Bojkottba fullasztotta a Házat a Fidesz

Publikálás dátuma
2016.08.23 07:05
Ismét megakadályozta a Fidesz–KDNP, hogy határozatképes legyen egy rendkívüli ülés a Házban FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉMI
Miközben a fideszes Halász János az Országházból a magyarok nevében ismét megüzente Brüsszelnek, "nem kérünk az esztelen migrációs politikájukból, a kötelező betelepítésből", Schöpflin György, a kormánypárt EP-képviselője a twitterén egyetlen bejegyzéssel megoldotta a menekültválságot. Egy órát sem ülésezett a T. Ház.

Egy órán át sem ülésezett tegnap a parlament, a kormányoldal ugyanis nem biztosította a határozatképességet, így csak a napirendi felszólalások hangzottak el. A rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte az MSZP és az LMP támogatásával annak érdekében, hogy a levélben szavazás kiterjesztéséről tárgyaljanak. Szerették volna elérni, hogy az októberi kvótareferendumtól kezdve a külföldön élő magyarok is szavazhassanak levélben függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel, vagy sem.

A kormánypártok - amelyek előre jelezték, hogy nem értenek egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével és nem mennek el az ülésre - politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. A rendkívüli ülésen napirend előtt az LMP-s Szél Bernadett szóvá tette: kettős mércét vezettek be a szavazati jog kapcsán, mert amíg a határon túli magyarok voksolhatnak levélben is, addig a kivándoroltak csak jókora utazás után, országonként egy-két helyen szavazhatnak. Bebizonyosodott, hogy a kormányoldal számára a népszavazás "hatalomtechnikai trükk" - fogalmazott az ellenzéki politikus. A szocialista Szakács László arra emlékeztetett, pártja az "egypárti" válaszjogi törvény elfogadása óta azt képviseli, hogy nem lehet különbséget tenni szavazó és a szavazó között. "Önök akarják megvédeni Magyarországot meg Európát, önök az NVI bejáratát, meg az előcsarnokát nem tudták megvédeni (...), ott volt egy kupac kopasz és önök nem csináltak semmit" - sorolta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Véleménye szerint a kormányoldal kopaszokat, szlogeneket és rengeteg félelmet kínál, de nem ettől lesz erős Magyarország és Európa, hanem azoktól az emberektől, akik a "korrupcióban lubickoló hibás döntések" ellenére dolgoznak az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban és az üzemekben.

Nem támogatják a választójoggal kapcsolatos ellenzéki kezdeményezést, mert azzal csak az október 2-ai népszavazást szeretnék azzal ellehetetleníteni. Erről már a fideszes Halász János beszélt tegnap napirend előtt, illetve később sajtótájékoztatón. A kormánypárt szóvivője ezúttal is azzal érvelt, már kitűzték a népszavazás időpontját, és ilyenkor eljárásjogi szabályokat nem szabad módosítani, az a demokratikus hagyományok figyelmen kívül hagyása lenne. A képviselők felszólalásaira reagáló államtitkárok a választási rendszert és a kvótareferendumot dicsérték, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig "ipari méretű sumákolásal" vádolta azokat, akik érvénytelen szavazat leadására buzdítanak.

Voldemort ügye bizottság előtt
Mielőtt az elnöklő Latorcai János berekesztette az ülést bejelentette, hogy a legfőbb ügyész a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését kérte egy közvádas ügyben. Az indítványt a házelnök megvizsgálására kiadta a mentelmi bizottságnak. Polt Péter múlt csütörtökön kezdeményezte a Voldemort néven elhíresült képviselő mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt. Halász János tegnap azt mondta, mindenkinek az az érdeke, hogy tisztázódjon az ügy.

