Bojkottba fullasztotta a Házat a Fidesz

Publikálás dátuma
2016.08.23. 07:05
Ismét megakadályozta a Fidesz–KDNP, hogy határozatképes legyen egy rendkívüli ülés a Házban FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉMI
Miközben a fideszes Halász János az Országházból a magyarok nevében ismét megüzente Brüsszelnek, "nem kérünk az esztelen migrációs politikájukból, a kötelező betelepítésből", Schöpflin György, a kormánypárt EP-képviselője a twitterén egyetlen bejegyzéssel megoldotta a menekültválságot. Egy órát sem ülésezett a T. Ház.

Egy órán át sem ülésezett tegnap a parlament, a kormányoldal ugyanis nem biztosította a határozatképességet, így csak a napirendi felszólalások hangzottak el. A rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte az MSZP és az LMP támogatásával annak érdekében, hogy a levélben szavazás kiterjesztéséről tárgyaljanak. Szerették volna elérni, hogy az októberi kvótareferendumtól kezdve a külföldön élő magyarok is szavazhassanak levélben függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel, vagy sem.

A kormánypártok - amelyek előre jelezték, hogy nem értenek egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével és nem mennek el az ülésre - politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. A rendkívüli ülésen napirend előtt az LMP-s Szél Bernadett szóvá tette: kettős mércét vezettek be a szavazati jog kapcsán, mert amíg a határon túli magyarok voksolhatnak levélben is, addig a kivándoroltak csak jókora utazás után, országonként egy-két helyen szavazhatnak. Bebizonyosodott, hogy a kormányoldal számára a népszavazás "hatalomtechnikai trükk" - fogalmazott az ellenzéki politikus. A szocialista Szakács László arra emlékeztetett, pártja az "egypárti" válaszjogi törvény elfogadása óta azt képviseli, hogy nem lehet különbséget tenni szavazó és a szavazó között. "Önök akarják megvédeni Magyarországot meg Európát, önök az NVI bejáratát, meg az előcsarnokát nem tudták megvédeni (...), ott volt egy kupac kopasz és önök nem csináltak semmit" - sorolta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Véleménye szerint a kormányoldal kopaszokat, szlogeneket és rengeteg félelmet kínál, de nem ettől lesz erős Magyarország és Európa, hanem azoktól az emberektől, akik a "korrupcióban lubickoló hibás döntések" ellenére dolgoznak az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban és az üzemekben.

Nem támogatják a választójoggal kapcsolatos ellenzéki kezdeményezést, mert azzal csak az október 2-ai népszavazást szeretnék azzal ellehetetleníteni. Erről már a fideszes Halász János beszélt tegnap napirend előtt, illetve később sajtótájékoztatón. A kormánypárt szóvivője ezúttal is azzal érvelt, már kitűzték a népszavazás időpontját, és ilyenkor eljárásjogi szabályokat nem szabad módosítani, az a demokratikus hagyományok figyelmen kívül hagyása lenne. A képviselők felszólalásaira reagáló államtitkárok a választási rendszert és a kvótareferendumot dicsérték, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig "ipari méretű sumákolásal" vádolta azokat, akik érvénytelen szavazat leadására buzdítanak.

Voldemort ügye bizottság előtt
Mielőtt az elnöklő Latorcai János berekesztette az ülést bejelentette, hogy a legfőbb ügyész a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését kérte egy közvádas ügyben. Az indítványt a házelnök megvizsgálására kiadta a mentelmi bizottságnak. Polt Péter múlt csütörtökön kezdeményezte a Voldemort néven elhíresült képviselő mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt. Halász János tegnap azt mondta, mindenkinek az az érdeke, hogy tisztázódjon az ügy.

A fideszes Schöpflin György egyébként a tegnapi sikertelen parlamenti ülés előtt twitterén megüzente: malacfejeket kell tenni a magyar határkerítésre, azok majd távol tartják a muszlim migránsokat. Andrew Stroehlein, a Human Right Watch munkatársa erre a brit Independentnek úgy reagált: "undorító szavak. Azt hinném, hogy egy neonáci troll írta, nem egy EP-képviselő." Schöpflin bejegyzésében állítólag arra reagált, hogy az emberi jogi szervezet munkatársa még pénteken megosztotta azt a Facebook-bejegyzést, amin a déli határkerítésre függesztett rémisztő arcú madárijesztőről készült fotó látható. Eközben a Magyar Nemzet a Belügyminisztériumtól megtudta, hogy a tavalyi menekülthullám kezdete óta összesen 52 ezer menekültet akartak az uniós országokból visszatoloncolni Magyarországra, azonban mindössze négyet vettünk át. A magyar kormány álláspontja szerint a menekültek Görögországon keresztül érkeztek, és ha nem regisztráltak is ott, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországra kellene küldeni őket.

Nem hagyják annyiba a kopasz-botrányt
Ellen-beadványt küld az ügyészségnek az MSZP-s Nyakó István, mert szeretné, ha a legfőbb ügyész "nem a rendőrség háta mögé bújva", hanem "kiállva a napfényre, férfiként" mondaná ki, hogy hivatala pártszolgálatot teljesít. A szocialista politikus tegnap bejelentette, a rendőrségnek három napja van arra, hogy megváltoztassa döntését és folytassa a nyomozást, a Legfőbb Ügyészségnek pedig 30 napja van, hogy vádat emeljen az ügyben. A rendőrség ugyanis a napokban megszüntette a nyomozást a hírhedt kopasz-botrány ügyében, amit Nyakó a magyar demokráciának küldött "hadüzenetként" értékelt, és úgy vélte, a nyomozóhatóság valamint a vádhatóság átvette az igazságszolgáltatás szerepét Magyarországon. Az MSZP-s politikus a múlt héten, azzal vádolta a rendőrséget, hogy "a kopaszok elleni nyomozást a Fidesz megrendelésére szabotálták hosszú hónapokon keresztül, majd a Fidesz megrendelésére szüntették meg, a szálak ugyanis olyan fideszes körökhöz vezetnek, például Kubatov Gáborhoz, a Fidesz alelnökéhez, akiket az ügyészség nem akart lebuktatni". Pedig szerinte február 23-án a "Fidesz megrendelésére" mentek a kopaszok az NVI-hez, akik megakadályozták, hogy elsőként adhassa be pártja vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését. A Fidesz elhatárolódott a történtektől, míg ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt, amit most a rendőrség egy jogerős kúriai ítélettel szemben, amely megállapította a választás elleni bűntettek elkövetését, legalizált.

Szerző

Meddig tartható még Rogán Antal? (II.)

Publikálás dátuma
2016.08.23. 07:00

Rogán Antal feltalálótársainak cégére szabhatta a kormány a pénzügyi szektor informatikai rendszereinek ellenőrzését, amivel újabb állami milliárdok juthatnak a Miniszterelnöki Kabinetiroda fura urának üzleti és baráti körébe. De Rogán nevével nemcsak a forradalminak aligha nevezhető találmány, s az akörül kiépülni látszó cégháló, hanem egy sokkal nagyobb korrupciógyanús hálózat is fémjelezhető mára. A polgármesterként, Fidesz-frakcióvezetőként, ma pedig kabinetminiszterként is botrányról botrányra egyre feljebb jutó politikus továbbra is élvezi miniszterelnöke bizalmát, de minden nappal egyre súlyosabbá válik a kérdés: meddig tarthatja még Orbán Viktor az oldalán Rogánt.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda mai vezetője, az egykori belvárosi polgármester, volt Fidesz-frakcióvezető és legújabban "feltaláló" évek óta folyamatosan a figyelem középpontjában áll, s ennek nem csupán a bulvárszereplést sem elutasító személyisége, hanem - legalábbis - gyanús ügyeinek végtelen sora állhat a hátterében. Következménye, úgy tűnik, egyetlen vitatott ügyének sincs, a napokban a Juhász Péter V. kerületi önkormányzati képviselő és vagy egy tucat más feljelentő által kifogásolt belvárosi ingatlaneladásokkal összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűncselekmény hiányában megszüntette a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettesek ellen indított nyomozását.

Rogánnak azonban nem ez, a Juhász közlése szerint korántsem lefutott ügy törhet még borsot az orra alá, hanem az is, ha a következő hetekben-hónapokban egy hozzá kötött cég - noha a tulajdonosi összefüggést a Miniszterelnöki Kabinetiroda hevesen cáfolja - újabb előnyökhöz juthat a "pasa parki fenegyerek" által is befolyásolt jogalkotási tevékenység révén. Legújabban ugyanis egy informatikai eljárásban "felmutatott" feltalálói vénája okán került a hírhasábokra Rogán, de emlékezetes - mint arra az Átlátszó portréja felhívta a figyelmet - az első olyan korrupciógyanús ügyek, amelyekben Rogán nevét is megemlítették, szintén az informatikai szektorhoz köthetők.

