Előfizetés

A Fidesznek mutat be az ellenzék

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:01

Egy demokratának nem lehet más választása, mint hogy amellett érveljen, az állampolgárok menjenek el szavazni - reagált Kovács Zoltán a köztévén pénteken azokra az ellenzéki pártreakciókra, amelyek a kvótareferendumról szóló népszavazással kapcsolatban a távolmaradásra buzdítanak. A kormányszóvivő szerint a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) és az Együtt "a választópolgároknak mutatnak be". Kovács szerint az egyetlen felelős magatartás a szavazás mellett való érvelés.

Szigetvári Viktor felháborítónak tartja Kovács "hazug nyilatkozatát". Az Együtt elnöke szerint a pártok közös népszavazási bojkott-kampányával a hazug, korrupt és gyűlöletkeltő Fidesz-kormánynak és sunyi referendumának mutat be. "Egy évnyi gyűlöletkampány és figyelemelterelés után Kovács Zoltánnak és a Fidesz-kormánynak semmi erkölcsi alapja nincs arra, hogy bármit is mondjon a MoMa, , az Együtt és a PM közös népszavazási bojkott-kampányáról" - szögezte le Szigetvári, aki azt is közölte, a három ellenzéki párt a szavazástól való távolmaradásra biztat, mert ez a legegyszerűbb megoldás az Orbán-kormány néphülyítésének elutasítására.

"A referendummal a kormány sunyi módon felhatalmazást akar szerezni arra, hogy az országot bármikor kivigye az Európai Unióból, ezt a lehetőséget pedig nem adhatjuk meg Orbán Viktornak és kormányának" - vélte a pártelnök. Tordai Bence szerint ez a gesztus (a bemutatás - a szerk.) több millió ember reakciója a kormány folyamatos, erőszakosan nyomuló kampányára. A PM szóvivője kifejtette, ezzel az erőteljes kampánnyal akarnak határt szabni a Fidesznek, mivel Orbán Viktorék "hülyének nézik" az embereket a kvótakampányukkal. Hozzátette, a kormány népszavazási kérdésére nem lehet értelmes választ adni, hiszen több, nem összetartozó témakört is magába foglal. "Ez az egész csak azért van, hogy elterelje a közfigyelmet a korrupcióról, az oktatás vagy az egészségügy siralmas helyzetéről" - vélte Tordai. Bokros Lajos MoMa-elnök szerint amikor a kormány feltesz egy aljas kérdést, amire nincs jó válasz, az adófizetők pénzéből 3,5 milliárd forintot arra költ, hogy olyan információkat ír plakátjaira, amelyek tényszerűen nem igazak, tehát folyamatosan hazudik a magyar népnek, akkor erre a méltatlan, okafogyott kérdésre a demokratikus ellenzéknek méltó választ kell adni.

A Demokratikus Koalíció csütörtök este Budapesten, a Zsófia Rendezvényhajón tartotta meg kampánynyitóját: a párt kezdettől a referendum bojkottjára szólított fel.

Eközben más népszavazási kampányok is beindultak, például megjelentek az utcákon a Magyar Kétfarkú Kutyapárt népszavazásos ellen-plakátjai.

Ezeket a párt adományokból finanszírozta, eddig több mint 28 millió forintot gyűjtöttek össze a "Hülye kérdésre hülye választ! Szavazz érvénytelenül!" szlogenű kampányra. Az Amnesty International (AI) információs kampányt indított, a #tudjmegtöbbet című koncepció célja, hogy a választópolgárok megismerhessék a népszavazással és a menekültekkel, menedékkérőkkel kapcsolatos legfontosabb információkat. Emlékeztettek, szeptember 15-én lesz egy éve, hogy a magyar kormány lezárta Szerbiával közös határát, illetve egy sor jogszabály-módosításnak köszönhetően fizikailag és jogilag is "kizárta a nemzetközi védelemre szoruló embereket Magyarországról". Az évfordulóra látványos utcai akcióval és köztéri installációval készülnek.

