben reagált Polt Péter kezdeményezésére, mégpedig úgy, hogy ő is indítványozni fogja a mentelmi jogának a felfüggesztését az Országgyűlésnél - ezt Lázár János kancelláriaminiszter is megerősítette a Kormányinfón.

Együtt: bíróság elé állhat a "Fidesz-maffia" egyik tagja

Ez az első ügy, ahol a "Fidesz-maffia" egyik tagja bíróság elé kerülhet - mondta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy volt olyan ember az államigazgatásban, aki tájékoztatta az elkövetőket a nyomozásról. Felvetette azt is, vajon miért nem engedte az ügyészség, hogy a NAV-nyomozók tetten érjék a kenőpénz átadásában résztvevőket.

LMP: Farkas Flórián mentelmi jogát is fel kell függeszteni!

Az LMP szerint Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő mellett többen lennének olyanok, akiknek fel kellene függeszteni a mentelmi jogát, és ki kellene vizsgálni, hogyan és kikkel üzleteltek. Gál József, az LMP szóvivője azt mondta: ha ez nem folytatódik további országgyűlési képviselők, például Farkas Flórián esetében, "akkor csak egy kis alamizsnának" tekintik a lépést.  A Fidesz fő politikájává és eszközévé vált, hogy politikusai, adott esetben országgyűlési képviselők is, és a hozzájuk köthető üzletemberek különböző céghálókon keresztül lopják el az uniós forrásokat - mondta Gál. Szerinte a Mengyi Roland-ügyben különösen aggasztó, hogy egy olyan programról van szó, amelynek keretében több munkahely létrejöttéhez biztosítottak volna uniós forrásokat. Egy fideszes országgyűlési képviselő a magyar emberektől vette el azt a lehetőséget, hogy jobb életük legyen - értékelt a politikus.

DK: Tállainak milyen szerepe van a Voldemort-ügyben?

A Demokratikus Koalíció független, objektív vizsgálatot követel az ügyészségtől Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő ügyében - mondta Niedermüller Péter, a DK alelnöke. Az ellenzéki politikus szerint az ügyészségnek már sokkal korábban kezdeményeznie kellett volna Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, mert attól lehet tartani, hogy a "vétkes késedelem" miatt a fideszes képviselő bizonyítékokat tüntethetett el vagy tanúkat félemlíthetett meg. Úgy vélte: nagyon súlyos a Mengyi Rolanddal szemben megfogalmazott vád, így elvárják Polt Péter ügyészségétől, hogy a legaprólékosabban tárja fel, kik tartoztak ehhez a bűnszövetkezethez. Hozzátette: nem lehet elfeledkezni arról, hogy az egyik gyanúsított név szerint említette Csepreghy Nándor államtitkárt. Szerinte azt is fel kell tárni, hogy Tállai Andrásnak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjének milyen szerepe van az ügyben, illetve, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumából elbocsátott uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Köpeczi-Bócz Tamás ebbe az ügybe bukott-e bele.

PM: hajlandó kiadni a Fidesz Mengyit?

A Párbeszéd Magyarországért jó lépésnek tartja, hogy legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését - mondta Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus a Legfőbb Ügyészség bejelentését úgy értékelte: "ez az első jó lépése az ügyészségnek, amit az elmúlt években tett, az első olyan lépés, ami arra utal, mintha jogállamban élnénk". Barabás Richárd a Fideszt arra szólította fel, hogy gyorsan és határozottan foglaljon állást arról, hajlandóak-e kiadni "Mengyi Roland Voldemortot" az ügyészségi vizsgálatnak. Közölte: emellett Tállai Andráshoz, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal elnökéhez fordulnak, mert tudni akarják, hogy kik és miért adtak utasítást a Mengyi Rolandot leleplező akció lefújására.

Jobbik: más kormánytagok "maffiaügyeiről" akarják elterelni a figyelmet

A Jobbik nem tartja meglepetésnek a legfőbb ügyész lépését, az ellenzéki párt értékelése szerint az ügy arra jó, hogy eltereljék a figyelmet Rogán Antal és más kormánytagok, illetve a "miniszterelnök közvetlen környezetének nagyon súlyos maffiaügyekben való érintettségéről". Volner János, a Jobbik alelnöke azt mondta: Orbán Viktor közvetlen környezetéből kerülnek ki azok a fideszes politikusok, akiknek már nem elég a költségvetésből ellopható pénz, nem elég a lenyúlható uniós támogatás, de maffiaügyekben is érintettek. Szerinte ezért a miniszterelnöknek személyes felelősséget kell vállalnia, kötelessége, hogy a hasonló helyzetbe került politikusokat haladéktalanul visszahívja tisztségükből. 