Noha a polgármesterként, Fidesz-frakcióvezetőként, ma pedig kabinetminiszterként is botrányról botrányra egyre feljebb jutó politikus továbbra is élvezi miniszterelnöke bizalmát, a Népszava napról napra arra próbál választ keresni, meddig tartható Orbán Viktor legközvetlenebb környezetében egy ilyen sok, súlyos korrupciógyanúval terhelt politikai szereplő.

"Feltalálékony"

Alig néhány hete robbant a nyári hír: Rogán feltalálóként jegyez egy elektronikus-aláírási technológiát, amely ugyan nem biztos hogy hasznos és új, de üzletnek remek. Még a szellemi alkotások adókedvezményeit is a miniszter nevéhez köthető fejlesztést értékesítő cégre szabhatta ugyanis a kormányoldal, hiszen az a "találmányból" fejlesztett szoftver értékesítéséből él - írtuk meg a minap. Júliustól ugyanis egy törvénymódosítás nyomán ez utóbbi az egyetlen olyan szellemi tulajdon, amelyből befolyó bevétel adókedvezményre jogosít, minden más viszont kikerült a kedvezményezetti körből. Rogán és társai egy nem is forradalmi megoldással "húztak nagyot", hiszen a digitális aláírás-hitelesítési találmánya már jóval azelőtt is létezett, hogy társaival azt benyújtották a szabadalmi hivatalhoz.

Ismert: Rogán volt a jogosultja tíz napig annak a szabadalomnak, amellyel a közműcégek auditálását a Hunguard Kft. végezte. Azután szabadult meg a jogosultságtól, hogy a szabadalmi hivatal értesítése megérkezett hozzá. Ennek ellenére Rogán, illetve informatikus barátai, Csik Balázs és Lengyel Csaba továbbra is a kormányzati hátszéllel milliárdos bevételhez jutó, ismeretlen végső haszonhúzóknak több mint kétszázmilliós osztalékot fizető Hunguard látható tulajdonosai - bár a cég többségi tulaja hivatalosan jelenleg egy offshore-cég, a Javelin Ltd., amely egy másik offshore tulajdonában áll. Az elektronikus aláírási rendszer alapjául szolgáló fejlesztést eközben eladták a MobilSign Kft-nek. Utóbbi cég 2014 végéig Rogán feltalálótársainak, Csiknak és Lengyelnek a tulajdonában állt, azóta Pozsgai Petra vette át. Ezzel azonban nem került nagyon távol a körtől az üzlet, hiszen Csik Balázsnak Pozsgai hat évig üzlettársa volt a ProfiTrade 90 Kft informatikai cégben, amelynek Csik most is tulajdonosa és ügyvezetője.

A ProfiTrade volt az, amelyik a MobilSign-technológiát - azaz a szoftvert - például a Magyar Telekomnak is eladta, de a referenciái között számos állami nagyvállalat megtalálható volt a legutóbbi napokig. Sőt, a jelek szerint a ProfiTrade állhatott az egész innováció hátterében is, honlapjuk szerint ugyanis a MobilSign-technológia kidolgozásához még uniós pénzt is kaptak. Az Új Széchenyi-terv keretein belül több mint 256 millió forintot szerzett a vállalat a fejlesztésre, amire Rogán minisztériuma a HVG-nek azonnal azt üzente, hogy "Rogán Antal a szabadalmában leírt eljárás kifejlesztésére soha nem igényelt és nem is kapott EU támogatást". Valóban nem, ő már eladta a szabadalmi jogokat a cégnek, amikor az EU-s támogatást felvették rá. Egyébként a ProfiTrade 2012-2015 között összesen mintegy egymilliárd forint uniós pénzt nyert el különböző pályázatokon. A cégnek 2002-13 között a találmányt Rogánnal közösen jegyző Csík és a találmány jogait megvásárló Pozsgai Petra mellett a Carion Holding is tulajdonosa volt. A Carion Holding neve pedig onnan lehet ismerős, hogy ők lehetnek a legnagyobb kedvezményezettjei annak a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek programnak, amit megint csak Rogán nyomott át a törvényhozáson.