Marad a válsághelyzet
"A déli, határ menti megyékben szükség lehet a válsághelyzet intézkedéseire, ám azt nem tudom értelmezni, hogy az egész országra kiterjesztik azt" - mondta lapunknak Tarjányi Péter biztonsági szakértő miután egyhangúlag támogatta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet további fél évvel való fenntartását. Az ülésen egyébként baloldali politikusok nem voltak jelen. Az intézkedéssel kapcsolatban Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára kifejtette, a korábbi elrendeléshez vezető okok nem szűntek meg. Tarjányi szerint ugyanakkor a déli határon nincs migrációs nyomás, most csupán szivárognak be az emberek: "volt olyan hét, hogy 1-2 ezren is átjöttek, mindez azt bizonyítja, hogy a kerítés nem működik, a balkáni útvonal még mindig járható". A szakember kifejtette, azért szükségesek a speciális intézkedések a déli határon, mert jelenleg Törökországban kiszámíthatatlan a helyzet, s bármikor jöhet egy újabb menekülthullám. Tarjányi tegnap az MSZP sajtótájékoztatóján kifejtette, most a határon komoly problémák vannak a felvonulási területekkel és a folyamatos jelenléttel: "élhetetlen állapotok között dolgoznak katonáink rendőreink a határon, ez a hatékonyságra is kihatással van. Fix kommunikációs és logisztikai központokra van szükség 10 kilométerenként a déli határon, azok megoldhatnák a helyzetet". A szakember szerint fontos a létszám és a kiképzési oldal is, ám a kormány csak jövő májusra prognosztizálta a 2-2500 "határvadász" kiképzésének befejezését. "Az időveszteség az ami a legnagyobb kockázat, ezt le kell dolgozni, nem kerítéssel, hanem logisztikai és kommunikációs központokkal, létszámmal".Gyurcsány: a népszavazás Orbán Viktor trójai falova

Publikálás dátuma
2016.09.02. 21:12
MTI Fotó: Kovács Attila
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint az októberi kvótareferendum valójában Orbán Viktor miniszterelnök trójai falova, amellyel előkészítené az ország kivezetését az Európai Unióból, továbbá eltereli a figyelmet "országdúlásáról" és felszámolná a vele szemben kibontakozó ellenállást.

Az ellenzéki politikus pénteken, pártja fővárosi népszavazási kampánynyitó eseményén, a Dunán horgonyzó Zsófia rendezvényhajón mondott beszédét azzal kezdte: a jövőt nem a menekültek tömege, hanem a kormány veszélyezteti azzal, hogy az iskolákban alávetettségre, a hatalomban nem kételkedő emberekké neveli a gyermekeket. Kiemelte, a kabinet a "félelem írmagját" akarja elvetni a lelkekben, bezárkózásra int és minden idegenben az ellenséget láttatja. "A kormány ellenséget keres, hogy azt legyőzve az óvó karjaiba rohanjuk, én pedig óvom önöket attól hogy mindezt elhiggyék!" - mondta.

A DK ugyanis azt gondolja, Magyarországot és Európát az tette naggyá, hogy képes volt saját kultúrájába beilleszteni más kultúrákat, más hiteket, vagyis nyitott volt, és ezzel gazdagodott, nem pedig szegényebbé vált - fejtette ki Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő álnépszavazásnak nevezte a referendumot, mivel szerinte az abban szereplő kérdés már eldőlt, amikor Orbán Viktor idén február 20-án, az Európai Tanácsban aláírta a menekültek kötelező befogadásáról szóló határozatot. Gyurcsány Ferenc szerint a miniszterelnök a "lebukástól való félelmében" kezdeményezte a népszavazást négy nappal később.

A DK vezetője a referendum elsőszámú tétjének nevezte, hogy Magyarország az európai közösségben marad-e. Szerinte ugyanis Orbán Viktornak csak addig van szüksége az unióra, amíg az "onnan érkező támogatásokat ellopva" gyarapítani tudja "saját pereputtyát". "Én fel szeretném önöket szabadítani a félelmek ordas súlya alól, és azt szeretném, ha átlátnának a szitán" - mondta, majd arra kérte hallgatóságát, hogy védjék meg azt az európai valóságot, amely a jobb élet reményét kínálja. "Ha nem Berlin és Párizs, akkor Moszkva és Ankara? Ez lenne Magyarország jövője és reménysége?" - kérdezte.

Gyurcsány Ferenc aláhúzta: Orbán Viktor a népszavazással másodsorban el akarja titkolni, hogy az elmúlt években nem kormányzott, Magyarország rosszabb hely lett, mint amilyen hat éve volt. Példaként említette erre az iskolák elvételét az önkormányzatoktól, az egészségügy helyzetét, valamint azt, hogy kormánypárti politikusok "szemrebbenés nélkül lopnak". "Korábban a lopás bűnnek számított, ma a lopás a norma" - fogalmazott.

