Bojkottba fullasztotta a Házat a Fidesz

Publikálás dátuma
2016.08.23 07:05
Ismét megakadályozta a Fidesz–KDNP, hogy határozatképes legyen egy rendkívüli ülés a Házban FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉMI
Miközben a fideszes Halász János az Országházból a magyarok nevében ismét megüzente Brüsszelnek, "nem kérünk az esztelen migrációs politikájukból, a kötelező betelepítésből", Schöpflin György, a kormánypárt EP-képviselője a twitterén egyetlen bejegyzéssel megoldotta a menekültválságot. Egy órát sem ülésezett a T. Ház.

Egy órán át sem ülésezett tegnap a parlament, a kormányoldal ugyanis nem biztosította a határozatképességet, így csak a napirendi felszólalások hangzottak el. A rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte az MSZP és az LMP támogatásával annak érdekében, hogy a levélben szavazás kiterjesztéséről tárgyaljanak. Szerették volna elérni, hogy az októberi kvótareferendumtól kezdve a külföldön élő magyarok is szavazhassanak levélben függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel, vagy sem.

A kormánypártok - amelyek előre jelezték, hogy nem értenek egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével és nem mennek el az ülésre - politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. A rendkívüli ülésen napirend előtt az LMP-s Szél Bernadett szóvá tette: kettős mércét vezettek be a szavazati jog kapcsán, mert amíg a határon túli magyarok voksolhatnak levélben is, addig a kivándoroltak csak jókora utazás után, országonként egy-két helyen szavazhatnak. Bebizonyosodott, hogy a kormányoldal számára a népszavazás "hatalomtechnikai trükk" - fogalmazott az ellenzéki politikus. A szocialista Szakács László arra emlékeztetett, pártja az "egypárti" válaszjogi törvény elfogadása óta azt képviseli, hogy nem lehet különbséget tenni szavazó és a szavazó között. "Önök akarják megvédeni Magyarországot meg Európát, önök az NVI bejáratát, meg az előcsarnokát nem tudták megvédeni (...), ott volt egy kupac kopasz és önök nem csináltak semmit" - sorolta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Véleménye szerint a kormányoldal kopaszokat, szlogeneket és rengeteg félelmet kínál, de nem ettől lesz erős Magyarország és Európa, hanem azoktól az emberektől, akik a "korrupcióban lubickoló hibás döntések" ellenére dolgoznak az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban és az üzemekben.

Nem támogatják a választójoggal kapcsolatos ellenzéki kezdeményezést, mert azzal csak az október 2-ai népszavazást szeretnék azzal ellehetetleníteni. Erről már a fideszes Halász János beszélt tegnap napirend előtt, illetve később sajtótájékoztatón. A kormánypárt szóvivője ezúttal is azzal érvelt, már kitűzték a népszavazás időpontját, és ilyenkor eljárásjogi szabályokat nem szabad módosítani, az a demokratikus hagyományok figyelmen kívül hagyása lenne. A képviselők felszólalásaira reagáló államtitkárok a választási rendszert és a kvótareferendumot dicsérték, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig "ipari méretű sumákolásal" vádolta azokat, akik érvénytelen szavazat leadására buzdítanak.

Voldemort ügye bizottság előtt
Mielőtt az elnöklő Latorcai János berekesztette az ülést bejelentette, hogy a legfőbb ügyész a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését kérte egy közvádas ügyben. Az indítványt a házelnök megvizsgálására kiadta a mentelmi bizottságnak. Polt Péter múlt csütörtökön kezdeményezte a Voldemort néven elhíresült képviselő mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt. Halász János tegnap azt mondta, mindenkinek az az érdeke, hogy tisztázódjon az ügy.

A fideszes Schöpflin György egyébként a tegnapi sikertelen parlamenti ülés előtt twitterén megüzente: malacfejeket kell tenni a magyar határkerítésre, azok majd távol tartják a muszlim migránsokat. Andrew Stroehlein, a Human Right Watch munkatársa erre a brit Independentnek úgy reagált: "undorító szavak. Azt hinném, hogy egy neonáci troll írta, nem egy EP-képviselő." Schöpflin bejegyzésében állítólag arra reagált, hogy az emberi jogi szervezet munkatársa még pénteken megosztotta azt a Facebook-bejegyzést, amin a déli határkerítésre függesztett rémisztő arcú madárijesztőről készült fotó látható. Eközben a Magyar Nemzet a Belügyminisztériumtól megtudta, hogy a tavalyi menekülthullám kezdete óta összesen 52 ezer menekültet akartak az uniós országokból visszatoloncolni Magyarországra, azonban mindössze négyet vettünk át. A magyar kormány álláspontja szerint a menekültek Görögországon keresztül érkeztek, és ha nem regisztráltak is ott, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországra kellene küldeni őket.

Nem hagyják annyiba a kopasz-botrányt
Ellen-beadványt küld az ügyészségnek az MSZP-s Nyakó István, mert szeretné, ha a legfőbb ügyész "nem a rendőrség háta mögé bújva", hanem "kiállva a napfényre, férfiként" mondaná ki, hogy hivatala pártszolgálatot teljesít. A szocialista politikus tegnap bejelentette, a rendőrségnek három napja van arra, hogy megváltoztassa döntését és folytassa a nyomozást, a Legfőbb Ügyészségnek pedig 30 napja van, hogy vádat emeljen az ügyben. A rendőrség ugyanis a napokban megszüntette a nyomozást a hírhedt kopasz-botrány ügyében, amit Nyakó a magyar demokráciának küldött "hadüzenetként" értékelt, és úgy vélte, a nyomozóhatóság valamint a vádhatóság átvette az igazságszolgáltatás szerepét Magyarországon. Az MSZP-s politikus a múlt héten, azzal vádolta a rendőrséget, hogy "a kopaszok elleni nyomozást a Fidesz megrendelésére szabotálták hosszú hónapokon keresztül, majd a Fidesz megrendelésére szüntették meg, a szálak ugyanis olyan fideszes körökhöz vezetnek, például Kubatov Gáborhoz, a Fidesz alelnökéhez, akiket az ügyészség nem akart lebuktatni". Pedig szerinte február 23-án a "Fidesz megrendelésére" mentek a kopaszok az NVI-hez, akik megakadályozták, hogy elsőként adhassa be pártja vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését. A Fidesz elhatárolódott a történtektől, míg ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt, amit most a rendőrség egy jogerős kúriai ítélettel szemben, amely megállapította a választás elleni bűntettek elkövetését, legalizált.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző