Előfizetés

Mi van a bőrünk alatt?

Egy aprócska készülék is segíthet az életmentésben. Gyermekek és kritikus állapotban lévő betegek esetében például a gyors és pontos vénakeresés létfontosságú, éppen ezért a

Sokszor szó szerint nagyon kis dolgon múlik az életünk. A gyermekegészségügyben például az elváltozások pontosabb diagnosztizálása, gyorsabb vizsgálati idő vagy akár egy műtéti beavatkozás elkerülése.

„Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni akkor, mikor az egészségünk, életünk a tét. Egy pici, egyszerű vénakereső is olyan szolgálatot tehet, mellyel a gyerekek jobb, hatékonyabb, gyorsabb és főképp kisebb megterheléssel járó gyógyítását tudjuk megoldani. Az idei K&H Gyógyvarázs pályázat keretében most éppen ilyen apró, ámde annál fontosabb és innovatívabb eszközre pályázott több gyermekegészségügyi intézmény is. Ennek használatával ugyanis nemcsak csökkenthető a vénaszúrások száma, ezzel pedig az okozott fájdalom is, de kritikus állapotban lévő betegek esetén életmentő lehet a gyors és pontos beavatkozás” - mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Gyógyvarázs zsűritagja.

A vénakereső eszköz lényege, hogy a szabadalmaztatott átvilágítási technikának köszönhetően az orvosok könnyebben és fájdalommentesebben találják meg a vénákat. A készülék olyan fényt bocsát ki, amely a szövetekben különböző módon nyelődik el, így a vénák nagyszerűen kirajzolódnak. Leginkább ez a gyermekeknél és azon pácienseknél fontos, ahol a vénák nehezen érzékelhetőek.

„A pályázat útján elnyert vénaszkenner az amúgy nem látható kis vénákat teszi láthatóvá, így jelentősen megkönnyíti azok megszúrását. Alkalmazásának eredményeképpen a szúrás kisebb fájdalommal jár, minimalizálja a gyermekeket ért pszichés megterhelést, továbbá humánusabb vénabiztosítást tesz lehetővé” - mondta Vajda Péter egyetemi docens, tanszékvezető, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Klinika.

Adománygyűjtés rászoruló iskolásokért

Rászoruló iskolások javára indított országos akciót az Ökumenikus Segélyszervezet a 1353-as adományvonalon. A szervezet gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú diákokat még iskolakezdés előtt.

A 1353-as adományvonalon minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni. Az interneten keresztül is lehet adományozni a www.segelyszervezet.hu/iskolakezdes oldalon, valamint a nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat.

A szervezet felkérésére készült kutatás szerint a tanévkezdés a legtöbb család számára nagy anyagi teher. A Kutatópont reprezentatív felmérésében részt vevő felnőtt magyar lakosság több mint kétharmada, a válaszadók 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdés jelentős, nehezen megoldható kiadásokat jelent egy átlagos magyar család számára.

A megkérdezett gyermekes családok 85 százaléka önerőből fedezi az iskolakezdés költségeit: ebből 27 százalék tudja ezt gond nélkül megtenni, 58 százalék csak más fontos kiadások csökkentésével. Utóbbiak közül a megkérdezettek 44 százaléka az élelmiszerre fordított kiadásokat kénytelen csökkenteni, 24 százalékuk a kötelező számlák befizetését, 9 százalék a hiteltörlesztést halasztja későbbre, 23 százalékuk pedig egyéb kiadásaiból farag le. A válaszadók 10 százaléka csak a családi vagy baráti körtől kölcsönkérve vagy más hitelből tudja finanszírozni az iskolakezdést.

Az akcióban a segélyszervezet országos intézményhálózatának látókörében élő ezer gyermek kap segítséget. A szervezet számára fontos, hogy ne csak a tankönyvek és íróeszközök beszerzésében segítsenek, hanem ahol szükség van rá, a tornaruha, ünneplő, bérlet vagy az alapvető ruházat megvásárlásában is segíteni tudjanak.

A hazai rászorulók mellett több száz kárpátaljai és erdélyi magyar gyermek kap beiskolázási segítséget. A segélyakció mellett idén is vállalják, hogy a célként kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező pénzből az intézményeinek programjaiban résztvevő, mintegy 300 diák felzárkózását támogatja egész évben.

Jótékony PLÁZS: Segíts te is!

Jótékony célú gyűjtést indítanak a siófoki PLÁZSon, melynek teljes befolyó összegével a helyi kórház gyermekosztályát segítik.

„A szezon végéig várhatóan még több tízezer vendég fordul meg a szórakozó helyen, ha sokuk csak egy fagyi árával segít, már nagyon sokat tudunk tenni a beteg gyermekekért” – mondja Barna Sándor, a cég egyik tulajdonosa, aki saját gyűjteményének 27 művészi fotóját is felajánlotta egy árverésre.

A fotók augusztus 27-én, a PLÁZS nyárzáró koncertje előtt kerülnek kalapács alá, a befolyt összeg szintén teljes egészébe a beteg gyermekek gyógyítását, ápolását segíti majd. „Szeretnénk, ha sokan tudnának eljönni az árverésre, illetve minél több adomány gyűlne össze, ehhez mi azzal is hozzájárulunk, hogy a nyárvégi Demjén koncert ingyenes lesz a vendégeink számára”- teszi hozzá Barna Sándor.

A szervezők célja, hogy a jótékonysági nap támogatásából is felújított kórházi betegszobák olyan otthonosak legyenek, mint a kis betegek otthoni szobái.