A fideszes Schöpflin György egyébként a tegnapi sikertelen parlamenti ülés előtt twitterén megüzente: malacfejeket kell tenni a magyar határkerítésre, azok majd távol tartják a muszlim migránsokat. Andrew Stroehlein, a Human Right Watch munkatársa erre a brit Independentnek úgy reagált: "undorító szavak. Azt hinném, hogy egy neonáci troll írta, nem egy EP-képviselő." Schöpflin bejegyzésében állítólag arra reagált, hogy az emberi jogi szervezet munkatársa még pénteken megosztotta azt a Facebook-bejegyzést, amin a déli határkerítésre függesztett rémisztő arcú madárijesztőről készült fotó látható. Eközben a Magyar Nemzet a Belügyminisztériumtól megtudta, hogy a tavalyi menekülthullám kezdete óta összesen 52 ezer menekültet akartak az uniós országokból visszatoloncolni Magyarországra, azonban mindössze négyet vettünk át. A magyar kormány álláspontja szerint a menekültek Görögországon keresztül érkeztek, és ha nem regisztráltak is ott, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországra kellene küldeni őket.

Nem hagyják annyiba a kopasz-botrányt
Ellen-beadványt küld az ügyészségnek az MSZP-s Nyakó István, mert szeretné, ha a legfőbb ügyész "nem a rendőrség háta mögé bújva", hanem "kiállva a napfényre, férfiként" mondaná ki, hogy hivatala pártszolgálatot teljesít. A szocialista politikus tegnap bejelentette, a rendőrségnek három napja van arra, hogy megváltoztassa döntését és folytassa a nyomozást, a Legfőbb Ügyészségnek pedig 30 napja van, hogy vádat emeljen az ügyben. A rendőrség ugyanis a napokban megszüntette a nyomozást a hírhedt kopasz-botrány ügyében, amit Nyakó a magyar demokráciának küldött "hadüzenetként" értékelt, és úgy vélte, a nyomozóhatóság valamint a vádhatóság átvette az igazságszolgáltatás szerepét Magyarországon. Az MSZP-s politikus a múlt héten, azzal vádolta a rendőrséget, hogy "a kopaszok elleni nyomozást a Fidesz megrendelésére szabotálták hosszú hónapokon keresztül, majd a Fidesz megrendelésére szüntették meg, a szálak ugyanis olyan fideszes körökhöz vezetnek, például Kubatov Gáborhoz, a Fidesz alelnökéhez, akiket az ügyészség nem akart lebuktatni". Pedig szerinte február 23-án a "Fidesz megrendelésére" mentek a kopaszok az NVI-hez, akik megakadályozták, hogy elsőként adhassa be pártja vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését. A Fidesz elhatárolódott a történtektől, míg ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt, amit most a rendőrség egy jogerős kúriai ítélettel szemben, amely megállapította a választás elleni bűntettek elkövetését, legalizált.

Szerző

Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart májusban

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:26
Fotó: Vajda József
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig.
A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át. A MÁV jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a mav.hu/keleti oldalon. A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom - olvasható a közleményben. Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron "javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma". Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma. Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.
Szerző

Az utcákról eltüntetett címlappal tiltakoztak a HVG-sek a cenzúra ellen

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:17

Fotó: HVG/ Reviczky Zsolt
Ők maguk mutatták meg azt, amit plakátként, hirdetésként már nem fogunk látni.
A Széll Kálmán téren mutatták meg azt, amit plakáton már fogunk látni.
"A sajtószabadság kicsi szigetekbe vonult, szorult vissza, a hirdetési piacot teljes mértékben eltérítették a lakájmédia irányába, és most ezt a csatornát is el akarják zárni.”
Hozzátette, politikai megrendelésre bontották fel velük a szerződést, más érdemi magyarázata, oka nincs annak, hogy a HVG címlapjait nem tűrték el többé a kormányközeli kézbe került plakátcégnél. A Mahir amúgy azzal indokolta a szerződésbontást, hogy a cég nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig az érdekeivel ellentétes.  Éppen ma jött ki egyébként a Riporterek Határok Nélkül friss sajtószabadság-rangsora, amelyen Magyarország tavalyhoz képest 14 helyet zuhanva már csak a 87. pozíciót foglalja el a 180 ország között.
Témák
HVG
Frissítve: 2019.04.18 18:18