Szerző
Frissítve: 2016.08.18. 18:03

Nekik fordítunk hátat - Fotó, amitől még a "migránsozók" is megrendültek (videó)

Publikálás dátuma
2016.08.18. 13:20
Élet(?)kép Aleppóból - Fotó: Paul Watson/Getty Images
Naponta érkeznek a hírek a szíriai Aleppo városából, ahol dúl a polgárháború, ahol - akik még nem menekültek el, mert talán hiába is tennék, hiszen Európa nagy részéből eltűnt a szolidaritás -  a lakosok éheznek, rettegnek, belepusztulnak a gyerekeik iránti aggodalomba, és szó szerint is belepusztulnak a bombázásokba. 

A közösségi portálon terjed az a fotó, ami valahogy kiviláglik a rettenetes módon hétköznapivá váló borzalmak közül, talán pont azért, mert látszólag nem is igazán borzalmas. A kommentek, megosztások azt mutatják, hogy a látvány még azokat is megrendítette, akik pedig elhiszik - mert az sokkal kényelmesebb, mint érezni, gondolkodni - hogy félniük kell a menekültektől.

Egy hónapja nem érkezett segély Szíriába
Az elmúlt hónapban nem jutottak be segélyszállítmányok a polgárháborús káoszba süllyedt Szíria ostromgyűrűbe zárt területeire. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a harcok beszüntetését követelve, nyolc perc után megszakította Genfben a világszervezet Szírián belüli humanitárius segélyezésért felelős munkacsoportja ülését, hogy megtegye a fenti drámai bejelentést. De Mistura a bejelentéssel akart súlyt adni az ENSZ követelésének, hogy nyissák meg a humanitárius segítők előtt az ostromlott szíriai városokat és térségeket, ahol több százezer ember szenved az elemi létfeltételek hiányától. 

Akkor most nézzünk szembe a sok gyerek-áldozat közül ezzel a kisfiúval, aki él ugyan, de hogy micsoda pusztulás mehetett végbe a gyereklélekben az átélt borzalmak hatására, arról beszél nekünk a kép: a 4-5 év körüli gyerek nem is sír amikor kimentik, és berakják a mentőautóba, csak ül a vérző fejével, a mesefigurás kis pólójában és néz maga elé. Még csak nem is vádlón. Pedig minden oka meglenne rá. 

Szégyen, hogy ezt hagyja a világ.  Videó is van. Nehéz szívvel nézhető tartalommal.

Szerző

Pokolgép gyilkolt Törökországban

Autóba rejtett pokolgép robbant csütörtökön a főként kurdok lakta kelet-törökországi Elazig város rendőrkapitánysága előtt, legalább 3 ember meghalt, több mint 100-an megsebesültek, köztük 10-en súlyosan - jelentette a Dogan török hírügynökség.

A központtól 6 kilométerre található négyemeletes épület homlokzata szinte teljesen beomlott, a környező fák gyökerestül kiszakadtak a földből, a közeli autók kiégtek, a boltok kirakatai mintegy két kilométeres körzetben betörtek. A helyszínre sok mentőegységet rendeltek. A kórházakba önkéntes véradók siettek, az egészségügyi minisztérium ugyanakkor megerősítette, hogy nincs készlethiány. A hatóságok a merényletért a kurd autonómiáért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetet teszik felelőssé.

A kurd lázadók gyakran követnek el hasonló támadásokat az ország délkeleti, illetve keleti részében, mindazonáltal ezen a településen először fordult elő. Fikri Isik védelmi miniszter az incidensre reagálva az Anadolu török állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a "PKK-t nem a régió népének sérelmei, hanem globális erők működtetik". Kiemelte: a merényletekben sok olyan civil is életét veszti, akik nevében a terrorszervezet küzd. A PKK úgy véli, hogy a július 15-i katonai puccskísérletet követően Törökország védelmi ereje csökkent - világított rá Isik.

A CNN Türk török hírtelevíziónak nyilatkozó egyik szemtanú, Mustafa Celik elmondása szerint a pokolgépet szállító gépjármű mozgásban volt, ami öngyilkos merényletre utal, de ezt az állítást hivatalos források nem erősítették meg. A férfi, aki az élő adásban újságíróként mutatkozott be, azt is közölte, hogy a halottak száma több, mint amennyiről a beszámolók szólnak, valamint hangsúlyozta, hogy a támadás előkészítőit már négy napja keresték.

Legutóbb csütörtök kora hajnalban robbant autóba rejtett pokolgép Kelet-Törökországban. Az iráni határ közelében fekvő Van város egyik rendőrőrse mellett három civil meghalt, további 40 ember megsebesült, köztük 2 rendőr.

A szeparatisták 1984 óta tartó küzdelmét 2013-ban tűzszünet zárta le, de tavaly nyáron kiújultak az összecsapások a kurd fegyveresek és a török biztonsági erők között. A konfliktusban azóta több mint 7000 kurd lázadó és a török biztonsági erők legalább 600 tagja meghalt. Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször hangoztatta: a katonai beavatkozással pontot akar tenni a felkelés végére.

Szerző
Frissítve: 2016.08.18. 14:26