Bíróság elé állhat a "Fidesz-maffia" tagja

Ez az első ügy, ahol a "Fidesz-maffia" egyik tagja bíróság elé kerülhet - kommentálta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt a bejelentést, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését egy korrupciós ügyben.

Szigetvári Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy volt olyan ember az államigazgatásban, aki tájékoztatta az elkövetőket a nyomozásról. Felvetette azt is, vajon miért nem engedte az ügyészség, hogy a NAV-nyomozók tetten érjék a kenőpénz átadásában résztvevőket.

Szerző

Orbánt nem szeretik, de Rogán és Lázár sem népszerű...

Publikálás dátuma
2016.08.18. 16:41
Orbán Viktor, Rogán Antal és Lázár János a legnépszerűtlenebb politikusok között (+ Kósa Lajos, akiről sajnos nincs konkrét adat
A Republikon Intézet által mért 18 politikus között mindössze négyen vannak, akiket többen kedvelnek, mint ahányan elutasítják őket. A miniszterelnököt jóval többen nem kedvelik, mint ahányan támogatják - derült ki a kutatásból, ami több módszerrel is mérte a politikusok népszerűségét.

A Republikon Politikus Indexét eszerint Szél Bernadett, az LMP társelnöke (+9,5), Áder János köztársasági elnök (+9,3), Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke (+4,1) és Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere (+2,0) vezeti. Ők azok a politikusok, akiket a megkérdezettek közül többen kedvelnek, mint ahányan nem.

A kutatás szerint a mért politikusok közt -33,6 ponttal Gyurcsány Ferenc DK-elnök a legnépszerűtlenebb, de sokan utasítják el Rogán Antal (-25,6) és Lázár János (-20) fideszes miniszterek személyét is. A pusztán pozitív véleményekre fókuszáló közvélemény-kutatásokhoz képest Orbán Viktor népszerűsége -10,3 ponttal csak a középmezőnyre elegendő, a miniszterelnököt ugyanis összességében jóval többen nem kedvelik, mint ahányan pozitívan vélekednek személyéről.

A Republikon Intézet új kutatási módszert dolgozott ki a politikusok népszerűségének mérésére, amely számos korábbi problémát orvosol. Az új módszer kiindulópontja az volt, hogy bármekkora is egy politikus „rajongótábora”, ha személyüket többen utasítják el, mint ahányan kedvelik, akkor az a politikus nem lehet népszerű.

A Republikon Politikus Index lényege, hogy a népszerűség „abszolút” mérőszámának az adott politikussal szimpatizálók illetve nem szimpatizálók különbségét tekinti. A mért politikusok népszerűsége egy -100-tól +100-ig terjedő skálán helyezkedik el. +100-as értéket érne el az a politikus, akit minden őt ismerő megkérdezett kedvel vagy kifejezetten kedvel, ugyanígy -100 lenne a „népszerűsége” azoknak, akiket az őt ismerők nem vagy kifejezetten nem kedvelnek.

A közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy a kormánypárti politikusok népszerűsége jóval nagyobb azok körében, akik a jövőben is Fidesz-KDNP kormányt szeretnének, mint a bal- és liberális politikusok támogatottsága azok körében, akik baloldali és liberális pártokat látnának szívesen hatalomban.

Az előbbi táborban Orbán Viktor támogatottsága +76,6 pontos, de a legelutasítottabb politikusok között szereplő Rogán Antal népszerűsége is viszonylag magas (+38,1) a Fidesz-KDNP kormányt kívánók körében. A baloldali és liberális pártok alkotta kormányt preferálók körében Szél Bernadett (+49,5), Kunhalmi Ágnes (+46,8) és Molnár Gyula (+45,2) a legnépszerűbbek - írja a Republikon Intézet a legfrissebb kutatásban.

Szerző

Egy órát kell várakozni az M1-esen Hegyeshalomnál

Egy órát kell várakozniuk az Ausztriába belépőknek az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. 

Smuk Ferenc elmondta, hogy az autók mintegy két kilométer hosszon torlódnak. A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a rendőrség határinfó oldalán az adott határállomásnál tapasztalt várakozási időkről, és fokozott figyelemmel közlekedjenek a sztráda érintett szakaszán. Az osztrák hatóságok április 25. óta tartanak szúrópróbaszerű ellenőrzést a magyar-osztrák határátlépési pontokon.

Szerző