Merénylet - Hatvan halott egy toborzóirodánál - Videó

Több mint hatvan ember meghalt, legalább 29 megsebesült egy öngyilkos merénylő támadásában hétfő reggel a dél-jemeni Ádenben – közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet.

Az elkövető a város északi részén, a toborzóirodánál sorakozó emberek mellett robbantotta fel az autójába rejtett robbanószerkezetet - írja a Magyar Idők az MTI nyomán. A merénylet a Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőről elnevezett negyedben történt, a városból kivezető úton.

Jemenben lassan két éve háború folyik, amelyet az robbantott ki, hogy az Irán támogatását élvező húszik fellázadtak a nemzetközileg elismert kormány ellen. Az ország északi felét a síita húszi lázadók és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben a Hádi elnök vezette kormány van uralmon 2015 júliusa óta. Ádent több mint egy éve foglalták vissza a kormányerők a síita húszi lázadóktól, a település azóta az ország „ideiglenes fővárosa”.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző
Frissítve: 2016.08.29. 14:32

A menekültektől függne az EU fennmaradása?

Az Európai Unió nem tud fejlődni, és a fennmaradása is kétségessé válhat a jövőben, ha nem tudja megoldani a migrációs válságot - jelentette ki Miro Cerar szlovén kormányfő a Delo című szlovén napilapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

Hozzátette: szerinte Angela Merkel német kancellár is megértette, hogy a nyitott kapuk politikája nem jelent megoldást.
"Úgy vélem, a német kancellár is kezdi belátni, hogy a problémát hatékonyabban kell kezelni" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: ellenkező esetben az EU nem tud fejlődni, mert nem tud koncentrálni és megfelelő válaszokat adni az egyéb kihívásokra.
Cerar utalt rá, hogy a hétvégén Ausztria, Horvátország, Bulgária és Szlovénia miniszterelnökei találkoztak Angela Merkellel Németországban, a tanácskozás fő témája pedig a hatékony határvédelem volt. "Nem volt nagy különbség aközött, amiről a német kancellár és amiről vendégei beszéltek" - közölte Cerar.

A szlovén miniszterelnök úgy értékelte: amennyiben egy nagyobb migrációs hullám újra elárasztaná Európát, az veszélyeztetné a biztonságot, ellehetetlenítené az integrációt, és komolyan veszélybe sodorná az unió fennmaradását.
Cerar szerint Európának anyagi és más eszközökkel is segítenie kell azokat az országokat, ahol a válságok kialakulnak, hogy az embereknek ne kelljen elhagyniuk otthonaikat. "Csak ez esetben tudnánk biztosítani az EU fejlődését, gazdasági növekedését, valamint állampolgárainak jólétét" - szögezte le.

A kormányfő arra is figyelmeztetett, hogy az EU-nak hatékonyan kell ellenőriznie a migrációt, úgy, hogy a valódi menekültek, akik háborús területekről érkeznek, szabályos és rendezett úton juthassanak el Európába.

Meg kell akadályozni az illegális migrációs áramlást, és meg kell őrizni a schengeni területet, amely a balkáni migrációs útvonal miatt veszélybe került - részletezte. Kiemelte: Magyarország és Ausztria a leginkább veszélyeztetett ország ezen az útvonalon, ezért "önvédelemből" egyoldalú intézkedésekkel készül egy, a tavalyihoz hasonló újabb migrációs áradatra.

Cerar attól tart, hogy egy újabb kezelhetetlen bevándorlási hullám destabilizálhatja a Nyugat-Balkánt. Ezért szerinte továbbra is nyitva kell hagyni a kaput azon országok előtt, amelyek csatlakozni akarnak az EU-hoz, még akkor is, ha ez a folyamat most lelassul, továbbá segíteni kell őket a beáramló tömegek kezelésében.

Kulcsfontosságúnak nevezte Törökország szerepét a migrációs hullám ellenőrzésében. Cerar fontosnak tartja az EU külső határainak védelmét és a további együttműködést Törökországgal. "Megoldást kell találni a Törökországgal kötött megállapodás kivitelezésére, akkor is, ha a megállapodás egyes részeit nem lehet azonnal megvalósítani" - húzta alá.
Szlovénia nem támogatja a reformokat és az átszervezéseket az EU-ban, mert arra jelenleg nincs szükség, és nincs szükség európai föderációra sem - hangsúlyozta. "Én is több és nem kevesebb Európát akarok, de jelenleg nincs szükség föderációra" - szögezte le Cerar.

A kormányfő úgy véli, hogy meg kell tartani az EU jelenlegi működési formáját, azokkal a szabályokkal és elvekkel, amelyek be vannak építve a már létező alapdokumentumokba.

Szerző

Harckészültség van az orosz központi bankban is

Bevonták az orosz fegyveres erők váratlan harckészültségi felmérésének mozgósítási részébe a távközlési, a pénzügy-, az ipari és kereskedelmi minisztérium, valamint az Állami Tartalékok Szövetségi Ügynöksége (Roszrezerv) és Oroszország Bankja szervezeti egységeit - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

"A végrehajtó hatalom területi szervei a tevékenységi körök háborús körülmények közötti munkarendre való áttérését, valamint a mozgósítás és a területvédelem műveleteinek végrehajtását fogják koordinálni és ellenőrizni a felelősségi körzetükben" - áll a tárca közleményében.

A gyakorlat alatt tartalékosokat hívnak be, és katonai gyakorlatokat tartanak. Ezek során a sorkötelesek intenzív általános és szakosított katonai kiképzést kapnak, és katonai egységeknél gyakorolják a harci koordinációt.

Először gyakorolják majd állandó állomáshelyüktől elvezényelt egységeknek az Oroszország Bankja helyi kirendeltségei által történő finanszírozását. A tervek szerint ellenőrizni fogják a dél-oroszországi hadiipari létesítmények szállítási és karbantartási kapacitásait.

A védelmi tárca szerint az emberi erőforrások felkészítésének és mozgósításának új rendszerét a 2015. július 17-én kiadott elnöki rendelet alapján gyakorolják. Ennek célja, hogy szavatolja a fegyveres erők kiképzett emberi erőforrásokkal való feltöltését mozgósítás és válsághelyzetek megoldása idején.

Szerző