Megjegyezte, ha a népszavazás eredményes és sikeres lenne, akkor Orbán Viktor úgy értelmezi majd azt, hogy felhatalmazást kapott az "országdúlás" folytatására. Ha viszont eredménytelen és sikertelen lesz, akkor a kormánynak távoznia kell, a DK ezért továbbra is mindenkitől azt kéri, hogy ne lépjen bele Orbán Viktor "ósdi csapdájába" és otthonmaradásával fejezze ki bátorságát, Európa iránti elkötelezettségét - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

Az otthonmaradás egy szavazat egy normális európai országra - fogalmazott. Azt mondta: sok tekintetben fontosabb is a referendum egy parlamenti választásnál, mert az nem csak a következő négy évről, hanem az ország történelméről szól. A voksolás jelentősége lehet még emellett, hogy megnyithatja az ellenzéki siker lehetőségét a 2018-as parlamenti választásokra - mondta, majd hozzátette, "2006-ban győztünk utoljára, ideje hogy újra győzzünk".

Gyurcsány: a népszavazás Orbán Viktor trójai falova

Publikálás dátuma
2016.09.02. 21:12
MTI Fotó: Kovács Attila
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint az októberi kvótareferendum valójában Orbán Viktor miniszterelnök trójai falova, amellyel előkészítené az ország kivezetését az Európai Unióból, továbbá eltereli a figyelmet "országdúlásáról" és felszámolná a vele szemben kibontakozó ellenállást.

Az ellenzéki politikus pénteken, pártja fővárosi népszavazási kampánynyitó eseményén, a Dunán horgonyzó Zsófia rendezvényhajón mondott beszédét azzal kezdte: a jövőt nem a menekültek tömege, hanem a kormány veszélyezteti azzal, hogy az iskolákban alávetettségre, a hatalomban nem kételkedő emberekké neveli a gyermekeket. Kiemelte, a kabinet a "félelem írmagját" akarja elvetni a lelkekben, bezárkózásra int és minden idegenben az ellenséget láttatja. "A kormány ellenséget keres, hogy azt legyőzve az óvó karjaiba rohanjuk, én pedig óvom önöket attól hogy mindezt elhiggyék!" - mondta.

A DK ugyanis azt gondolja, Magyarországot és Európát az tette naggyá, hogy képes volt saját kultúrájába beilleszteni más kultúrákat, más hiteket, vagyis nyitott volt, és ezzel gazdagodott, nem pedig szegényebbé vált - fejtette ki Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő álnépszavazásnak nevezte a referendumot, mivel szerinte az abban szereplő kérdés már eldőlt, amikor Orbán Viktor idén február 20-án, az Európai Tanácsban aláírta a menekültek kötelező befogadásáról szóló határozatot. Gyurcsány Ferenc szerint a miniszterelnök a "lebukástól való félelmében" kezdeményezte a népszavazást négy nappal később.

A DK vezetője a referendum elsőszámú tétjének nevezte, hogy Magyarország az európai közösségben marad-e. Szerinte ugyanis Orbán Viktornak csak addig van szüksége az unióra, amíg az "onnan érkező támogatásokat ellopva" gyarapítani tudja "saját pereputtyát". "Én fel szeretném önöket szabadítani a félelmek ordas súlya alól, és azt szeretném, ha átlátnának a szitán" - mondta, majd arra kérte hallgatóságát, hogy védjék meg azt az európai valóságot, amely a jobb élet reményét kínálja. "Ha nem Berlin és Párizs, akkor Moszkva és Ankara? Ez lenne Magyarország jövője és reménysége?" - kérdezte.

Gyurcsány Ferenc aláhúzta: Orbán Viktor a népszavazással másodsorban el akarja titkolni, hogy az elmúlt években nem kormányzott, Magyarország rosszabb hely lett, mint amilyen hat éve volt. Példaként említette erre az iskolák elvételét az önkormányzatoktól, az egészségügy helyzetét, valamint azt, hogy kormánypárti politikusok "szemrebbenés nélkül lopnak". "Korábban a lopás bűnnek számított, ma a lopás a norma" - fogalmazott.

Megjegyezte, ha a népszavazás eredményes és sikeres lenne, akkor Orbán Viktor úgy értelmezi majd azt, hogy felhatalmazást kapott az "országdúlás" folytatására. Ha viszont eredménytelen és sikertelen lesz, akkor a kormánynak távoznia kell, a DK ezért továbbra is mindenkitől azt kéri, hogy ne lépjen bele Orbán Viktor "ósdi csapdájába" és otthonmaradásával fejezze ki bátorságát, Európa iránti elkötelezettségét - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

Az otthonmaradás egy szavazat egy normális európai országra - fogalmazott. Azt mondta: sok tekintetben fontosabb is a referendum egy parlamenti választásnál, mert az nem csak a következő négy évről, hanem az ország történelméről szól. A voksolás jelentősége lehet még emellett, hogy megnyithatja az ellenzéki siker lehetőségét a 2018-as parlamenti választásokra - mondta, majd hozzátette, "2006-ban győztünk utoljára, ideje hogy újra győzzünk".