Előfizetés

Átvette kinevezését a CEU új rektora

Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:10
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem új rektora tegnap vette át kinevezését Áder János köztársasági elnöktől a Sándor palotában.

A kanadai állampolgárságú világhírű történészt, írót, újságírót májusban választotta meg a CEU szenátusa és kuratóriuma az egyetem ötödik elnök-rektorává. Ignatieff a Harvard Egyetem Kennedy Kormányzástudományi Iskolájának professzora, korábban tanított Nagy-Britanniában, Cambridge-ben, Oxfordban, s Kanadában, a Torontói Egyetemen is. „Tudós, de jártas a politika világában is, ezért ideális választás az egyetem élére ezekben a kihívásokkal teli időben” – mondta George Soros, az egyetem alapítója a rektorváltást bejelentő CEU-közlemény szerint. Ignatieff elődje, John Shattuck a CEU rector emeritusa lett.

Pukli: nem pártok, elvek mellett állok

J.D.
Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:08
FOTÓ: Népszava
"Voltam én már minden: MSZP-s, aztán amikor levelet küldtem a Kliknek a migráns diákokkal kapcsolatban, hazaáruló, most éppen fideszes. Hangsúlyozom: nem politikai oldalak, hanem elvek mellett állok ki. Észre kellene már venniük a magyar embereknek, nincs olyan, hogy baloldal vagy jobboldal" - mondta lapunknak Pukli István, miután a kormánypárti Magyar Idők pénteki számában azt nyilatkozta: sem a szélsőjobboldal, de a jelenlegi baloldal sem lehet alternatíva az ország irányítására. 

A budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója és a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója a napilapnak arról is beszélt, nem cél az Orbán-kormány megdöntése, csak az, hogy észrevegyék és kijavítsák a hibákat az oktatási rendszerben.

Ezzel szemben Pukli a Budapestbeacon.com-on megjelent csütörtöki interjújában azt mondta, most már be kell látni, hogy a jelenlegi kormány bukása nélkül nem lehet lényegi oktatáspolitikai változásokat elérni. Az igazgató azonban nem lát ellentmondást. "Nem akarunk kormányt buktatni, de addig harcolunk a céljainkért, amíg el nem érjük azokat. Ha végül ezt csak a kormány bukásával lehet elérni, úgy kell lennie" - fogalmazott Pukli. Csütörtöki interjújában beszélt arról, a Tanítanék olyan módszerekhez folyamodik majd, amelyekkel az eddigieknél hatékonyabban változtathatnak a kormány gondolkodásán, részleteket azonban még nem közölt. Lapunknak ugyanakkor azt mondta: annak ellenére próbálják meggyőzni a kormányt, hogy ő maga nem hisz abban, hogy sikerülni fog.

7-en a 7-ről - Önnek mit intézett már a bahreini konzul?

Arató András, Klubrádió

Minden rendes magyar ember az ő rokona, akár szeretné (az illető), akár nem. Minden rokon egyenlő, de egyes rokonok egyenlőbbek, ezeket nevezzük bahreini konzulnak. A konzulság különben nem könnyű kenyér, feleségnek is vélelmezhetik az ember fiát. Vagy lányát.

Avar János, újságíró

Jó, hogy rákérdeztek. Tavaly véletlenül hírét vettem, hogy a kormányfő lánya és veje Bahreinbe megy turistáskodni, s a magyar diplomácia nem segít nekik, mert azt a papa szigorúan tiltja. Pedig csak az a hobbijuk, hogy mosolyfotójuk legyen, mint a papának Obamával, az ottani energiaügyi főemberrel, s talán kapnak kis csokit is. Mivel nem szeretem a fordított nepotizmust sem, s valaki állítólag ismerte az ottani konzult, kértem segítsenek nekik. Mondják, lett abból valami?

Bolgár György, rádiós újságíró

Nekem még azt is elintézte, hogy ki se kelljen mennem Bahreinbe, és mégis legyen gázom, olajom, energiám. Ahogy elnézem, szegény Tiborcz házaspárnak rengeteget kell lejsztolnia még ahhoz is, hogy egy kis bahreini szuvenírhez jusson. Orbán-családtagnak lenni tényleg komoly megpróbáltatás. Képzeljék csak el: az a rengeteg muzulmán Bahreinben, és Tiborczék a puszta kezükkel állították meg őket. A jutalmuk pedig csak egy kis csoki és kávé.

Friss Róbert, újságíró

Nem szeretnék rokon (sem) lenni, nem szeretném a konzult arra kérni, kopogja már ki nekem is, mi lesz a vacsora.

Horváth István, hírlapíró

Elvitt a csokiügyi miniszterhez. Egyébként szeretnék Orbán-rokon lenni, mert ebben a családban mindenki a saját lábán áll és sok csokihoz lehet jutni.

Horváth Zoltán, újságíró

Egyszer kértem valamit a bahreini konzultól, de azt válaszolta, hogy küldeném előbb ki a családfám. Postafordultával küldtem, azóta se kép, se hang, se csoki, se kávé. Még egy nyomorult gyöngyhalász-sztorit se küldött.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Elintézett már magától is néhány vidám órát nekem, amint a semmire nem emlékszemtől eljutott a gyöngyhalászat legapróbb részleteiig is. Arra viszont megkérném a tisztelt urat, hogy telefonálja már körbe más országokban működő kollégáit, hogy ottani minisztereknél is magánoskodott-e a derék pár. Mert akkor jó lesz, ha készülődnek a magyarázkodásra. Persze valószínűbb, hogy ezt már meg is tette, és a tiszteletbeli konzulok azóta szakmányban szedetik le a netről a privát utak protokollfotóit.