Milliók az MTVA tusványosi kiruccanására

Összesen 25 MTVA-munkavállaló vett részt a Fidesz-közeli, erdélyi Bálványosi Szabadegyetemen. Szállásra és ellátásra 2,9 milliót, útiköltségre pedig 650 ezer forintot költöttek - derítette ki közérdekű adatigényléssel az Átlátszó.

Azt viszont nem tudta megmondani az MTVA, hogy mennyibe került a rendezvény közvetítése. "Elektronikus másolat nem áll rendelkezésre a költségekről. Mindazonáltal jelezzük, hogy a közvetítést az S.C. Szazszorszep SRL. végezte, amelynek felvételét a közmédia is átvette." A romániai cégnyilvántartás szerint a 2005-ben bejegyzett vállalkozás két tulajdonosa két román állampolgár, Kuti Attila és Jakab Endre. A cég többször szerepelt az MTVA szerződéslistáján, amely szerint az elmúlt években különböző feladatokért összesen 303 millió forintot fizettek nekik.

Szerző

Megölte John Lennont - Kilencedszer is megtagadták tőle a szabadságot

Publikálás dátuma
2016.08.29. 23:24
Hulton Arcívum/Getty Images
New York állam illetékes hatósága kilencedszer is elutasította John Lennon gyilkosa, a 61 éves Mark Chapman kérelmét, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék.

A férfi 1980-ban, manhattani lakása előtt lőtte agyon a Beatles egykori sztárját, aki akkor 40 éves volt. Chapman 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Legkorábban 20 év után kérhette a feltételes szabadlábra helyezést, melyért két év múlva, 2018 augusztusában folyamodhat újra - írta a BBC. A gyilkos elismerte a hatóság előtt, hogy Lennon megölése "előre megfontolt, önző és gonosz" tett volt. A testület úgy találta, "a számos pozitív tényezőnél nagyobb súllyal esik latba, hogy a bűntettet Chapman előre kitervelte és a népszerűséget hajhászta vele.

Feltételes szabadlábra helyezése "nem egyeztethető össze a társadalom érdekeivel" - hangzott a döntés.

Szerző

Riadó a Los Angeles-i repülőtéren - Elkaptak egy Zorro-ruhás férfit (videó)

Vaklármának bizonyult az a riadó, amelyet hétfőre virradóra rendeltek el a Los Angeles-i repülőtéren, a terminálok újra működnek.

A kaliforniai nagyváros, Los Angeles rendőrségének közleménye szerint "a Los Angeles nemzetközi repülőterén eldördült lövésekről szóló jelentések hamisaknak bizonyultak, csupán erős zajról volt szó", s hétfőn a kora délelőtti órákban helyreállt a rend, ismét fogadnak és indítanak járatokat. A rendőrséget hétfőre virradóra többen, a repülőtér több pontjáról is arról értesítették telefonon, hogy lövések zaja hallatszik. Pánik uralkodott el, az emberek fejvesztve rohantak ki a terminálokról a kifutópályára, és a biztonsági őrök is azt kiáltozták, hogy lőnek, mindenki meneküljön. Az érkezési és az indulási zónákat lezárták, az éppen érkező 23 járatot átirányították más légikikötőkbe. 

A kiérkező rendőrök a repülőtér központi terminálját, valamint további két terminált azonnal lezártak, és megkezdték az ellenőrzést. A nagy zűrzavarban letartóztattak egy Zorro-ruhát viselő férfit, akiről rögtön ki is derült, hogy ártalmatlan utas, egy másiknál pedig kardot találtak, a kardról viszont ki derült, hogy műanyagból készült játék. A repülőtéren mintegy két órát szünetelt a forgalom, amely a kora délelőtti órákra állt helyre. A rendőrség megkezdte az alapos és átfogó vizsgálatot.

Két hónappal ezelőtt hasonlóan vaklármának bizonyult riadó miatt a New York-i Kennedy repülőteret zárták le. Ugyanakkor Los Angelesben a repülőtéren 2013-ban egy fegyveres férfi valóban tüzet nyitott, és a légikikötő biztonságáért felelős egyik tisztet agyonlőtte, három másik embert megsebesített. A merénylőt akkor a rendőrség - miután rálőtt - elfogta.

Szerző
Frissítve: 2016.08.29. 19:56