A baktérium, ami megmenti a Földet

Publikálás dátuma
2016.08.30. 07:15
Fotó: Thinkstock
Hatalmas problémákat okoz a bolygónkon felhalmozódott, elképesztő mennyiségű műanyag szemét. Csak az óceánokba évente nyolcmillió tonna szemét kerül, és akkor még nem beszéltünk a szárazföldi szeméttelepekről.

Néha úgy tűnik, ha akarnánk, akkor sem tudnánk tőle megszabadulni. Egy új baktérium viszont végre segíthet - írja az Independent. A japán Keio Egyetem kutatói által felfedezett különleges baktérium képes lebontani a műanyagot, ami egyébként magától a természetben sok évszázad alatt is alig változik, nemhogy lebomlana.

Az Ideonella sakaiensis elnevezésű baktérium enzimjei segítségével egyszerűen vízre és szén-dioxidra bontja a műanyagot. A kutatók műanyag szeméttelepek közelében bukkantak rá, eddig nem is ismertük, egyes vélemények szerint nem is olyan rég alakulhatott ki, válaszul a rengeteg műanyagra a természetben.

A baktérium meleg helyen hat hét alatt lebont egy vékony PET műanyagot, és a tervek szerint új hulladékfeldolgozási módszerek kialakításához használhatjuk majd fel.

Szerző

Római kori amfiteátrum falmaradványai kerülhettek elő - Fotók

Publikálás dátuma
2016.08.29. 20:28
MTI Fotó: Varga György
A 3-4. századból való falmaradványok feltárása Szombathelyen, a Kálvária-dombnál augusztus 29-én. A kőtömbök egy nagy római kori épületre engednek következtetni, és lehet, hogy egy 4-5 ezer férőhelyes amfiteátrum falmaradványaira találtak a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum régészei. 

Szerző

Ritka avar kori lelet került elő Hajdú-Bihar megyében - Fotók

Publikálás dátuma
2016.08.24. 15:48
MTI Fotó: Balázs Attila
Aranypárta egy 7. században élt 10-12 éves kislány koponyatöredékén a lelet bemutatóján a debreceni Déri Múzeumban 2016. augusztus 24-én. A ritka és különlegesen értékes avar kori leletre az M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti nyomvonalának megelőző feltárásán bukkantak a múzeum régészei. 

Szerző