Prőhle lesz a Petőfi Múzeum főigazgatója

Publikálás dátuma
2016.08.31. 07:48
Prőhle Gergely FOTÓ: NÉPSZAVA
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2017. január 1-jétől Prőhle Gergelyt bízza meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói feladatainak ellátásával. A PIM főigazgatói tisztségére két érvényes pályázat érkezett. A bíráló bizottság a pályázati dokumentáció és a személyes meghallgatás alapján egyhangú döntést hozott.

Prőhle Gergely hivatalba lépéséig E. Csorba Csilla, az intézmény megbízott főigazgatója vezeti a múzeumot. A főigazgatói pályázatot először 2015 novemberében írták ki, mivel 2016 elején lejárt E. Csorba Csilla mandátuma.

Prőhle Gergely 1998-2000 között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozott. 2000-2003-ig Magyarország berlini, 2003-2005 között berni nagykövete volt, 2005-től a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese. 2010-2014-ig a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

E. Csorba Csilla közmegelégedésre vezette a múzeumot. Innovatív, korszerű kiállításokat csinált, fontos szellemi műhellyé, találkozóvá tette az intézményt. Munkája elismeréseként például tavaly vehetett át Prima-díjat. Sokan örültek volna, ha folytathatja a tevékenységét.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, megkeresésünkre elmondta, hogy a tavaly meghirdetett főigazgatói kiírásra benyújtotta pályázatát, majd a meghallgatás után egy évre meghosszabbították mandátumát.

Amikor új pályázatot írtak ki ez év nyarán, már nem indult. Arra a kérdésre, hogy mit szól Prőhle Gergely kinevezéséhez, azt válaszolta, hogy régóta ismerik egymást. Azt gondolja, hogy nagy műveltségű, kulturált ember, akinek már több alkalommal volt kapcsolata a múzeummal. Sokszor kérték fel megnyitóbeszédek tartására, konferenciákon való részvételre, a német partnerség erősítésére.

E. Csorba Csilla úgy véli, hogy Prőhle komolyan gondolja ezt a megbízatást. Abban hisz, hogy az új főigazgató is támaszkodni fog a muzeológusi gárdára, nem fogja úgy érezni, hogy nincs mit újonnan elsajátítania a tapasztalatokból. Ha találkozik a jól működő szakmai közösség, és Prőhle nemzetközi tapasztalata, ez jót eredményezhet. Kapcsolatai a diplomáciai és a gazdasági élettel, előnyt jelenthetnek a szponzorkeresésben és az intézmény nemzetközi pozicionálásában.

Arra a kérdésre, hogy esetleg azért nem pályáztak művészettörténészek, múzeumigazgatásban gyakorlatot szerzettek, mert sejthető volt, hogy Prőhlének áll a zászló, az igazgatónő azt válaszolta, őt is meglepte, hogy ennyire kevesen pályáztak, csak Balázs Géza nyelvész professzor állt még csatasorba.

Kerestük Prőhle Gergelyt is, de nem sikerült elérnünk.

Szerző

Joshi Bharat a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2016.08.31. 07:47
Fotó: FEM3
Az indiai származású műsorvezető, Joshi Bharat a Bóta Café vendége ma este 9 órától a Fix Tévében.

Roppant érdekes életút, ahogy Magyarországra került, és bábszínészből médiaszemélyiséggé, igen népszerű emberré vált.

Bóta Gábor élő, online is nézhető műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz. 

Szerző

Nincs magyar film az idei mustrán Velencében

Publikálás dátuma
2016.08.31. 07:46
Sonia Bergamasco érkezik a fesztiválra FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LUCA TEUCHMANN
A horrortól a musicalen át a western komédiáig minden műfaj képviselteti magát a 73. velencei filmmustrán, ami ma kezdődik. 57 film van a hivatalos programban, de versenyen kívül is számos izgalmas vetítés és esemény várható. Idén nincs magyar részvétel a Lidón.

Az idei válogatás bővelkedik világpremierekben és a vörös szőnyegen felvonuló sztárokban a velencei filmfesztiválon. A Lido vendégei, az autogramvadászok és rajongók mától szeptember 10-ig szédületes sztárforgatagra számítanak. Már a nyitóvetítés is szenzációt ígér. A versenyprogramban is szereplő Lálá földjét Damien Chazelle rendezte a mitikus amerikai musicalből.

A ma esti díszbemutatón megjelenik Emma Stone, a 2014-es Oscar jelölt színésznő is. A vetítés előtti nyitó ceremóniát Sonia Bergamasco vezeti, az illusztris zsűritagok – Laurie Anderson, Gemma Arterton, Giancarlo De Cataldo, Nina Hoss, Chiara Mastroianni, Joshua Oppenheimer, Lorenzo Vigas és Zhao Wei - társaságában. A fő versenyprogram zsűrielnöke Sam Mendes. A Horizont szekció elnöke Robert Guédiguian, az elsőfilmesek zsűrielnöke Kim Rossi Stuart.

Az első “munkanapon” több film körül várható nagy felhajtás. Az egyik Derek Cianfrance mozija, a Fény az óceánon túl (The Light Between Oceans), amely az Oscar-díjas Alicia Vikandert és Michael Fassbendert hozza Velencébe. A másik Denis Villeneuve alkotása, az Érkezem (Arrival) Amy Adams és Jeremy Renner főszereplésével, és akkor még nem szóltunk Wim Wendersről, akinek a 3D technikával készült Aranjuez boldog napjai (Les beaux jour d’Aranjuez) című filmje is ezen a napon kerül közönség elé. A Velence Klasszikusai pedig az 1990 es iráni Mohsen Makhmalbaf filmjével, a Zayandeh-Kereszt éjszakáival (The Nights of Zayandeh – Rood) nyit.

Szeptember 5-én minden figyelem a Pihe (Piuma), Roan Johnson filmje felé fordul, hogy aztán másnap az első sokkoló élményben legyen részünk a Gonosz halom (The Bad Batch) révén. Utóbbit Ana Lily Amirpour követte el, aki egy apokaliptikus kannibál közösség életét mutatja be egy távoli lepusztult texasi vidéken. Versenyen kívül mutatják be a zsűriben dolgozó Kim Rossi Stuart Tommaso című filmjét, amelyet rendezőként jegyez, de a főszerepet is ő alakítja.

Három, egymástól nagyon különböző nő története elevenedik meg. A főbb szerepekben a fiatal olasz színésznő Camilla Diana, Jasmine Trinca és Cristiana Capotondi látható. Ugyancsak versenyen kívül egy érdekesnek ígérkező dokumentumfilmet is bemutatnak, rendezője Francesco Munzi, címe: Égre törő roham (Assalto al cielo). Fiatalok jelenítenek meg parlamenten kívüli politikai harcokat az 1967-1977-et felölő olasz évtizedből.

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt filmet szeptember 7-én láthatjuk. Pablo Larraìn Jackie címmel készített filmet Jacqueline Kennedyről, akit Natalie Portman alakít. Ugyancsak aznap mutatják be a neves amerikai Terrence Malick Időutazás (Voyage of time) című dokumentumfilmjét, amelynek narrációját Cate Blanchettre bízta. A film érdekessége, hogy újszerű speciális effektekkel forgatott a világ körül és a földgömbön kívül is, azt kutatva, ami az időben maradandó.

A versenyprogramon kívüli filmek közül is jónéhányat kíváncsian vár a közönség, mint az angol Nick Hamm Az utazás (The Journey) című alkotását. Az igaz történet két egykori északír jóbarátból lett ádáz politikai ellenfél történetét dolgozza fel. Sergej Loznitsa Austerlitz című dokumentumfilmjéhez a művészet és a háború témáját választotta. Mondanivalóját az auschwitzi haláltábor tárgyainak vizsgálatán keresztül fejti ki. A Kertmozi szekció nagyon várt dokumentumfilmje a Velencében először szereplő Michele Santoro Robinù-ja, amely egy nápolyi gyerekdíler főnököt mutat be.

A mustra első hétvégéjére beharangozták a híres divattervező, Tom Ford nagy visszatérését, aki másodszor jelentkezik rendezőként az Éjszakai állatok (Nocturnal Animals) című munkájával. Első alkalommal szintén Velencében debütált 2009-ben a Single Man-nel. Ezúttal is nagy nevekkel dolgozott: Amy Adams, Jake Gyllenhaal és Aaron Taylor-Johnson alkotják a szereplőgárdát.

Ezen a hétvégén vetítenek egy másik versenyen kívüli amerikai filmet Philippe Faradeautól, A hólyag-ot (The Bledder), amelyet Liev Schreiber és Naomi Watts vörös szőnyeges felvonulása kísér. Biztosított a glamour Francesco Carrozzininek is Franca: káosz és kreáció (Franka: chaos and creation) című filmje bemutatóján, érzelemgazdag portrét fest a Vogue Italia legendás főszerkesztőnőjéről, Franca Sozzaniról.

A horror kedvelőinek is jut csemege az éjszakai Lidón. Borzongani vágyóknak készült még 1978-ban, de csak most kerül vászonra George A. Romero filmje, A halál napszálltája- európai verzió (Dawn of the dead – European cut).

A nagy szépség Oscar-díjas olasz rendezője, Paolo Sorrentino versenyen kívül szerepel idén a Lidón A fiatal pápa című művével (The Young Pope), amelynek első két epizódja kerül a közönség elé Jude Law, Silvio Orlando, Cecile de France és Ludivine Sagnier főszereplésével. Az első hétvége nagy ígérete még Michael Koolhoven Kén (Brimstone) című veersenyfilmje, amelyben Dakota Fanning, Guy Pearce és Kit Harington domborítanak, utóbbi a Trónok harca sorozat imádott Jon Snow-ja. François Ozon is Velence vendége lesz Frantz című filmjével.

Az első vasárnap nagy szenzációjának ígérkezik Mel Gibson, aki versenyen kívül mutatja be Kézifűrész (Hacksaw Ridge) című filmjét, és a legendás francia filmszínésznő, Marina Vlady érkezése. Utóbbi az olasz versenyfilmet kíséri, a latin című Spira Mirabilist. Massimo D’Anolfi és Martina Parenti a világ négy különböző táján forgatta dokumentumfilmjét négy halhatatlan történetről.

A versenyidőszak második felében nagy durranást várunk Andrej Koncsalovszkijtól, aki ezúttal második világháborús témát dolgozott fel. Nagy várakozás előzi meg Rebecca Zlotowski versenyen kívüli vetítését is, a harmincas évek Európájában játszódó Planetariumot, amely egy szintén Oascar-díjas színésznőt hoz Velencébe, Natalie Portmant. További nagy ágyuk az olasz filmsztár, Monica Bellucci és Emir Kusturica, akik közös filmjük, a Tejúton (On the milky road) bemutatására érkeznek. Kim Ki-Duk a Kertmozi szekcióban jelentkezik A háló (Geumul) című filmjével.

Idén is lesz életmű díjazás. Jean Paul Belmondo és Jerzy Skolimowsky a díjak várományosa.