Mi van a bőrünk alatt?

Egy aprócska készülék is segíthet az életmentésben. Gyermekek és kritikus állapotban lévő betegek esetében például a gyors és pontos vénakeresés létfontosságú, éppen ezért a

Sokszor szó szerint nagyon kis dolgon múlik az életünk. A gyermekegészségügyben például az elváltozások pontosabb diagnosztizálása, gyorsabb vizsgálati idő vagy akár egy műtéti beavatkozás elkerülése.

„Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni akkor, mikor az egészségünk, életünk a tét. Egy pici, egyszerű vénakereső is olyan szolgálatot tehet, mellyel a gyerekek jobb, hatékonyabb, gyorsabb és főképp kisebb megterheléssel járó gyógyítását tudjuk megoldani. Az idei K&H Gyógyvarázs pályázat keretében most éppen ilyen apró, ámde annál fontosabb és innovatívabb eszközre pályázott több gyermekegészségügyi intézmény is. Ennek használatával ugyanis nemcsak csökkenthető a vénaszúrások száma, ezzel pedig az okozott fájdalom is, de kritikus állapotban lévő betegek esetén életmentő lehet a gyors és pontos beavatkozás” - mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Gyógyvarázs zsűritagja.

A vénakereső eszköz lényege, hogy a szabadalmaztatott átvilágítási technikának köszönhetően az orvosok könnyebben és fájdalommentesebben találják meg a vénákat. A készülék olyan fényt bocsát ki, amely a szövetekben különböző módon nyelődik el, így a vénák nagyszerűen kirajzolódnak. Leginkább ez a gyermekeknél és azon pácienseknél fontos, ahol a vénák nehezen érzékelhetőek.

„A pályázat útján elnyert vénaszkenner az amúgy nem látható kis vénákat teszi láthatóvá, így jelentősen megkönnyíti azok megszúrását. Alkalmazásának eredményeképpen a szúrás kisebb fájdalommal jár, minimalizálja a gyermekeket ért pszichés megterhelést, továbbá humánusabb vénabiztosítást tesz lehetővé” - mondta Vajda Péter egyetemi docens, tanszékvezető, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Klinika.

Szerző

Adománygyűjtés rászoruló iskolásokért

Rászoruló iskolások javára indított országos akciót az Ökumenikus Segélyszervezet a 1353-as adományvonalon. A szervezet gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú diákokat még iskolakezdés előtt.

A 1353-as adományvonalon minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni. Az interneten keresztül is lehet adományozni a www.segelyszervezet.hu/iskolakezdes oldalon, valamint a nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat.

A szervezet felkérésére készült kutatás szerint a tanévkezdés a legtöbb család számára nagy anyagi teher. A Kutatópont reprezentatív felmérésében részt vevő felnőtt magyar lakosság több mint kétharmada, a válaszadók 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdés jelentős, nehezen megoldható kiadásokat jelent egy átlagos magyar család számára.

A megkérdezett gyermekes családok 85 százaléka önerőből fedezi az iskolakezdés költségeit: ebből 27 százalék tudja ezt gond nélkül megtenni, 58 százalék csak más fontos kiadások csökkentésével. Utóbbiak közül a megkérdezettek 44 százaléka az élelmiszerre fordított kiadásokat kénytelen csökkenteni, 24 százalékuk a kötelező számlák befizetését, 9 százalék a hiteltörlesztést halasztja későbbre, 23 százalékuk pedig egyéb kiadásaiból farag le. A válaszadók 10 százaléka csak a családi vagy baráti körtől kölcsönkérve vagy más hitelből tudja finanszírozni az iskolakezdést.

Az akcióban a segélyszervezet országos intézményhálózatának látókörében élő ezer gyermek kap segítséget. A szervezet számára fontos, hogy ne csak a tankönyvek és íróeszközök beszerzésében segítsenek, hanem ahol szükség van rá, a tornaruha, ünneplő, bérlet vagy az alapvető ruházat megvásárlásában is segíteni tudjanak.

A hazai rászorulók mellett több száz kárpátaljai és erdélyi magyar gyermek kap beiskolázási segítséget. A segélyakció mellett idén is vállalják, hogy a célként kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező pénzből az intézményeinek programjaiban résztvevő, mintegy 300 diák felzárkózását támogatja egész évben.

Szerző

Jótékony PLÁZS: Segíts te is!

Jótékony célú gyűjtést indítanak a siófoki PLÁZSon, melynek teljes befolyó összegével a helyi kórház gyermekosztályát segítik.

„A szezon végéig várhatóan még több tízezer vendég fordul meg a szórakozó helyen, ha sokuk csak egy fagyi árával segít, már nagyon sokat tudunk tenni a beteg gyermekekért” – mondja Barna Sándor, a cég egyik tulajdonosa, aki saját gyűjteményének 27 művészi fotóját is felajánlotta egy árverésre.

A fotók augusztus 27-én, a PLÁZS nyárzáró koncertje előtt kerülnek kalapács alá, a befolyt összeg szintén teljes egészébe a beteg gyermekek gyógyítását, ápolását segíti majd. „Szeretnénk, ha sokan tudnának eljönni az árverésre, illetve minél több adomány gyűlne össze, ehhez mi azzal is hozzájárulunk, hogy a nyárvégi Demjén koncert ingyenes lesz a vendégeink számára”- teszi hozzá Barna Sándor.

A szervezők célja, hogy a jótékonysági nap támogatásából is felújított kórházi betegszobák olyan otthonosak legyenek, mint a kis betegek otthoni szobái.

Szerző