Előfizetés

Nem poloska volt az Eötvös Károly Intézetben?

Megszüntette az Eötvös Károly Intézetben (Ekint) talált poloskának nézett eszköz miatt jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy adatszerzés gyanújával indított nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), mivel az igazságügyi szakértő kizárta, hogy a kérdéses eszköz lehallgató berendezés, vagy akár annak alkatrésze lett volna - tudta meg a Népszabadság. 

Azonban azt, hogy pontosan mit találtak az intézet irodájában, továbbra sem tudni. A szervezetnél azt követően kezdtek el poloskák után kutatni, hogy több kormányzati politikus nyilatkozataiból is arra következtettek július elején, hogy a Soros György által támogatott szervezetek tevékenységével kapcsolatban titkosszolgálati információk állnak a rendelkezésükre. Majtényi László igazgató felkért egy másik szakértőt is, aki kollégájának álláspontjával ellentétes szakvéleményt adott. A rendőrség mostani határozata ellen Majtényi panasszal élhet.

Továbbra sem találjuk Farkas Flóriánt

Hiába Lázár János múlt csütörtöki ígérete, a miniszterelnöki biztos továbbra is elérhetetlen.A kancelláriaminiszter Kormányinfóján arra biztatta az újságírókat, keressék nyugodtan Farkast a hivatalában, vagy a rövidesen kezdődő parlamenti ülésszakon. Lapunk megfogadta a tanácsot; a miniszterelnök szolnoki jó barátját már csütörtökön kerestük a humántárcánál, de választ azóta sem kaptunk.

Vélhetően  csak valami csúnya véletlen lehet az oka az Emberi Erőforrások Minisztériuma némaságának, hiszen eddig - ahogy azt kell - válaszoltak megkereséseinkre, ezért nem is adtuk fel, hétfőn újra elküldtük a kérdéseinket. Ráadásul pénteken a Miniszterelnökségnél is érdeklődtünk, de egyelőre Lázár tárcájától sem kaptunk segítséget. Próbáltunk biztosra menni, a Miniszterelnökség tegnap másodszor is olvashatta lapunk kérdéseit Farkassal kapcsolatban.

Megírtuk: 

Egyébként nem csak a Fideszben nagy a titkolózás a képviselőjük ügyeiben, egyelőre az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) sem szolgált információval a RomNet megkeresésére Farkas szerdai meghallgatásáról, vagy az általa folytatott vizsgálatról. Ha az OLAF nem nyilatkozhat az ügyben, és független uniós ellenőrző szervezetként a kormánynak sem adhat tájékoztatást, a kancelláriaminiszter csak magától Farkas Flóriántól értesülhetett arról, hogy a válaszok "megnyugtatóak" vagy esetleg kielégítőek voltak. A Magyar Nemzet közben még csütörtökön írt arról, hogy a képviselői fizetésén túl havi egymillió forint közpénzt kereső Farkas a szerdai kihallgatás alkalmával ismét gondosan ügyelt arra, hogy elkerülje a sajtót. A találkozóra ugyanis a roma politikus számára "hazai pályán" került sor, a Lungo Drom budapesti székházában, ahova Farkas egy sötétített ablakú autóban elbújva érkezett. A járműből nem is szállt ki, csak a szervezet udvarán, ahova a sajtó képviselői nem követhették.

Meddig nyer Mészáros?

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2016.08.30. 07:08
Vannak, akik kezet akarnak fogni Mészáros Lőrinccel, akit azonban vélhetően nem csak saját keze munkája tett gazdaggá FOTÓ: VAJD
Ha nem ugrik össze a kormányfővel, egészen a kormányváltásig Orbán Viktor strómanja maradhat Mészáros Lőrinc - mondta Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke beszélt a perről is, amit a polgármester indított ellenük. A bíróság nem vizsgálja, hogy Mészáros stróman-e, pedig ismert, vagyona túlzottan csodásan gyarapodott az elmúlt években, épp a napokban is.

