Késnek a vonatok a szolnoki vonalon

Műszaki hiba miatt jelentős, 30-50 perces késéssel közlekednek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon hétfő este - tájékoztatott a Mávinform sajtóügyeletese.

Urbán Attila közölte: Albertirsa és Ceglédbercel-Cserő között felsővezeték-hiba miatt az egyik sínpárt lezárták, így a forgalom csak egy vágányon haladhat. A hiba kijavítását megkezdték, a munkát várhatóan a késő esti órákban fejezik be.

Szerző

Ismét szükségünk lehet esernyőre

Publikálás dátuma
2016.08.29. 21:03
Thinkstock fotó
Kedden változóan felhős időre, az ország túlnyomó részén többórás napsütésre és elszórtan záporokra, zivatarokra számíthatunk. Csapadékra legnagyobb esély a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon, legkisebb a Dél-Dunántúlon van. A szél reggelre mindenütt északira fordul, megélénkül, több helyen átmenetileg meg is erősödik, a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. Hajnalban 15-20, napközben 25-31 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán, a meteorológiai nyár utolsó napján is megerősödhet a szél, de száraz idő várható sok napsütéssel. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-16 fok között valószínű. A nappali maximumok 25-28 fok között alakulnak.

Szeptember első napjaiban, csütörtökönpénteken és szombaton is napos lesz az idő, csapadék nem valószínű. Hajnalanta 12,  napközben 30 fok körül várható a hőmérséklet.

Vasárnap is alapvetően napsütéses lesz az idő, csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-18, a legmagasabb  27-31 fok között alakul.

Szerző
Témák
időjárás

Botránnyal indul a tanév

Publikálás dátuma
2016.08.29. 20:09
Népszava fotó/Molnár Ádám
Újabb kinevezési botránnyal kezdi a 2016-2017-es tanévet a továbbra is átalakulófélben lévő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Most a szegedi Deák Ferenc Gimnázium élére neveztek ki olyan intézményvezetőt, akit sem a tantestület, sem pedig a diákok nem látnak szívesen. Miután az iskola vezetésére kiírt pályázatot érvénytelennek nyilvánították, a tankerület önkényesen választott egyet a három jelölt közül: a posztra Kis Gábor korábbi igazgató, Gáspár Róbert angoltanár, valamint Faragó Klára, a Kisteleki Tankerület addigi vezetője pályázott.

A totális állami iskolairányításban folytatják a korábbi gyakorlatot: emlékezetes a Budai Nagy Antal Gimnázium vagy a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium ügye, de már bebizonyosodott az is, hogy nem csupán a Klik-es iskolákban, de a nemzetgazdasági tárca irányítása alá tartozó szakképzésben sem mennek másként a dolgok: legutóbb például az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskolában történhetett meg, hogy az állami fenntartó érdemi indoklás nélkül utasította el az egyetlen érvényes pályázattal rendelkező, a tantestület által támogatott igazgató-jelöltet. Az ügy hátterében az állhatott, hogy a pályázó részt vett a kockás inges oktatási tiltakozásokon.

A Klik a Deák Ferenc gimivel kapcsolatban is azt tartotta a leglogikusabb lépésnek, hogy a közvetlenül érintettek körében legnépszerűtlenebb jelöltet nevezzék ki igazgatónak: Faragó Klára pályázatát csupán hárman támogatták a 76 fős tantestületből. Az iskola diákjai bányais sorstársaik példáját követve, "Kiállás a Deákért" címmel ma délután öt órára demonstrációt hirdettek az épület elé. Mint írták, a megmozdulással a döntéshozók tudtára akarják adni, hogy nekik fontos tanáraik véleménye.

Nemcsak az önkényes kinevezésekkel és a szakmai és társadalmi konszenzust nélkülöző átalakításokkal adja azonban a kormány az oktatási szakma és a társadalom tudtára, mit gondol az együttműködésről, a szolidaritásról. A kormánypárti vezetésű fővárosi önkormányzat lényegében kiszorította a DiákFeszt nevű jótékonysági rendezvényt Budapestről: egy hónappal azután, hogy engedélyezték a diákoknak, hogy a Margitszigeten tartsák meg a fesztivált, a rendőrség az utolsó pillanatban visszavonta a területfoglalási engedélyt, mivel az önkormányzat hirtelen építkezésbe kezdett a szigeten. A fesztiválra szeptember 1-3. között került volna sor, így egybeesett volna a Független Diákparlament diákjai által szervezett "Plusz 2 nap Nyár" mozgalommal, amelyben arra kérik a résztvevőket, hogy szeptember 1-én és 2-án ne menjenek iskolába, ezzel is tiltakozva az oktatásban uralkodó állapotok ellen. Az önkéntes tevékenység miatt igazolást is adtak volna a résztvevő diákoknak, a DiákFeszt jelképes összegű belépőjéből összegyűlt pénzzel pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Igazgyöngy Alapítványt támogatták volna. A fesztivál helyett a tanévkezdés napján villámcsődületet tartanak délután öttől a Hősök terén.

A diákok mellett a pedagógusokkal sem bánik kesztyűs kézzel a kabinet, lényegében teljes bizonytalanságban kell megkezdeniük csütörtöktől a tanítást. Bár Pölöskei Gáborné Klik-elnök országjárásba kezdett, hogy személyesen világosítsa fel az intézményvezetőket az újdonságokról, úgy tudjuk, egy-egy ilyen értekezleten semmivel sem tudhatnak meg többet az igazgatók annál, mint amennyit Pölöskeiné a kormány napilapjában (Magyar Idők) egy hete már elmondott. Vagyis hogy az új tankerületi központok csak januárra épülnek ki, noha az eddig sem a működésképességéről híres állami fenntartó tanév közbeni átalakítása újabb és újabb aggodalmakat szül.

Szerző