Előfizetés

Vajon Mészáros tulajdona az Adrián ringatózó yachtocska?

Publikálás dátuma
2016.08.27. 07:09
Így néz ki a luxusjacht hálója... FORRÁS: ARCONYACHTS.COM
Mint megírtuk, egy luxushajón kapta lencsevégre a Magyar Narancs Mészáros Lőrincet az Adrián. Az Együtt szerint, amikor arra derül fény, hogy Felcsút polgármesterének luxusjachtja és villája lehet Horvátországban, akkor valójában Orbán újabb elszámolatlan vagyonáról szerezhetünk tudomást.

Újabb elképesztő történet van kerekedőben Mészáros Lőrinc körül: az ország legsikeresebb polgármestere ugyanis épp Horvátországban élvezi munkája gyümölcsét, ám nem csupán tengerparti villáinak egyikében kapták lencsevégre, hanem egy nagyjából 1,4 milliárd forintot érő luxusjachton is. A Magyar Narancs helyszíni beszámolója szerint csak az üzemanyag nagyjából 1,5 millió forintjába került a polgármesternek. A lap azt követően kezdte figyelni az Artemy nevű hajót, hogy a horvát sajtó nyár elején arról cikkezett, Orbán Viktor barátjának Uglja szigetén is van egy 700 millió forintos villája, s a közeli Zadar kikötőjében egy luxushajója. Felcsút milliárdos polgármesterének vagyonbevallásában ugyan szerepel egy horvát nyaraló, ám az Vir szigetén van, a fent említett ház és a jacht nincs feltüntetve a dokumentumban. A HVG kérdésére Mészáros - pontosabban a felcsúti polgármesteri hivatal - elárulta, a "titkos" villa nem közvetlenül a vállalkozó-polgármester, hanem egyik cégének tulajdonában áll, ezért nem vallotta be azt.

Így néz ki a luxusjacht hálója... FORRÁS: ARCONYACHTS.COM

Így néz ki a luxusjacht hálója... FORRÁS: ARCONYACHTS.COM

A hajóról nem tettek említést. Azt már a Magyar Narancs derítette ki, hogy az Artemy tulajdonosa egy L&L Charter Ltd. nevű, máltai cég, amelyet tavaly december elején 1200 euró (370 ezer forint) tőkével alapított a PKF Fiduciaries International Ltd. nevű, ugyancsak máltai székhelyű vállalat. Ennek tulajdonosai fele-fele részben George és Marianne Mangion máltai állampolgárságú magánszemélyek. Az 1999-ben alapított PKF Fiduciaries tőkéje 15 ezer euró (4,65 millió forint), és többek között George Mangion is ügyvezetője. Az Artemyt négy nappal az L&L Charter alapítását követően, 2015. december 11-én lajstromozta a máltai adminisztráció, akkor még csak ideiglenesen, majd idén március 11-én véglegesen. A jacht lajstromozási kikötője jelenleg a máltai főváros, Valletta. Külön érdekes, hogy a PKF jelen van a magyar piacon is, a PKF Könyvvizsgáló Kft. ráadásul több áttételen keresztül részben Mangionék tulajdonában van. Hogy Mészáros hogy került a hajóra, arra valószínűleg az a válasz, hogy kibérelte, de ez sem ilyen egyszerű. Az Atremy nyilvántartása szerint ugyanis a hajó besorolása "pleasure jacht", az ilyen besorolású hajókat viszont a máltai szabályok szerint nem lehet bérbe adni, csak a tulajdonos és a vendégei használhatják.

...felső fedélzete...

...felső fedélzete...

A felcsúti polgármester az év elején kezdett el Horvátországban terjeszkedni, amikor Mészáros és Mészáros Kft.-je megszerezte a horvát bajnokság élvonalában szereplő NK Osijek focicsapat többségi tulajdonát. Az részesedésért nagyjából 100 ezer kunát, négymillió forintot fizetett a vállalat. Az NK Osijekbe két év alatt legalább 1 milliárd forintnyi összeget kell beleölnie Mészárosnak, hogy rendezze a tartozásokat. A vásárláshoz kétmilliárdos biztosítékot kellett felmutatni, ezt a Csányi Sándor MLSZ-elnök vezette OTP-bank igazolta. Mészáros üzlettársa, Ivan Meštrović tulajdonostárs abban a magyarországi City Mail nevű cégben, amely egyedüliként kapott arra engedélyt, hogy a Magyar Posta mellett beszálljon a kis küldemények piacára.

...és ebédlője

...és ebédlője

Szigetvári Viktor közölte, könnyen lehet, hogy a luxusjacht valójában Orbán Viktoré, aki hazudik és titkolja a vagyonát. Az Együtt elnöke szerint, mikor arra derül fény, hogy Felcsút polgármesterének luxusjachtja és villája lehet Horvátországban, akkor valójában Orbán újabb elszámolatlan vagyonáról szerezhetünk tudomást. Az Együtt ezen közleményét az Országos Sajtószolgálat ismét nem adta ki az OS Szabályzatára hivatkozva. Az Együtt szerint elfogadhatatlan, hogy az MTI közpénzen fenntartott állami hírügynökségként szelektál a hírek között ahelyett, hogy mindenről beszámolna, ami kicsit is hírértékkel bír; kiváltképp igaz ez az abban az esetben, amikor az adófizetőket megkárosító politikusokról és strómanokról van szó.

Fidesz-strómané a Médiaworks?
Az "új Közgép", a Mészáros Lőrinc gyakori partnereként emlegetett Duna Aszfalt Kft. vette meg a közelmúltban a Pannon Lapok Társaságát felvásároló Mediaworks Zrt. médiavállalatot – írja több, egymástól független iparági forrásra hivatkozva az ATV. (Az ATV szerint a Duna Aszfalt egyenesen Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.) A tévé információi szerint a Mediaworks egyik menedzserét visszarendelték a szabadságáról a múlt héten, egyik forrásuk szerint az adásvételi szerződés aláírása miatt. A Mediaworks az osztrák cégcsoport, a Vienna Partner Capitals (VPC) tulajdona. Évente több mint 16 milliárdos forgalmat bonyolít, és 650 munkavállalót foglalkoztat. A Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság, tucatnyi megyei napilap, női és gasztromagazinok, valamint digitális médiatermékek tulajdonosa. Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt Kft. szóvivője azt írta, "nem tudjuk, hogy az értesülésük honnan származik, és nem is tudjuk megerősíteni azt". Az ATV szerint ez azt jelenti, hogy nem is cáfolták az információt. A Mediaworks egyelőre kommentálta a hírt.


Juhász Péter korábban számtalanszor felhívta arra a figyelmet, hogy a csodával határos módon gazdagodó polgármester - aki egy év alatt megháromszorozva vagyonát idén a 31. leggazdagabb magyar volt 24 milliárddal - csupán Orbán Viktor strómanja. Az Együtt alelnöke ellen lejárató hadjárat is indult a kormányközeli médiában, amikor a kormányfő vagyoni helyzetét firtatta, s azt pedzegette, hogy a Hatvanpusztán található, egykori Habsburg birtokot ugyan Mészáros bérli Orbán apja, id. Orbán Győző CZG Kft.-jétől, ám a területet a miniszterelnök használja. Ezt igazolja az is, hogy ide van bejelentve az Orbán-család Nárcisz nevű kuvasza, Orbán Gáspár nevére. Ferenczi Krisztina egykori oknyomozó még a birtokon is járt, és a látottakból arra következtetett: a területet Orbán Viktor és családja igényeire szabták át, látni vélte a kormányfő felesége, Lévai Anikó könyveit is. Szigetvári korábban állította, 205 milliárd forintos vagyonával Orbán a leggazdagabb magyar. Az összeg "természetesen" nem saját zsebében, hanem strómanjai tárcájában lapul. Valóban, a miniszterelnöknek a vagyonnyilatkozatai alapján szinte semmije nincs, tavasszal kijelentette a parlamentben, "sosem voltam vagyonos ember, most sem vagyok, és nem is leszek".

A gázszerelő atombiznisze
Mészáros Lőrinc családi vállalkozása, a Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. egyike annak a 231 cégnek, amelyik - az MVM Paksi Atomerőmű minősítése alapján - részt vehet az atomerőmű területén végzett munkálatokban. A megfelelősséget idén tavasszal szerezte meg a cég, ami annyiban meglepő, hogy ekkor a Fejér-B.Á.L. Zrt. még csak alig több mint fél éve működött - írja a Népszabadság. A minősítés alapján a milliárdos gázszerelő cége atomerőművel összefüggő építmények, épületszerkezetek létesítésével, átalakításával, karbantartásával és javításával kapcsolatos építési-szerelési munkálatokra alkalmas. Az engedélyük 2017. március 31-ig érvényes. A lap által feltett kérdés szerint is nem az az érdekes, hogy mit épít, hanem az, hogy ki helyett. Elképzelhető, hogy Mészáros helyzetbe hozása Simicska Lajos Pakson dolgozó cégeinek kiszorítását segítheti. Mindeddig az atomerőmű nem állt üzleti kapcsolatban a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel - nyilatkozta a lapnak Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. A szóvivő szerint mivel az MVM Paksi Atomerőmű jelenleg négy nukleáris blokkot üzemeltet, a minősítés ezekre vonatkozik. A Paks 2-es blokkokhoz más minőségbiztosítási rendszerre lesz szükség - tette hozzá.
A Voldemort-ügy, Mészáros atombiznisze a korrupt Fidesz-kormányról rántja le a leplet. Ezek után már világos, miből telik a nemzet gázszerelőjének horvátországi luxusvillára, milliárdos jachtra - írja közleményében az MSZP.Vekerdy Tamással indul a tanév

Publikálás dátuma
2016.08.27. 07:08

Szeptember 1-én kezdődik az iskola, a Szülők Háza Klubban is megkezdődik az év, Vekerdy Tamás pszichológus  „Gyereknevelés egyedül - fog ez menni?” című előadásával.

A rendezvényt az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal közösen rendezik szeptember 1-én, 17 órakor. A más rendezvényektől elütő különlegesség: aki nem tudja hová tenni a gyereket, nyugodtan magával viheti, mert a helyszínen a (Szülők Háza Újbuda bölcsője, XI. Rétköz utca 7.) felügyeletről a szervezők gondoskodnak, tehát vigyáznak rájuk.

Vekerdy Tamással indul a tanév

Publikálás dátuma
2016.08.27. 07:08

Szeptember 1-én kezdődik az iskola, a Szülők Háza Klubban is megkezdődik az év, Vekerdy Tamás pszichológus  „Gyereknevelés egyedül - fog ez menni?” című előadásával.

A rendezvényt az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal közösen rendezik szeptember 1-én, 17 órakor. A más rendezvényektől elütő különlegesség: aki nem tudja hová tenni a gyereket, nyugodtan magával viheti, mert a helyszínen a (Szülők Háza Újbuda bölcsője, XI. Rétköz utca 7.) felügyeletről a szervezők gondoskodnak, tehát vigyáznak rájuk.