Kétmilliárd forintért újíthat fel, illetve telepíthet a vasúti átjárókban sorompókat Mészáros Lőrinc cége, a felcsúti székhelyű R-Kord Építőipari Kft. - derült ki legújabban a Közbeszerzési Értesítőből. A feladatok között szerepel új sorompó telepítése ugyanúgy, mint félsorompó hajtóművének a telepítése, továbbá az izzólámpás optika ledesre cseréje. A MÁV a munkákat az uniós támogatású Közlekedés Operatív Programból (Közop) finanszírozza. A Mészáros és Mészáros egy nagy értékű ingatlanüzletbe is belecsapott: a Tief Terra Építőipari Kft. ugyanis a polgármester cégét bízta meg egy luxusvilla felépítésével. A fővárosi Bérc utcában található, 1650 négyzetméteres ingatlan korábban fővárosi tulajdonban volt, 2013-ban azonban értékesítették 376 millió forintért.

A felcsúti polgármester, Orbán Viktor közeli barátja tehát naponta halmozza a milliárdokat. "Mivel a Fidesz egy olyan rendszert épített, amely legalizálja a korrupciót, Mészáros Lőrinc egészen a kormányváltásig stróman maradhat" - vélte lapunk idevágó kérdésére Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke kifejtette, 25 évvel a rendszerváltás után "nehéz ilyesmiről beszélni", de az új kormánynak akár államosítás árán is, vissza kell majd vennie az eddig ellopott vagyont, s felelősségre vonni az érintetteket. "Mészáros legfeljebb akkor kerülhet ki a pikszisből, ha ugyanúgy összeveszik Orbán Viktorral, mint Simicska Lajos. Ott láthattunk olyan vagyonokat, amelyek hirtelenjében tulajdonost cseréltek" - mondta.

Felcsút polgármesterét korábban nem zavarta, ha strómannak nevezték, ám a hetekben valami megváltozhatott: Orbán kedvenc falujának vezetője ugyanis polgári pert indított az Együtt ellen, mert állították, Mészáros horvátországi nyaralójáról szóló hírekből valójában Orbán elszámolatlan vagyonát ismerhettük meg. Szigetvári kifejtette, nem ez volt az első alkalom, hogy valaki strómannak nevezte a felcsúti polgármestert. A helyzet azért is furcsa, mert a bíróság nem azt fogja vizsgálni, hogy Mészáros valóban stróman-e: "az igen-nem kérdésről nem döntenek majd. Ez egy szólás- és véleményszabadsági eljárás lesz, ahol vizsgálják, nevezhetem-e strómannak a polgármestert - akinek közszereplőként tűrnie kell a kritikát".

Zsebpénz a Mészáros gyerekeknek
A felcsúti "self made man" szeretteit sem hagyja az út szélén: gyermekei cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. jelentős megbízásokat kapott Orbán kedvenc falujában. Az RTL Híradó szúrta ki, hogy a vállalat dolgozott például a felcsúti kisvasút, és a Pancho-aréna Makovecz-stílusú kazánházának építésénél is. A tavaly nyáron bejegyzett B.Á.L.-nak 2015-ben több mint 1,1 milliárdos árbevétele volt. A vállalat nem csak Felcsúton sikeres, áprilisban például egy 2,95 milliárdos tendert nyertek a Bács-Kiskun megyei Izsák általános iskolájának építésére a Várkert Bazárt is kivitelező West Hungária Bau Kft.-vel közösen. Emellett a West Hungáriával építhetik meg az új dunakeszi iskolát és egy sportcsarnokot is 3,7 milliárdért.

Az azonban igaz, hogy az egykori gázszerelő elképesztő mértékben gazdagodott 2010 óta, s azt is elismerte, ehhez a Jóistenen és a szerencsén kívül Orbán Viktor barátsága is kellett. Legnagyobb cégéből, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből 3,5 milliárd forintos osztalékot vett fel tavaly feleségével, így naponta 9,6 millió forintot keresett ezzel az egyetlen vállalattal. Orbán barátjának cége megduplázta bevételeit az előző évihez képest, 2014-ben "csak" 9,8 milliárd forint árbevételt hoztak össze, az osztalék 1,8 milliárd volt. Nem csoda hát, ha Mészáros 50 helyet javítva a 31. leggazdagabb magyar volt a maga 24 milliárdos vagyonával. Becsült vagyona 2014-ben még csak 7 és félmilliárd tavaly pedig 8,4 volt.

Gyanús gyarapodás
- Felcsút és környéke
- Építőipari érdekeltség
- Turisztikai beruházások
- Külföldi bizniszek
- Luxusingatlanok és yachtok