Előfizetés

Még versengenek Ban Ki Mun posztjáért

Harmadszorra is Antonio Guterres volt portugál kormányfő nyerte a próbaszavazást az ENSZ főtitkári posztjára pályázók közül.

Hétfőn tartották az újabb megmérettetést, melynek során a BT tizenöt tagja titkosan voksolt. Még tízen vannak versenyben. Guterres 11 támogató, s csak három eltanácsoló voksot kapott, egy BT-tag pedig nem nyilvánított véleményt. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár második mandátuma 2016 végén jár le, két ötéves hivatali idő után távozik posztjáról. A főtitkárválasztás jelenleg új módszerrel folyik: a jelölteket meghallgatja a BT és több próbaszavazást is tartanak. Guterres, aki 2005 és 2015 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát vezette, az előző két körben is az élen végzett.

Tegnap Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter futott be másodiknak, rajta kívül esetleg a bolgár Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, illetve Vuk Jeremic volt szerb külügyminiszter indulhat még jó eséllyel. Visszaesett ezúttal Susanna Malcorra argentin külügyminiszter, s a volt új-zélandi kormányfő, Helen Clark is a sereghajtók között végzett. Ban Ki Mun korábban reményét fejezte ki, hogy nőt választ utódául a BT, de ennek valószínűsége egyre csekélyebb.

A Biztonsági Tanács októberig teszi meg ajánlását, a főtitkár személyét végül a 193 tagú közgyűlés hagyja majd jóvá.

Spanyol beiktatás: reménytelen próbálkozás

Ma megkezdődik ugyan a madridi törvényhozásban a beiktatási vita, de már előre borítékolható a végeredmény: Mariano Rajoy ideiglenes kormányfőnek nem lesz elegendő szavazata ahhoz, hogy végre kormányt alakíthasson. Spanyolországnak a tavaly decemberi választás óta nincs kormánya, s úgy néz ki, hogy egyelőre nem is lesz. 

Hiába kötött megállapodást a konzervatív Néppárt vezetője hétvégén a középjobb Ciudadanos párt első emberével, Albert Riverával, s hiába kapott ígéretet tőle arra, hogy a Ciudadanos már nem emel vétót Rajoy személye ellen, sőt a patthelyzet feloldásának reményében a kis párt képviselői igennel szavaznak majd a beiktatáskor, Rajoynak még így sem lesz meg az abszolút többsége. A két pártnak együtt 137+32 mandátuma van, s noha a Kanári-szigeteki Koalíció is mellettük voksol, a szükséges 176 helyett csak 170 igen szavazatuk lesz, ez pedig kevés. Mariano Rajoy tegnap még megpróbálta rábeszélni a legnagyobb ellenzéki párt, a PSOE főtitkárát, hogy tartózkodásukkal tegyék lehetővé egy kisebbségi kormány beiktatását, Pedro Sánchez hajthatatlan. A szocialisták nemmel fognak szavazni az első körben, sőt a másodikban is, amikor pedig már egyszerű többség is elegendő lenne Rajoy beiktatásához.

A szocialisták legfeljebb a szeptember végi baszk és galíciai helyi választások után lesznek hajlandók fontolóra venni, hogy támogassák az újabb néppárti kabinet megalakítását, de még az sem kizárt, hogy ehelyett Sánchez újra megpróbál baloldali vezetésű koalíciót összehozni – noha ez a konzervatívok támogatása nélkül ugyanúgy kudarcra lenne ítélve. Elvileg október 31-ig még nyitva a kapu: Rajoy addig még megkísérelheti a kormányalakítást. Ha nem jön össze, akkor nem marad más, következik egy újabb előrehozott választás, nem sokkal karácsony előtt. Rajoy és Sánchez eközben egymásra mutogat, s mind a két politikus a másik párt vezetőjét teszi felelőssé az elhúzódó kormányválságért.

Karneváli hangulat Londonban

Publikálás dátuma
2016.08.30. 07:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BEN A. PRUCHNIE
Hétfőn fejeződött be Londonban a Notting Hill-i karnevál. 

A brit fővárosban 1966 óta minden évben megrendezik a karnevált, amely a riói után a világ második legnépszerűbb hasonló utcai fesztiválja. Vasárnap és hétfőn több mint egymillióan tekinthették meg a látványos produkciókat.

Idén néhány incidens is történt, hat embert, köztük egy 15 éves fiatalt megkéseltek, több mint száz embert őrizetbe vettek.