Haverok, buli, fanta

Eközben a Hunguard informatikai biztonsági audittal foglalkozik, s noha árbevétele 18 évig ugyanannyi volt, az utóbbi két évben hirtelen a tízszeresére nőtt. A feltalálótársak és a titokzatos ciprusi és máltai offshore-érdekeltség ugyanis a Rogán arcával fémjelzett rezsicsökkentés-kampány idején közmű-auditálással tarolt az állami szektorban. Most pedig, mint a Magyar Nemzet írta a minap, személyre szabott törvénynek örülhetnek bankátvilágítóként is. Egy júniusi kormányrendelet ugyanis olyan feltételeket határozott meg a pénzintézetek informatikai rendszereinek biztonsági auditálására, aminek jelenleg csak a Hunguard felel meg. A kormányrendeletet a Miniszterelnökség fogalmazta meg, de a Magyar Nemzet szerint Rogán Antal is keményen lobbizott mellette. Ha tényleg csak ők maradnak talpon a piacon, akkor azzal évente több milliárdot kaszálhatnak.

A Hunguard ügyvezetője, Szűcs Ákos Balázs a Centrum Csoport Kft. ügyvezető-társtulajdonosa volt a kilencvenes évek közepén, utóda a cégben Fürst György (MSZP) volt VI. kerületi vagyongazdálkodási alpolgármester lett, aki a Centrum Parkoló szerződései miatt jelenleg hűtlen kezelés miatt áll bíróság előtt. A Hunguardnál a történet elér a minden idők legsúlyosabb magyar maffiózójaként börtönbe zárt Portik Tamáshoz is. Szűcs Ákos Balázs ugyanis korábban a Pápa-Szetlik-család érdekeltségében álló Club Tihanyt is irányította. Pont abban az időben, amikor az üzemeltetők kiebrudalták a szállóból a Média Hungary konferenciát, hogy helyet adjanak a Portik-közeli Generál Médiának. Annak a cégnek, amely a Lázár János vezette Hódmezővásárhely városától vett ingatlant internetes hirdetésekért. A Szetlik-Pápa-család cége és - állítása szerint - velük együttműködve Portik, a polgármesterként Rogán által vezetett Belvárostól vett akciós ingatlant - hívta fel a figyelmet az Átlátszó, hozzátéve, a szálak valahogy mindig a belvárosban futnak össze: az egyik feltalálótárs, Csík Baláz 2012-ben például még hitelt is kapott Rogán önkormányzatától ahhoz, hogy meg tudjon venni egy 82 négyzetméteres lakást Rogán kerületében.

Megírtuk azt is: a ProfiTrade, mely tavasz óta a Rogán-találmány jogosultja, valamint a Hunguard székhelye ugyanabban az épületben, a Királyhágó tér 8-9. alatt található. A telephely-bejelentés cégbírósági eljárására mindkét cég egy ügyvédi irodájának, a Javelin Ltd. magyarországi kézbesítési megbízottjának, a Karafiát Ügyvédi Irodának adott meghatalmazást, amely Rogán V. kerületi polgármestersége idején szorosan együttműködött az önkormányzattal. Ez az ügyvédi iroda az interneten elérhető dokumentumok szerint számos megbízást kapott Belváros-Lipótváros önkormányzatától, és különösen ingatlanelidegenítési ügyekben vett részt.

Egyenként is távozhatna
- Az V. kerület sötét ügyei - ideértve Vizoviczki belvárosi terjeszkedését - miatt
- A Portik-vallomás és a több szálon felmerült alvilági kapcsolatok miatt
- A Pasa parkban lévő lakásának vagyonnyilatkozati furcsaságai miatt
- Általában a vagyona irreális, vagy inkább szürreális gyarapodása miatt
- Szomszédjának, Csetényi Csabának ömlő közpénzek és trafikkoncessziók miatt
- Az által kezdeményezett jogszabályokkal megalkotott letelepedési kötvények miatt

A szomszéd és a média

Egyébként Rogán és barátai, üzletfelei nemcsak azonos, s nyilván jól bejáratott ügyvédi irodáknak szavaznak rendre bizalmat, de a kormány is jelentősen leszűkítette azoknak a cégeknek a körét is a kabinetfőnök múlt novemberi érkezése óta, amelyeket foglalkoztat.

