Előfizetés

Till Attila filmje Európa legjobbjai közé került

Publikálás dátuma
2016.08.23. 14:42
Till Attila a szereplőkkel. Forrás: Facebook/Tiszta szívvel
Nyilvánosságra hozta a berlini székhelyű Európai Filmakadémia (EFA) a 2016-os Európai Filmdíj nevezések listáját, amelynek 50 filmből álló válogatásban Till Attila Tiszta szívvel című alkotása is szerepel.

A mezőnyben az európai film legnagyobb alakjai versenyeznek legfrissebb munkáikkal, köztük a belga Dardenne-fivérek, a brit Ken Loach és Stephen Frears, a dán Thomas Vinterberg, a francia André Téchiné, a holland Paul Verhoeven, a román Cristi Puiu és Cristian Mungiu vagy a spanyol Pedro Almodóvar - közölte a Filmalap kedden.

A későbbiekben az EFA több mint 3000 európai filmesből álló tagsága dönt arról, hogy mely filmek kapnak jelölést a különböző kategóriákban. A díjátadó gálát decemberben Wroclawban rendezik. Till Attila második játékfilmje, a Tiszta szívvel egy kerekesszékes bandáról szóló akcióvígjáték, amelyben két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy kerekesszékes bérgyilkossal, és így a maffia szolgálatában állnak.

A Filmalap támogatásával, a Laokoon Filmgroup gyártásában, Stalter Judit producer vezetésével készült filmet április végén mutatták be a magyar mozik, és azóta mintegy 30 ezren látták. A Tiszta szívvel nemzetközi premierje júliusban a Karlovy Vary filmfesztiválon volt, ahol a külföldi filmkritikusok és a közönség körében is sikert aratott, a palicsi filmversenyen pedig közönségdíjat nyert.

Voldemort-ügy - Mengyi: senki nem keresett meg a Fideszből

Publikálás dátuma
2016.08.23. 14:11
Forrás: Facebook/Mengyi Roland
Ezt most hallom először, nem is foglalkoztam vele, nem tudok mit mondani – így reagált Mengyi Roland a Magyar Nemzetnek, amikor a Népszabadság értesüléséről kérdezték, miszerint felmerült, hogy kizárnák őt a Fideszből.

A Voldemort-ügy főszereplője azt állítja, hogy senki nem kereste meg őt a kormánypártból, és az sem igaz, hogy arra kérték, önként mondjon le mandátumáról. – Ez a kérdés nem vetődött fel – szögezte le Mengyi. 

Tegnap a Népszabadság írta, hogy a kormánypártok szeretnék minél előbb lezárni ezt az ügyet, és arra próbálják rávenni a képviselőt, önként mondjon le parlamenti mandátumáról, és lépjen ki a pártból is. Mengyi a lapnak elmondta, hogy ő továbbra is a munkára koncentrál.

Az Országgyűlés levezető elnöke, Latorcai János egyébként tegnap jelentette be, hogy Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter legfőbb ügyész egy közvádas ügyben.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a 168 tényfeltáró cikke augusztus elején írta meg rendőrségi iratokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy Mengyi százmilliós uniós támogatás „lenyúlási tervének” lehetett a részese. A magát Voldemort nagyúrnak neveztető fideszes képviselő a szociális szövetkezetek által igényelt több százmillió millió forintos uniós forrásból kérte volna vissza a pályázatok sikeressége fejében "zsebbe" első körben a támogatási összeg 90 százalékát, előre pedig öt plusz ötmillió forintot. A hetilap szerint ez az uniós pénzek elosztásáért felelős Miniszterelnökség vezetőinek tudtával és hallgatólagos jóváhagyása mellett történhetett.

A Népszava ezzel kapcsolatban ma írta meg az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adatai alapján, hogy az elmúlt négy évben megnőtt a működő szociális szövetkezetek száma Magyarországon, ami elsősorban a számukra kiírt uniós pályázatoknak köszönhető. Nyilvánvaló a gomba módra történő szociális szövetkezet gyarapodás oka: jelentős uniós támogatásokhoz lehet ily módon jutni. Ez a gazdálkodási forma keltette fel állítólag az ügyészség figyelmét is a Voldemort-ügy kapcsán.

Mi folyik a BKK-nál? - Tarlóst kérdezik a "sunyi" járatritkításról

Publikálás dátuma
2016.08.23. 13:58
FOTÓ: Népszava
A Liberálisok arra szólítják fel Tarlós István főpolgármestert, hogy tájékozódjon, mi folyik a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK), és vessen véget a fővárosiakat kellemetlen helyzetbe hozó járatritkításnak - mondta Szabadai Viktor, az ellenzéki párt budapesti választmányának elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint ugyan a BKK tagadta azokat a sajtóhíreket, miszerint hatvan vonal esetben készülnek járatritkításra, valójában viszont ez folyamatban van. Példaként hozta a Dél-Pesten közlekedő 50-es villamost, amely közlése szerint már az augusztus 22-i új menetrend alapján csökkentett járatszámokkal közlekedik mind csúcsidőben, mind hétvégén, és ugyanez igaz a 41-es villamosra, vagy a 72-es trolibuszra is. "Ez egy sunyi járatcsökkentés, amit meg is próbálnak tagadni, de hát tetten érhető már a menetrendben is" - fogalmazott.

Azt mondta, a járatritkításnak a budapestiek fogják megfizetni az árát, amikor beindul szeptembertől iskolai szezon. Felidézte: Tarlós István 2008-ban még élesen bírálta az akkor elfogadott járatritkítási csomagot és követelte annak visszavonását. Szabadai Viktor hangsúlyozta: minden budapesti fejlesztés európai uniós forrásokhoz köthető, míg a főpolgármester és a kormányzat "fékezi a várost". Ezért a Liberálisok azt üzenik a választóknak, hogy az október 2-i népszavazáson voksoljanak igennel, ha inkább Európa felé orientálnák Budapestet - mondta.  

Az Index írt arról, hogy szeptembertől spórolás miatt 3-5 százalékos járatszámcsökkentést tervez a BKK egyebek mellett a 47-49-es és az 56A jelzésű villamos, a fonódó villamosvonal, a 109-es, a 33-as, a 110-es, a 112-es, az 5-ös, a 7-es, a 8E busz, valamint több trolibusz vonalán. A BKK ugyanakkor tagadta, hogy járatritkítási csomagot vezetne be, a közlekedési társaság hétfőn az MTI-vel azt közölte: szeptembertől minden járat a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekedik.