A Brexitről tárgyal a brit kormányfő

A nyári szünet után ma tartja első ülését a brit kabinet. Theresa May miniszterelnök elsősorban a brit uniós kilépéssel, a Brexittel kapcsolatos menetrendet vitatja majd meg a kabinet többi tagjával. A tárcavezetők megosztottak abban a kérdésben, hogy London mekkora engedményeket tegyen az EU más országaiból érkezett munkavállalók ügyében. Erre azért lenne szükség, mert Nagy-Britannia továbbra is korlátozások nélkül akar az uniós piac szereplője maradni.

Nincs egyetértés abban a kérdésben sem, hogy Maynek ki kell-e kérnie a parlament véleményét, mielőtt megkezdi a tárgyalásokat Brüsszellel a Brexitről. A kormány egyik illetékese nemrégiben azt közölte, hogy ez nem szükséges, a képviselők szerint viszont igen. A kérdést bíróság döntheti el.

A GfK ügynökség felmérése szerint valamelyest nőtt a fogyasztói bizalom, amely júliusban az utolsó 26 év legalacsonyabb szintjére, -12-es értékre zuhant. Augusztusban már „csak” -7 volt ez a mutató.

Szerző

Biztosan leváltják az elnököt

Várhatóan összejön a kétharmados többség Dilma Rousseff brazil elnök leváltására a szenátusban. Ez körvonalazódott a felsőház maratoni, 13 órás ülését követően. Becslések szerint hatvanan voksolnak majd az államfő menesztésére a 61 tagú szenátusban, miközben ehhez 54 voks is elegendő lenne. Az alkotmányos vádemelési eljárás során minden szenátor tíz percet kap arra, hogy elmondja érveit.

Élesen bírálta az eljárást Rousseff védője, José Eduardo Cardozo volt igazságügyi miniszer. Rousseff pedig hétfőn politikailag motivált puccsnak nevezte az impeachmentet.

A második hivatali idejét töltő brazil köztársasági elnököt idén májusban függesztették fel hivatalából. Azóta ideiglenes jelleggel Michel Temer látja el az államfői tisztséget. Rousseffet azzal vádolják, hogy a 2014-es elnökválasztás előtt kozmetikázta a költségvetési adatokat, s a kongresszus hozzájárulása nélkül vett fel hiteleket. A 68 éves politikus ellen alkotmányos vádemelési eljárást indítottak, az impeachment per múlt csütörtökön kezdődött.

Brazília súlyos gazdasági válságba került. Az országban 11,8 millió embernek nincs munkája. A válság egyik oka az alacsony olajár, valamint az egész országot átszövő korrupció.

Szerző

Járvány fenyeget a menekülttáborban

Napról napra rosszabbodnak a körülmények az athéni repülőtérnél lévő Elliniko menekülttáborban. A helyi orvosi kamara szerint „egészségügyi bomba” robbanhat az egyik terminálnál, mert nagy mennyiségű szennyvíz gyülemlett fel a pincében. Járványok kitörése fenyeget. 

Az egészségellenőrző hatóság, a KEELPNO szakértői is komoly veszélyről számoltak be. Több tucatnyi gyermek hasi fájdalmakra panaszkodik a menekülttáborban, többeket rosszullét miatt kellett kórházba szállítani. Járványos májgyulladás, Hepatitis A is megjelent a menekültek körében.

Az Elliniko tábor három részből tevődik össze. Egyik részét a repülőtér egy korábbi termináljában rendezték be, itt jelenleg mintegy ezer fő tartózkodik. Mellette, a jégkorong, illetve a baseballstadionban további 1700 személy található. A menekültek mintegy harmada gyermek, sokuk nem jut elegendő élelmiszerhez.

Szerző