Előfizetés

Paralimpia 2016 - Három kvótát kaptak a magyarok

A magyar csapat három kvótát kapott az orosz sportolók kizárása miatt a szeptember 7-én kezdődő riói paralimpiára.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdai közleménye szerint a 267 kizárt orosz parasportoló helyeit a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) újraosztotta, ennek értelmében Mezei Katalin és Sztanó György paraerőemelők, valamint Mató Gyula kerekesszékes vívó kapott kvótát. Velük együtt már 43 fős a magyar paralimpiai csapat, soha nem indult ekkora létszámú egyéni versenyzői csapat paralimpián Magyarországról. A legnagyobb létszámú, 54 fős magyar csapat 2000-ben, Sydneyben vett részt paralimpián, 36 egyéni versenyzővel és 18 csapatjátékossal.

"Követtük az orosz parasportolók kizárásával kapcsolatos fejleményeket és fel voltunk készülve erre a lehetőségre. Hetekkel ezelőtt informálisan jeleztük több sportolónknak is, hogy maradjanak edzésben, mert sor kerülhet a részvételükre" - idézi a kommüniké Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, aki hangsúlyozta, mindhárom versenyző "hajszállal" maradt le eredetileg a paralimpiáról. - "Az élet most visszaadta nekik az esélyt." 

"Büszke vagyok rá, hogy vasárnap a Nemzeti Színházban, az eskütételi ünnepségen immár 43 sportolót fogadhatja meg, hogy büszkén és sportszerűen fogja képviselni a hazáját" - áll a közleményben.

A három indulási jogot azt követően ítélték a magyaroknak, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden megerősítette az IPC augusztus 7-én bejelentett határozatát, mely szerint az orosz sportolók nem indulhatnak a paralimpián, amelyet szeptember 7. és 18. között rendeznek Rio de Janeiróban. Az IPC azután döntött a kizárásukról, hogy az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette.

Schweinsteiger komoly bejelentést tett

Publikálás dátuma
2016.08.24. 17:11
Fotó: Jean Catuffe/Getty Images
Bastian Schweinsteiger, a Manchester United német labdarúgója szerdán bejelentette, hogy Európán belül biztosan nem vált klubot pályafutása hátralévő részében.

"Ez az utolsó európai klubom. Tisztelem a többi csapatot, de a Manchester United volt az egyetlen, amely rá tudott venni, hogy elhagyjam a Bayern Münchent" - írta közösségi oldalán a 32 éves középpályás.

A tavaly érkezett Schweinsteigert augusztus elején a tartalékok közé száműzte José Mourinho vezetőedző, a brit sportsajtó pedig úgy értesült, hogy távozik a klubtól, és az Internazionale vagy az AC Milan játékosa lesz. A közelmúltban a Juventus érdeklődéséről, illetve az észak-amerikai profiligából (MLS) és Kínából érkezett megkeresésekről lehetett hallani.

A német válogatottól az Európa-bajnokság után visszavonult középpályás az előző szezonban - amikor Louis van Gaal volt a tréner - 18 meccsen egy gólt szerzett a Manchester Unitedben, de egy makacs térdsérülés nehezítette a dolgát.

Busz karambolozott a fővárosban - Többen megsérültek

Menetrend szerint közlekedő autóbusz karambolozott a főváros XI. kerületében szerda kora délután, többen megsérültek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere.

Herczeg Zoltán elmondta, hogy a balesetben egy 213-as busz érintett.

Vattayné Székely Noémi, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese arról tájékoztatott, hogy a karambol az Andor utca és a Tétényi út kereszteződésében történt, ahol emiatt akadozik a forgalom.
Négyen megsérültek, közülük egy ember utazott a 213-as buszon, hárman pedig az azzal ütköző kisbuszban ültek - tette hozzá. Az MTI információi szerint a balesetnek könnyű sérültjei vannak.