"Nincsenek adatai a Miniszterelnöki Kabinetirodának arról, mennyiért vásárolt hirdetéseket a kormány júliusban az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2-n, a Habony Árpád-féle Lokálban, illetve a 888.hu-n, a faktor.hu-n, a Karc FM rádiócsatornán és a Magyar Időkben" - válaszolta a hét végén Kész Zoltán független képviselő parlamenti kérdésére Dömötör Csaba, a kabinetiroda államtitkára. Ezt a kérdést már korábban is feltették Rogán Antal tárcájának, de korábban sem tudtak rá válaszolni. Dömötör most megismételte, hogy a kabinetiroda csak reklámügynökségekkel köt szerződést, közvetlenül a kiadványokkal és a csatornákkal nem. Arról persze már nem írt, miféle reklámügynökségekről van szó, pedig igazán ez az érdekes.

A Rogán által felügyelt és irányított Nemzeti Kommunikációs Hivatal ugyanis 2015-ben 25 milliárd forint értékű keretszerződést kötött a Csetényi Csaba tulajdonában lévő Network (korábban HG) 360 Reklámügynökség Kft.-vel és és Affiliate Network Kft.-vel, valamint a Kuna Tibor tulajdonában lévő Trinity International Kft.-vel, továbbá a MindShare Médiaügynökség Kft.-vel az állami intézmények kommunikációs feladatainak ellátására. Csetényi Rogán Pasa Park-beli szomszédja és tulajdonostársa, Kuna Tibort pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter barátjaként emlegetik. A haverok közül mindenesetre Csetényi áll jobban, hiszen cégei sorra nyerik az NKH tendereit, 2016. januárig 5,1 milliárd forint közbeszerzést vittek el, többek között az állami intézmények sajtómegjelenéseit is intézik, például ők szerződtek a Lokál nevű, Habony Árpádhoz köthető ingyenes napi- és hetilappal is hirdetésekre.

Mesterházy: erősíti a kormány maffiajellegét
Rogán Antal ügyei nem csupán kínosak, de köztudott, hogy a Fidesz ezeknek az ügyeknek a századáért már lámpavasra húzott volna bármilyen szocialista minisztert, képviselőt, vagy polgármestert. Ennek ellenére Orbán Viktor nemhogy nem számoltatja el egykori belvárosi kerületvezetőjét, majd pedig frakcióvezetőjét, de még fel is emelte, az egyik legbizalmibb posztra helyezte - mondta lapunknak Mesterházy Attila. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint ez már önmagában erősíti ennek a kormánynak a maffiajellegét, hiszen Rogán csaknem érinthetetlen, a kormányfő személyes kabinetfőnökeként nemcsak a vele szemben, s az ő bűnösségének gyanújával indult büntetőügyeknek nem lehet eredménye és következménye, de azoknak a nyilvánvalóan céltudatos, személyre szabott jogalkotási tevékenységeknek, amelyek Rogánt és a hozzá köthető üzleti köröket láthatóan segítik. Mesterházy szerint a kormányfő nemcsak mindennek tudatában van, biztosak lehetünk benne, hogy a jóváhagyásával működik ilyen, minden napos korrupciós kockázatot jelentő módon Rogán, aki éppen emiatt viseltetik arroganciával. Példaként hozta a propagandaminiszter fenyegetőző, az érdemi válaszadást rendre kerülő parlamenti megnyilvánulásait, Mesterházy szerint ugyanis pikáns, hogy épp az állampolgárok tájékoztatásáért felelős tárcavezető utasítson vissza mindennemű együttműködést - akár az őt rendszeresen kérdező országgyűlési képviselőkkel, akár a sajtóval. Sőt, az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: Rogán csupán akkor jeleskedik a tájékoztatásban, amikor a szomszédja cégénél el lehet költeni az állami hirdetésekre szánt állami forrásokat. A pökhendi, urizáló magatartás, és a gyanús ügyek sora azonban visszaüt, hiszen Orbánon kívül már a Fidesz legbelsőbb körei, de a fideszes szavazók is elfordultak Rogántól - emlékeztetett Mesterházy, aki szerint ha a kormányfő nem is, a nép el fogja számoltatni a kabinetminisztert.

Szerző

Kisüt a nap, melegszik az idő

Publikálás dátuma
2016.08.22. 22:51
FOTÓ: Thinkstock
Kedden kezdetben még a déli, délnyugaton tájakon kisebb csapadék előfordulhat, de délelőtt ott is eláll az eső.

A Dunántúl nagy részén és északon sokfelé már felszakadozik a felhőzet, és hosszabb időszakokra kisüt a nap is. Többfelé még élénk, helyenként erős lesz az északias szél. Hajnalban 12-18°C, délután 23-28°C között alakul a hőmérséklet.
Nem várható fronthatás.

Szerző