Előfizetés

A Népszabadság nem eladó!

Sajtóhírek szerint támadás indult a magyarországi független sajtó egyik legfontosabb intézménye a Népszabadság ellen - írja közleményében Karácsony Gergely, a PM társelnöke.

A közlemény így folytatódik:

A támadások iránya alapján okkal feltételezhetjük, hogy a demokráciafelszámoló, habonyizált jobboldal nem tűri, hogy a Népszabadság végezze azt a munkát, amely miatt méltán lett hazánk vezető politikai napilapja, és amelynek munkatársai miatt egyetlenegy fideszes stróman, politikus, közbeszerzésekben bujkáló haver nem lehet biztonságban. A Fidesz nyilvánosságpolitikájának része, hogy olyan ügyek, mint a Népszabadság által kutatott Rogán-bizniszek, letelepedési kötvény-üzletelések, Mészáros Lőrinc földeltulajdonlások, ne kerüljenek nyilvánosságra.

Ennek megakadályozására most nyílik lehetőségünk. Álljunk ki közösen a Népszabadság elrablása ellen, ne kerülhessen a lap olyan kezekbe, akiknek egyetlen céljuk a lap elhallgattatása! Bízunk a lap munkatársaiban, és támogatjuk őket munkájukban, és kövessünk együttesen, éberen azt a kitartást, ahogyan a lap munkatársai küzdenek magukért, mindannyiunk igazáért! Támogassuk őket, most van ennek ideje: ahogyan Rogánokat buktatnak le a Népszabadság újságírói, úgy kell éberek lennünk minden elrablási szándékkal szemben!

TGM Bayer kitüntetéséről: a tiltakozás helyes és szükséges

Publikálás dátuma
2016.08.30. 13:19
Népszava fotó
Volt értelme a tiltakozásnak – állítja a Népszabadságnak adott interjúban Tamás Gáspár Miklós, aki egyike azoknak, akik megváltak állami kitüntetésüktől.

Az interjút Czene Gábor készítette:

- Most, hogy elérték a százat, érdemes számvetést készíteni. Sok ez, vagy kevés?

- Bár nem a számot tartom a leglényegesebbnek, ennyi ember elég ahhoz, hogy figyelmet keltsen.

- Akkor is, ha összesen nagyjából ezerötszázan kaptak hasonló állami kitüntetést?

- A kényelmességet is beleértve mindenféle oka van annak, hogy valaki miért nem küldte vissza a kitüntetését. A százas számot nem szabad túlértékelni, de nem szabad lebecsülni sem.

- Mégis: milyen eredményt hozott a tiltakozási hullám?

- Kiderült, egyébként nem először, hogy léteznek határvonalak, amelyeket még a mai Magyarországon sem lehet átlépni. Fontos társaslélektani következményei lehetnek annak, ha szimbolikusan megálljt parancsolunk egy olyan rendszernek, amely az ország minden négyzetcentiméterére rátelepedne. Sosem árt emlékeztetni magunkat arra: a tiltakozás helyes és szükséges.

- Mi lehetett a kormány szándéka Bayer lovagkeresztjével?

- Azt hiszem, hogy a magyar állam képviselői csak a megszokott üzemmódjukban működtek. Számukra teljesen természetes, hogy kitüntetnek valakit fajgyűlölő, etnicista, kirekesztő, homofób, antidemokratikus szövegekért. Nyilván ezek az ő nézeteik is.

- Változtatott valamit a botrány?

- Valamilyen mértékben biztosan. Az, hogy világossá tettük, nem tűrjük a posztfasiszta beszédet és a mögötte meghúzódó posztfasiszta állami politikát, eljutott azokhoz is, akik magányosan morgolódnak otthon. Láthatják, nincsenek teljesen egyedül. Az összes magyar antifasiszta és demokrata megerősítést kapott.

Az interjú egy nagyobb összeállítás része, amelyet a Népszabadság készített!

A fővároson kívül épül meg az egyik szuperkórház?

Publikálás dátuma
2016.08.30. 12:04
A Szent Imre Kórház bővítése lehet egy megoldás FOTÓ: Népszava
A dél-budai szuperkórház helyéről is tárgyalhat a közeljövőben a kormány stratégiai kabinetje – értesült a Magyar Idők.

Mint emlékezetes, júniusi határozatában a kormány csak azt mondta ki, hogy a tervezett négy új fővárosi egészségügyi centrum közül a dél-budai Kelenföldön legyen, a pontos helyszínről azonban nem született döntés. A kórház számára több, XI. kerületi területet javasolnak majd a straté­giai kabinetnek, de a lehetőségek között továbbra is ott van a Szent Imre Kórház bővítése. 

A lap úgy tudja, a kabinet a jövőbeni észak-budai nagy kórház lehetséges helyszíneit is számba veszi. Itt II. és III. kerületi helyszínek egyaránt szóba jöhetnek, de az M0-s körgyűrű esetleges továbbépítésének függvényé­ben egy városon kívüli, zöldmezős beruházás sem kizárt.

A teljes cikket itt olvashatja!