Előfizetés

Hazaérkezett Kozák Danuta

Hazatért kedden az olimpiáról a kajakos Kozák Danuta, aki három aranyérmet nyert Rio de Janeiróban. 

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint a chartergép magyar idő szerint hajnali négy óra előtt landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ezzel érkeztek a női vízilabdázók, továbbá Gyurta Dániel, a NOB Sportolói Bizottságába beválasztott úszó, Nagy Péter súlyemelő és Sidi Péter sportlövő is.

"Nagyon jó érzés, hogy akik háromszoros olimpiai bajnokok a sportágamban, folyamatosan küldték a gratulációkat, és még így is szurkolnak, hogy tudjak még többet szerezni az elkövetkezendő időben" - jelentette ki Kozák Danuta, majd a közeljövő programjáról beszélt:

"A rövidtávú program egy jó alvás, azon még nem gondolkoztam, hogy lapátot veszek a kezembe, de egy átmozgató kocogásra mindenképp el szeretnék menni."

Az úgynevezett aranygép szerdán 7.30 órakor érkezik Budapestre, fedélzetén érmes magyar sportolókkal. A közvetlen hangulatú fogadásra a Syma Csarnoknál 9 órától kerül sor. A MOB a repülőtérre nem szervez sajtónyilvános fogadást, a delegáció azonnal buszra ül.

Kézigránát robbant a koszovói köztévé udvarában

Kézigránátot dobtak ismeretlen tettesek a koszovói állami televízió (RTK) udvarára, a támadásban senki nem sérült meg - közölte kedden az RTK vezetése, amely elítélte az újságírók megfélemlítésére és a sajtószabadság korlátozására irányuló támadást.

Az RTK közleménye szerint a hétfő késő esti támadás időpontjában több újságíró is tartózkodott a televízió épületében, az udvaron azonban senki, így nem sebesült meg senki. A gránát az RTK műholdvevői mellett csapódott be, ám azok is csak felületi károkat szenvedtek, az adás nem szűnt meg.

A koszovói közszolgálati televízió vezetősége felkérte a politikai pártokat, különösen az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű mozgalmat, hogy vessenek véget a gyűlöletbeszédnek, a fenyegetéseknek, a sértegetéseknek és a zsarolásnak.

A koszovói kormány is elítélte a támadást. A kabinet is úgy vélte, hogy az újságírók megfélemlítése volt a cél, és felkérték a hatóságokat, hogy minél hamarabb derítsenek fényt az ügy hátterére, és kövessenek el mindent a szólásszabadság védelme érdekében.

A rendőrség még keresi az elkövetőket, de a pristinai sajtó úgy értesült, hogy olyan aktivisták követték el a támadást, akik ellenzik a Montenegróval megkötött határegyezmény elfogadását.

A Montenegróval folytatott határvita, valamint a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakítása miatt már majdnem egy éve jelentős belpolitikai feszültség tapasztalható Koszovóban. A pristinai parlamentnek a tervek szerint szeptember elsején kellene ratifikálnia a határegyezményt, az ellenzék azonban úgy véli, Koszovó a megállapodással 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak, ezért minden eszközzel tiltakozik ellene. Az utóbbi hetekben több támadás is történt emiatt: augusztus elején két motorkerékpáros gránátot hajított a parlament épületre, majd a Vetevendosje egyik képviselője dobott könnygázgránátot a képviselők közé.

Hashim Thaci koszovói államfő egy hete kijelentette, hogy a határegyezmény előnyös lesz Koszovó számára, hiszen közelebb viszi a kis balkáni országot az uniós vízummentességhez.

Hitlernél is rosszabb? Trumpot elemezte egy pszichológus

Publikálás dátuma
2016.08.23. 14:53
FOTÓ: Getty Images
Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje az amerikai elnökválasztáson összességében rosszabb pszichopátiás vonásokkal rendelkezik Adolf Hitlernél az Oxfordi Egyetem egyik pszichológusa szerint. Hillary Clinton, a demokraták jelöltje pedig Napóleon és Néró között helyezkedik el.

 Kevin Dutton a sztenderdnek tekintett PPI-R tesztet alkalmazva és szakemberek véleményét kikérve sorolta be a két elnökjelöltet. Kutatása szerint Adolf Hitler, a náci Németország vezetője 169 pontot, Donald Trump ennél némileg rosszabb, 171 pontot kapott volna a vizsgálaton. Összehasonlításképpen: Margaret Thatcher, Nagy-Britannia Vasladyként emlegetett első női miniszterelnöke 136, I. Erzsébet királynő pedig 130 ponttal zárta volna a tesztet a The Daily Telegraph keddi ismertetése szerint.
A lap ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a pszichopátiás vonások közül nem mindegyikre tekintenek negatívként a szakemberek, és még Jézus és Szent Pál esetében is magas értékeket mutattak ki: mindketten 157 pontot kaptak. "A teszt nem mondja meg, hogy valaki pszichopata-e vagy sem, csak pontozza őket nyolc jellemző alapján, amelyek hozzájárulnak a pszichopátiás személyiséghez" - fejtette ki Kevin Dutton, hozzátéve, hogy egyes vonások valóban pozitívak lehetnek, például a bátorság és az idegeskedés hiánya, mások viszont negatívok, így a felelőtlenség és a mások hibáztatása, manipulálása. Az empátia hiánya a jó és a rossz kormányzáshoz is hozzájárulhat. "A kiváló és a szörnyű vezetők egyaránt rosszabb értékelést érnek el az átlagosnál" - mutatott rá a szakember, hangsúlyozva, hogy a pszichopátiás vonások elegye az igazán meghatározó. 

Donald Trump jobban tudja befolyásolni a társadalmat Hitlernél és vakmerőbb is nála, a náci vezető viszont egocentrikusabb és kevésbé empatikus volt. Hillary Clinton a Néró római császárt jócskán felülmúlóan egocentrikus a tesztek eredménye szerint.

Kevin Dutton vizsgálatában Szaddám Huszein egykori iraki diktátor végzett a legrosszabb helyen 189 ponttal. VIII. Henrik angol király 178 pontot kapott, a harmadik legrosszabb pedig Idi Amin néhai ugandai diktátor áll 176 ponttal. Donald Trump a negyedik, Adolf Hitler az ötödik. Őket Hódító Vilmos, Jézus és Pál apostol, majd Ted Cruz texasi szenátor, korábbi elnökjelölt-aspiráns, Winston Churchill, Napóleon, Hillary Clinton, Néró császár, végül pedig Clinton korábbi demokrata riválisa, Bernie Sanders és Oliver Cromwell követi - ismertette a sorrendet a The Times.

A The Guardian pedig szintén Donald Trumppal kapcsolatban arról írt, hogy egy Harry Potter-olvasókkal kapcsolatos amerikai felmérés kimutatta: minél több kötetét olvasta valaki a regényfolyamnak, annál nagyobb ellenszenvvel viseltet a republikánus jelölt iránt. 

Diana Mutz, a Pennsylvaniai Egyetem tanára 2014-ben többek közt a halálbüntetés és a muszlimokkal való bánásmód megítélésével kapcsolatban kérdezte a Potter-olvasókat, 2016-ban pedig megismételte a kutatást Donald Trumpra vonatkozó kérdésekkel kiegészítve. A felmérés szerint demokraták, republikánusok és függetlenek nagyjából egyforma arányban olvassák a Potter-könyveket, és mindhárom csoportban megfigyelhető volt, hogy az olvasott kötetek számával csökkent "Trump(demort)" népszerűsége.