G20 - Történelmi gesztust tett Obama és Hszi Csin-ping

Publikálás dátuma
2016.09.04. 10:32
Obama és Hszi Csin-ping. FOTÓ: Wang Zhou - Pool/Getty Images
Az Egyesült Államok és Kína a G20 csúcstalálkozó előestéjén történelmi klímavédelmi gesztust tett, egyszerre ratifikálták a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi megállapodást. A lépés jelentőségét az adja, hogy a két állam együttesen a globális felmelegedést okozó káros anyagok kibocsátásának mintegy 40 százalékáért felelős. 

Barack Obama amerikai elnök szombaton érkezett meg Hangcsouba, ahol ma kezdődtek meg a tárgyalások a világ legfejlettebb és feltörekvő államainak vezetői között. Obama tegnap Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott megbeszéléseket. Pekingben a parlament szombaton ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, az amerikai elnök ezt saját hatáskörben megtehette. Az amerikai és a kínai politikus közösen adta át a ratifikációs okmányokat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, aki szintén részt vesz a Huszak találkozóján a majd tízmilliós kínai metropolisban. „A klímaváltozás elleni harc nem olyan küzdelem, amelyet egy állam – legyen bármilyen hatalmas – egyedül folytathat. Egy napon erre a lépésre úgy emlékeznek majd, mint fordulópontra a globális felmelegedés elleni küzdelemben” – mondta az ünnepélyes ceremónián Barack Obama. „A klímaváltozásra adott válaszunk nagy hatással lesz népeink és az egész emberiség jövőjére” – hangsúlyozta Hszi Csin-ping. John Kerry amerikai külügyminiszter pedig arra emlékeztetett: „Az elmúlt években az Egyesült Államok és Kína a klímaváltozás elleni közös fellépést a kétoldalú kapcsolatok egyik alappillérévé tette.”

A párizsi klíma-megállapodást 179 állam és az Európai Unió írta alá, ám az Egyesült Államok és Kína mostani, közös döntése előtt csupán 23 ország ratifikálta, s ezek az államok a világ összes károsanyag-kibocsátásának alig 1 százalékát adták. A történelmi klímamegállapodásban az aláírók egyébként azt vállalták, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedését az iparosodási előtti szinthez képest 2 Celsius fok alatt tartják, törekedve arra, hogy ha lehetséges, akkor a 1,5 Celsius fokot se haladja meg az emelkedés. Az egyezmény akkor lép életbe, ha legalább 55 állam ratifikálja, amelyek együttesen a globális felmelegedést okozó anyagok kibocsátásának 55 százalékáért felelősek. 

Diplomáciai súrlódások
Obama és Hszi Csin-ping mintegy három óra hosszat tárgyalt egymással, s még egy kerti sétát is tettek. Az amerikai elnök a tanácskozás után elmondta, hogy „nagyon őszinte” megbeszéléseket folytattak, s nem tagadta, hogy számos kérdésben eltértek az álláspontjaik. A kínai biztonsági emberek már a repülőtéren megpróbálták a fehér házi sajtóstábot elszigetelni az elnöktől, s csak nagy nehézségek árán engedték meg, hogy két újságíró a kerti sétának tanúja lehessen.
Már az érkezéskor történt egy incidens, az elnöki különgéphez ugyanis nem állították oda a lépcsőt, így Obama nem tudott a vörös szőnyegen lesétálni, csak egy oldalsó lejáraton. A kínai vendéglátók még az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, Susan Rice-t és helyettesét sem akarták az elnök közelébe engedni. A vitatkozás a sajtóval lökdősődésig fajult, olyannyira, hogy a jelentések szerint egy kínai illetékes kiabálni kezdett: „Ez a mi országunk, ez a mi repülőterünk!” Rice utóbb az incidensről udvariasan csak annyit mondott: „Olyasmiket tettek, amire nem számítottunk.” 

Szerző

Theresa May: nem lesz zökkenőmentes a Brexit

Publikálás dátuma
2016.09.04. 10:21
FOTÓ: Carl Court/Getty Images
 Theresa May brit miniszterelnök szerint "lesznek nehéz időszakok" abban a folyamatban, amely elvezet majd Nagy-Britannia kiválásához az Európai Unióból, de ő derűlátóan ítéli meg a hosszabb távú kilátásokat.

