Katonai parádéval ünnepel Ukrajna

Ukrajna  nagyszabású katonai parádéval ünnepli szerdán Kijevben függetlenségének 25-ik évfordulóját. A parádén az ukrán fegyveres erők mintegy négyezer tagja és kétszáz hadieszköz - páncélosok, rakétavetők - vonul fel.

Petro Porosenko ukrán elnök a héten kijelentette: a katonai felvonulással elsősorban az ország lakosait akarják megnyugtatni afelől, hogy van az országnak olyan fegyveres ereje, amely képes szavatolni az ország békéjét és a lakosság nyugalmát. Nem rejtette véka alá ugyanakkor azt sem: Ukrajna egyfelől ellenségének, a Krímet megszállva tartó és a Donyec-medencei konfliktusban a szakadárok oldalán álló Oroszországnak kívánja demonstrálni katonai erejét, másfelől szövetségeseinek akarja megmutatni, hogy két év alatt a nulláról indulva felállított egy modern, ütőképes haderőt. Hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők a legfőbb biztosítói Ukrajna függetlenségének.

Ukrajna 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét közvetlenül a Mihail Gorbacsov szovjet elnök elleni sikertelen puccs után. A december 1-jei népszavazáson az Oroszország után a második legfontosabb szovjet tagköztársaság lakói - az igenek több mint 90 százalékával - megerősítették, hogy saját államot akarnak.

Az augusztus 24-i függetlenségi ünnep előtti napon tartják meg a nemzeti zászló ünnepét. Utóbbi ünnepet még 2004-ben Leonyid Kucsma akkori elnök vezette be.

Az idén mindkét ünnep látványosan az ukrán fegyveres erők erődemonstrációjáról szól. Kedden csaknem másfélszáz, Ukrajnában gyártott hadieszközt - harci repülőgépeket és helikoptereket, páncélosokat, csapatszállító járműveket és tüzérségi ütegeket - adtak át ünnepélyesen Porosenko elnök jelenlétében az ukrán fegyveres erőknek a kelet-ukrajnai fronthoz közeli, Harkiv megyében lévő csuhujivi katonai repülőtéren. Az államfő a ceremónián mondott beszédében leszögezte, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére tett kijevi diplomáciai erőfeszítések hatástalanok, ha az országnak nincs erős, jól felszerelt hadserege. Ugyanaznap a frissen átadott hadieszközök egy részével a katonák gyakorlatot is tartottak egy közeli lőtéren.

Szerző

Visszaállíthatják a sorkötelezettséget Németországban

Németországban szükség esetén visszaállíthatják a sorkatonai szolgálati kötelezettséget a kormány szerdán elfogadandó vészhelyzeti védelmi terve alapján - mondta a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának elnöke egy keddi interjúban.

Ansgar Heveling a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva rámutatott, hogy a szövetségi kormány 2011-ben nem megszüntette a kötelező sorkatonai szolgálatot, hanem csak felfüggesztette, vagyis továbbra is él az alaptörvény azon rendelkezése, hogy külső fegyveres támadás esetén általános hadkötelezettség van érvényben.

Ezért az új polgári védelmi terv azzal a "forgatókönyvvel" is számol, hogy vissza kell állítani a sorkatonai szolgálatot - tette hozzá a jobboldali CDU politikusa, kiemelve, hogy fel kell készülni valamennyi lehetséges fenyegetettségre.

A legutóbb 1995-ben frissített koncepció így a katasztrófáktól a terrorveszélyen át a háborús veszélyig "minden forgatókönyvet áttekint" és rögzíti az állami intézmények, a számos különböző szövetségi és tartományi hatóság, illetve a polgári és a katonai intézmények feladatait és együttműködésük módját - mondta a bizottsági elnök.

Azokkal az ellenzéki bírálatokkal kapcsolatban, amelyek szerint a kormány félelmet kelt az emberekben, az Angela Merkel kancellár vezette párt politikusa elmondta: a koncepció azt tárgyalja, hogy miként birkózhat meg az állam és a lakosság "kritikus helyzetekkel", ami valóban kelthet aggodalmat, ezért világossá kell tenni, hogy az ország jelenlegi helyzetétől független elgondolásokról van szó. Azonban ezeket a helyzeteket "meg kell nevezni", hogy mindenki fel tudjon készülni - tette hozzá.

A védelmi tervet összeállító belügyminisztérium nem is az utóbbi időszak fejleményeinek hatására látott munkához, hiszen a Bundestag már 2012-ben felkérte a kormányt a terv frissítésére, és az új változat most készült el - mondta Ansgar Heveling.
A Bild című lap még augusztus elején jelentette, hogy formálódik a legutóbb 1995-ben frissített polgári védelmi terv új változata, amely szerint az állami intézmények felkészítése mellett építeni kell a lakosság felelősségvállalására és önvédelmi képességére is, és javasolni kell, hogy mindenki állítson össze házipatikát és tartalékoljon egyebek mellett meleg takarót, gyertyát, gyufát, elemeket, feltöltött akkumulátort és készpénzt.

Vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap közölt újabb részleteket a tervről. A beszámoló szerint az is szerepel benne, hogy a lakosságot ösztönözni kell öt napra elég ivóvíz és tíznapi élelem készletezésére.

Ezzel kapcsolatban a CDU-s bizottsági elnök kiemelte: a tervnek ebben a részében semmi újdonság nincsen, a belügyminisztérium gyakorlatilag a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal (BBK) ajánlásait vette át.

Szerző

Hazaérkezett Kozák Danuta

Hazatért kedden az olimpiáról a kajakos Kozák Danuta, aki három aranyérmet nyert Rio de Janeiróban. 

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint a chartergép magyar idő szerint hajnali négy óra előtt landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ezzel érkeztek a női vízilabdázók, továbbá Gyurta Dániel, a NOB Sportolói Bizottságába beválasztott úszó, Nagy Péter súlyemelő és Sidi Péter sportlövő is.

"Nagyon jó érzés, hogy akik háromszoros olimpiai bajnokok a sportágamban, folyamatosan küldték a gratulációkat, és még így is szurkolnak, hogy tudjak még többet szerezni az elkövetkezendő időben" - jelentette ki Kozák Danuta, majd a közeljövő programjáról beszélt:

"A rövidtávú program egy jó alvás, azon még nem gondolkoztam, hogy lapátot veszek a kezembe, de egy átmozgató kocogásra mindenképp el szeretnék menni."

Az úgynevezett aranygép szerdán 7.30 órakor érkezik Budapestre, fedélzetén érmes magyar sportolókkal. A közvetlen hangulatú fogadásra a Syma Csarnoknál 9 órától kerül sor. A MOB a repülőtérre nem szervez sajtónyilvános fogadást, a delegáció azonnal buszra ül.

Szerző