Prőhle Gergely lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

Az emberi erőforrások minisztere 2017. január 1-jétől Prőhle Gergelyt bízza meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói feladatainak ellátásával - közölte a minisztérium.

A PIM főigazgatói tisztségére két érvényes pályázat érkezett. A bíráló bizottság a pályázati dokumentáció és a személyes meghallgatás alapján egyhangú döntést hozott. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a bizottság javaslatát elfogadva Prőhle Gergelyt nevezi ki az intézmény élére. A megbízatás öt évre szól - olvasható a közleményben. Prőhle Gergely hivatalba lépéséig E. Csorba Csilla, az intézmény megbízott főigazgatója vezeti a múzeumot.

A vezetői pályázatot július elején írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a pozícióra augusztus 4-ig lehetett jelentkezni egy olyan középtávú program benyújtásával, amely javaslatokkal él az intézmény vezetésére, fejlesztésére és tevékenységének társadalmi elismertetésére, különös tekintettel az intézmény nemzetközi kapcsolatainak további bővítésére.

A főigazgatói pályázatot először 2015 novemberében írták ki, mivel 2016 elején lejárt E. Csorba Csilla mandátuma. A szakember az MTI-nek korábban elmondta: nem kíván pályázni a pozícióra.

Szerző
Frissítve: 2016.08.30. 20:43

Budaházy György 13 év fegyházat kapott

Publikálás dátuma
2016.08.30. 11:29
Budaházy egy 5 évvel ezelőtti tárgyaláson FOTÓ: Népszava
Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt kedden kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A férfit a bíróság a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből is kizárta. 

Budaházy György egyik társa 12 év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt, négyen 10 évet, egy további pedig 9 évet kapott. Ketten kaptak két év körüli felfüggesztett szabadságvesztést, a többiek pedig 5-7 év körüli letöltendő szabadságvesztést. Az ítélet kihirdetésére megtelt a Fővárosi Törvényszék díszterme, a hallgatóság az ítélethirdetés során többször felmorajlott, Budaházyt pedig megérkezésekor tapssal, illetve nevének skandálásával fogadta. 

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Amikor az ügyész a fellebbezésekről kezdett nyilatkozni, a hallgatóság soraiból pfujolás hallatszott. A  bíróság folyosóján azt kiabálták, hogy "vérbíró", "gyilkosok". A teremben a hallgatóság egy része elénekelte a himnuszt és a székely himnuszt. A bíró kérésére a rendbontások miatt a rendőrök kiürítették a hallgatóság részére fenntartott karzatot.

Pártreakciók

A DK politikusa, Vadai Ágnes közleményében aúgy fogalmaz: ez az első alkalom, hogy ítélet született egy szélsőjobboldali terrorista ellen, aki robbantásokkal próbálta megfélemlíteni a korábbi, baloldali kormány tagjait. A politikus kijelenti, hogy a magyar jobboldal a keddi ítélettel "megkapta rég megérdemelt bizonyítványát, még ha a 2006-tól kezdődően erőszakos bűncselekményeket politikai alapon elkövető terrorcsoport ítéletére 10 évet kellett is várni". A DK szerint az ügy rávilágít arra, hogy Magyarországon nem a háború elől menekülők, hanem az Orbán Viktor és Vona Gábor szárnyai alatt felnőtt erőszakos csoportok jelenthetnek terrorveszélyt - jelenti ki a független képviselő.

A Jobbik az elmúlt 26 év legnagyobb szégyeneként értékelte, hogy míg Budaházy Györgyöt elítélik, "addig sem a Biszku-féle kommunista vezetők, sem a rablóprivatizáció egyetlen tettese, sem egyetlen korrupt politikus, sem a 2006-os rendőrterrorért felelős Gyurcsány Ferenc és társai nem kerültek rács mögé, Vizoviczki László pedig ki tudja, honnan előteremtett negyedmilliárd forint ellenében odahaza dőzsölhet".

Korábban írtuk:

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. A vádlottak az ügyészség szerint Molotov-koktélos támadást intéztek MSZP- és SZDSZ-pártirodák, képviselők, vezető politikusok otthonai ellen, ezeknél a cselekményeknél sérült nem volt. Ugyanakkor a vádpontok között szerepel Csintalan Sándor HírTV-s műsorvezető, korábbi vezető szocialista politikus brutális bántalmazása és egy szórakozóhely, egy jegyiroda és melegbárok elleni támadás is.

A vádlottak többsége tagadta bűnösségét, de volt olyan is, aki magára és másokra terhelő vallomást tett. Az ügyész vádbeszédében húsz évet megközelítő büntetést indítványozott az első és másodrendű vádlottnak, és tíz-tizenöt év körülit még tucatnyi társuknak. A védelem ugyanakkor felmentést kért.

Budaházy Györgyöt 2009-ben fogták el, több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban, a büntetőper 2011-ben kezdődött. Budaházy Gyögy neve 2002-ben vált ismertté, amikor a választás eredménye, a szocialista-szabad demokrata koalíció győzelme ellen tiltakozva néhány társával lezárta az Erzsébet hidat. A következő években tüntetéseket szervezett, több eljárás folyt ellene.

Szerző

Class FM helyett egyelőre semmi

Publikálás dátuma
2016.08.30. 10:38
FOTÓ: Vajda József
Kizárt, hogy november 19-ig – ameddig a Class FM használhatja a frekvenciát –, nyertest hirdessenek azon a pályázaton, amelynek az előkészítése nemrég kezdődött el. A Class FM-et működtető társaság ugyan kérelmezte a frekvenciahasználat ötéves meghosszabbítását, de a Médiatanács nem adott helyt a kérelemnek, ehelyett új pályázat kiírásáról döntött - írja a Világgazdaság.

A pályáztatás hosszadalmas. Ha ősszel ki is írják, a pályázati ajánlatok benyújtására akkor is hatvan napot kell hagyni a törvény alapján, majd jön az értékelés. Ez tehát belecsúszhat a télbe, amikorra pedig lejár a Class FM frekvenciahasználati jogosultsága. 

Így - a lap szerint- ahhoz hasonló helyzet állhat elő, mint ami az egykori Neo FM frekvenciájával történt, ami egy ideig parlagon hevert, és amelyet végül nem értékesítettek, hanem a közszolgálati rádiók vételi lehetőségeit bővítették vele, illetve a Dankó rádiót indították el. A hallgatásnak pedig a médiahatóság kasszájára is hatása lesz, de azt, hogy ez mekkora hiányt jelent, nem lehet tudni. 

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző