Kézigránátot dobtak a tévés főnök házára

Kézigránátot dobtak a koszovói közszolgálati televízió (RTK) vezetőjének házára az éjszaka - közölte a pristinai rendőrség hétfőn; egy héten belül ez már a második eset, hogy az RTK-t támadják meg. A rendőrségi közlemény szerint a támadásban senki sem sérült meg, az elkövetőt még keresik. 

Mentor Shala, az RTK igazgatója a sajtónak azt mondta, erős robbanás történt, amely az egész környéket megrázta. A tévés vezető családja a támadás időpontjában otthon tartózkodott.

Múlt kedden ismeretlen tettesek az RTK udvarára dobtak kézigránátot. Abban a támadásban sem sérült meg senki, a gránát az RTK műholdvevői mellett csapódott be, ám azok is csak felületi károkat szenvedtek, az adás nem szűnt meg. Az RTK vezetése elítélte az újságírók megfélemlítésére és a sajtószabadság korlátozására irányuló támadást, amelyet egy aktivista csoport vállalt magára, amely - állítása szerint - így tiltakozott egy Montenegróval megkötött határegyezmény elfogadása ellen.

A parlament várhatóan csütörtökön dönt az egyezmény elfogadásáról, az ellenzék azonban úgy véli, Koszovó a megállapodással 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak, ezért minden eszközzel tiltakozik ellene.

A Montenegróval folytatott határvita, valamint a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakítása miatt már majdnem egy éve jelentős belpolitikai feszültség tapasztalható Koszovóban. Hashim Thaci koszovói államfő egy hete kijelentette, hogy a határegyezmény előnyös lesz Koszovó számára, hiszen közelebb viszi a kis balkáni országot az európai uniós vízummentességhez.

Szerző

Nem kétséges, Merkel maradni akar

Publikálás dátuma
2016.08.29. 14:01
FOTÓ Getty Images, Carsten Koall
Angela Merkel német kancellár várhatóan pártja, a jobboldali Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán jelenti majd be, hogy a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson elindul a kormányfői tisztségért - írta hétfőn a Bild című német lap.

A Bild szerint nem kétséges, hogy a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő politikus a következő ciklusban is kormányfő akar maradni, és "szinte biztos", hogy szándékát a CDU december eleji esseni kongresszusán jelenti be.

Azért éppen akkor, mert nem tehet másként. Ugyanis a CDU-t 2000 óta vezető politikus attól tart, hogy a menekültpolitikája körüli elégedetlenség miatt a kongresszus gyenge eredménnyel erősíti meg pártelnöki tisztségében. Ha viszont az elnökválasztás előtt bejelenti, hogy továbbra is igényt tart a kancellári tisztségre, jelentősen jobb lehet az eredmény, mert aki nem szavaz rá, rontja a CDU esélyeit a Bundestag-választáson, és ennek a körülménynek "fegyelmező hatása" van - mondta a Bildnek a párt elnökségének egy meg nem nevezett tagja.

Azonban az is tény, hogy az indulási szándék bejelentése előtt meg kell beszélni az ügyet Horst Seehoferrel, a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, mert a valószínűleg 2017 szeptemberében tartandó Bundestag-választáson a CDU/CSU pártszövetség győzelméhez az is szükséges, hogy a CSU teljes erővel támogassa a CDU-s kancellárjelöltet, és megszerezze a szavazatok több mint 50 százalékát Bajorországban.

Viszont a CSU bázisában Angela Merkel nagyon népszerűtlen - tette hozzá a Bild, kiemelve: több CSU-s Bundestag-képviselő közölte a párt belső fórumain, hogy nem hajlandó Merkelt ábrázoló választási plakátokkal kampányolni, és a CSU vezetésében egyesek arról "álmodnak", hogy a párt saját kancellárjelölttel vág neki a Bundestag-választásnak.

Horst Seehofer a CSU-n belüli ellenállás miatt nem támogatja, hogy Angela Merkel korán bejelentse indulási szándékát, és ezt el is mondta neki egy négyszemközti megbeszélésen még nyár előtt. Szerinte ki kell várni, hogy folytatódik-e a csökkenés a CDU választói támogatottságában a tartományi választásokon, illetve az országos felmérésekben - írta a Bild.

Most a németek 42 százaléka támogatja, hogy továbbra is Angela Merkel legyen a kancellár, ami ugyan visszaesés a tavaly novemberi 45 százalékhoz képest, de jelentősen meghaladja a CDU/CSU országos választói támogatottságát - tették hozzá.
A CDU/CSU a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson a szavazatok 41,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága felmérések szerint jelenleg a 30-35 százalék közötti sávban van.

A következő Bundestag-választásig öt tartományban tartanak helyi törvényhozási választást. Szeptember 4-én Mecklenburg-Elő-Pomerániában, szeptember 18-án Berlinben, 2017 márciusában Saar-vidéken, májusban pedig Schleswig-Holsteinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A CDU Mecklenburg-Elő-Pomerániában a legutóbbi felmérés alapján a szavazatok 22 százalékára számíthat, a legutóbbi, 2011-ben tartott választáson 23 százalékos eredményt ért el. A párt Berlinben 17 százalékon áll, s 2011-ben 23,3 százalékot szerzett.

Szerző

Merénylet - Hatvan halott egy toborzóirodánál - Videó

Több mint hatvan ember meghalt, legalább 29 megsebesült egy öngyilkos merénylő támadásában hétfő reggel a dél-jemeni Ádenben – közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet.

Az elkövető a város északi részén, a toborzóirodánál sorakozó emberek mellett robbantotta fel az autójába rejtett robbanószerkezetet - írja a Magyar Idők az MTI nyomán. A merénylet a Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőről elnevezett negyedben történt, a városból kivezető úton.

Jemenben lassan két éve háború folyik, amelyet az robbantott ki, hogy az Irán támogatását élvező húszik fellázadtak a nemzetközileg elismert kormány ellen. Az ország északi felét a síita húszi lázadók és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben a Hádi elnök vezette kormány van uralmon 2015 júliusa óta. Ádent több mint egy éve foglalták vissza a kormányerők a síita húszi lázadóktól, a település azóta az ország „ideiglenes fővárosa”.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző
Frissítve: 2016.08.29. 14:32