May a BBC televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorának nyilatkozott. Az interjúban - amelyből a BBC hajnalban előzetes részleteket ismertetett - a brit kormányfő úgy fogalmazott, hogy "nem lesz zökkenőmentes" a Brexit, vagyis a brit távozás az EU-ból, és az országnak fel kell készülnie "nehéz időszakokra" is. Megerősítette ugyanakkor azt a többször is hangoztatott nézetét, hogy Nagy-Britannia "sikert kovácsol" a Brexit folyamatából.

Megismételte azt is, hogy a hivatalos kilépési tárgyalások 2017 előtt nem kezdődnek el. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány nem kívánja a végtelenségig elodázni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Ez a cikkely szabályozza az EU-tagság megszűnésének mechanizmusát, és aktiválásának bejelentésével kezdődik a hivatalos kilépési folyamat. Theresa May már több korábbi nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy London az idén nem aktiválja az 50. cikkelyt, mivel időre van szüksége tárgyalási stratégiájának összeállításához.

A vasárnapi BBC-interjúban a brit miniszterelnök kijelentette: a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás - amelyen a többség a kilépésre voksolt - megmutatta, hogy a brit választók nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt. Hozzátette: a brit kormány illetékes miniszterei már tanulmányozzák az EU-n belüli migráció szabályozásának új lehetőségeit. Theresa May fontosnak nevezte ugyanakkor azt is, hogy Nagy-Britannia jó megállapodásra jusson az EU-val az áruk és szolgáltatások kereskedelméről.

Az Európai Bizottság többször is hangoztatott jelenlegi álláspontja mindazonáltal az, hogy ha Nagy-Britannia továbbra is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez. A brit kormányfő ugyanakkor kijelentette: "nagyon egyértelműen" arra törekszik, hogy az EU-társállamokban élő brit állampolgárok jelenlegi státusát a továbbiakban is garantálni lehessen, és ebben az esetben a brit kormány ugyanígy garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok státusát.

Az esetleges újabb skót függetlenségi népszavazás lehetőségét firtató kérdésre Theresa May azt mondta: a legutóbbi felmérések arra vallanak, hogy a skót választók maguk sem akarnak még egy referendumot. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében rendeztek népszavazást, de akkor az elszakadást ellenző tábor győzött 55,3 százalékos többséggel. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által minap elvégzett legújabb vizsgálat szerint a skót választók 50 százaléka valóban nem akar újabb népszavazást a függetlenségről, és csak 37 százalék szeretné, ha a skót kormány ismét referendumot írna ki. Ha ez megtörténne, 54 százalék ismét a függetlenné válás ellen voksolna, és 46 százalék szavazna az elszakadásra Nagy-Britanniától.

Szerző

Elsüllyedt a turistákkal teli hajó - Megszólalt az egyik túlélő

Publikálás dátuma
2016.09.04. 10:10
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Viharba került és elsüllyedt egy turistahajó szombaton a dél-törökországi Antalya üdülőparadicsomban, 73 embert sikerült kimenteni – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A kimentettek között külföldiek is vannak, nemzetiségüket eddig nem közölték. Egy túlélő elmondta, hogy a hajón mintegy 80-an utaztak. "Hirtelen süllyedni kezdtünk, majd mindannyian a tengerbe estünk" - mondta az utas. Néhány túlélőt kórházba vittek. A DHA török hírügynökség is megerősítette a sérültekről szóló értesüléseket.

A hajó az antalyai jachtkikötő felé tartva, a partoktól két tengeri mérföldre, vagyis 3,6 kilométerre süllyedt el. A török televízió úgy tudja: a legénység idejében kiosztotta a mentőfelszerelést az utasoknak. Az ankarai orosz nagykövetség szerint egy orosz állampolgár könnyebben megsérült a hajótörésben.

A baleset újabb csapást jelent a törökországi idegenforgalomra, hiszen számos súlyos terrortámadás és a júliusi sikertelen puccskísérlet után már így is drasztikusan csökkent az országba érkező üdülővendégek száma - írta a hvg.hu az MTI információi alapján.

Szerző