Tábornoki rangot kapott egy skót pingvin

Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:40
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A norvég királyi gárda tábornokává léptették elő az edinburghi állatkert egyik, Nils Olav nevű királypingvinjét.

A ceremóniának több mint 40 éves hagyománya van, a királypingvin 1972 óta a norvég királyi gárda kabalája. Minden olyan évben, amikor a gárda részt vesz a katonazenekarok fesztiválján, az állatkert egy királypingvinje a megtisztelő rangot kap.

Szerző

Olcsó királyrák Fukusimából

Lebukott Kínában egy csempészbanda, amelynek a tagjai Fukusimából, feltételezhetően sugárszennyezett környezetből származó - 9,5 milliárd forintnyi - tengeri árut importáltak és dobtak piacra.

A mintegy ötezer tonnányi tenger gyümölcsei között sok volt a drága királyrák, valamint fésűkagyló. A 2011-es földrengés és cunami idején megsérült fukusimai atomreaktorból nagy mennyiségű radioaktív víz szivárgott a tengerbe, ezért Kína, más országokhoz hasonlóan megtiltotta a tengeri élelmiszerek és mezőgazdasági termékek behozatalát ebből a térségből és további 11 régióból.

A tilalom miatt nagyot zuhant az innen származó halászott áru ára. Santung székvárosában, Csingtaóban egy vámellenőrzés során figyeltek fel arra, hogy értékes fagyasztott tengeri termékeket feltűnően olcsón adnak tovább. A nyomozás során megállapították, hogy azok Fukusimából valók.

Mint kiderült, a santungi vállalat egy jól szervezett csempészhálózat részeként működött. Eddig 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy "tevékenységükkel veszélyeztették a lakosság egészségét".

Szerző

Megtorló hadjárat a Fülöp-szigeteken

Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:38
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A korábbinál jóval magasabb a Fülöp-szigeteken a kábítószer-ügyekkel összefüggésbe hozható halálos áldozatok száma – közölte a távol-keleti ország rendőrfőnöke.

Ronald Dela Rosa elmondta, hogy drogcsempészek elleni rendőri intézkedésben 712-en vesztették életüket, s elismerte, hogy nyomozás folyik további 1067 kábítószer-kereskedelemmel vagy droghasználattal összefüggő gyilkosság felderítéséért.

Az új fülöp-szigeteki államfő, Rodrigo Duterte alig két hónapja foglalta el hivatalát, de már kampányában is síkra szállt a kábítószercsempészek és terjesztők elleni hadjárat mellett. Nemzetközi emberi jogi szervezetek attól tartanak, hogy Duterte beiktatása után szabályos megtorló hullám indult, s a szabad kezet kapott rendőrök válogatás nélkül teszik el láb alól a bűnös – avagy a bűnösnek vélt – gyanúsítottakat. Az ENSZ és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az elszabadult erőszak miatt.

Szerző