Ujhelyi: szétlopják a közpénzeket a "saját lábon álló" rokonok

A Fidesz azt állítja, hogy Brüsszel egy, a magyar nemzet érdekeit gátló és eláruló labanc szörnyeteg, eközben azt elhallgatja, hogy képviselői az Uniós döntéshozatalok során rendre a magyar érdekek ellen szavaznak. Legutóbb a jogállamiság és az átláthatóság garanciáinak megerősítésénél - szinte egyedüliként - a fideszesek tartózkodtak, ezzel világossá téve: nem szeretnék, ha az európai szabályok megzavarnák őket odahaza az uniós pénzek elsíbolásában - írja Ujhelyi István, az MSZP alelnöke szokásos nyílt levelében.

A narancsos kormánypárt maffiaszerű elitjének megszámlálhatatlan bűne van, a teljes züllést legutóbb az mutatta meg, amikor a lelkiismeretlen tolvajlást állami szintre emelt törvénykezéssel próbálták meg titokban tartani. A történelemkönyvek az újkori magyar demokrácia egyik legbecstelenebb politikai korszakaként fogják feljegyezni, amikor a Nemzeti Bankból kitalicskázott milliárdok elköltésének titokban tartását a kormánypártok előbb nevetséges indokkal ("elveszíti közpénzjellegét"), majd parlamenti törvényalkotással próbálták megoldani. Ne legyen kétsége senkinek: azok neve, akik a jegybank kifosztását eltitkoló törvényt megszavazták, örökre felkerülnek a Fidesz-maffia kollaboránsainak falára.

De a kormánypártiak nemcsak a magyar, hanem az uniós törvényhozásban is szeretik a titkolódzást. Az Európai Parlament nemrég tárgyalta a dokumentumok nyilvános hozzáféréséről szóló, úgynevezett Ferrara-jelentést, amelyet végül háromnegyedes többséggel fogadott el a plenáris. A Fidesz EP-képviselői, szemben például a néppárti frakció vezetőjével és saját, konzervatív pártcsaládjuk képviselőinek jelentős többségével, a végszavazásnál tartózkodtak. Ezzel nem támogatták többek között annak kimondását, hogy "egy, a jogállamiságot tiszteletben tartó, demokratikus politikai rendszer legitimitásának és felelősségének biztosításához az állampolgároknak jogukban áll, hogy megismerjék és ellenőrizzék többek között a közpénzek elosztásának és elköltésének módját", valamint az abból elért eredményeket. A Fidesz által nem támogatott dokumentum az európai döntéshozatali folyamatok átláthatóságának növelését szorgalmazta, ezáltal az Unió működésének jobb megismerését; amelyet a Fidesz ezek szerint csak otthon és csak plakátokon követel. A jelentés, amelynek megállapításaival tehát a Fidesz nem értett egyet, azt is kimondta: az adatok teljes átláthatósága és hozzáférhetősége "alapvető fontosságú a visszaélések és csalások megelőzése és leküzdése terén". Ezért a dokumentum arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tegye kötelezővé a strukturális alapok valamennyi kedvezményezettje adatainak közzétételét, beleértve az alvállalkozókat is. A jelentés szerint az EU-n belüli közkiadások teljes körű átláthatósága "kulcsfontosságú az elszámoltathatóság biztosításához és a korrupció leküzdéséhez". Ez tehát nem találkozik a Fidesz álláspontjával. Ez a Fidesz szerint nem támogatható. Nehéz nem arra gondolni, hogy pusztán csak azért, mert egy erős és átlátható Európai Unió nem engedné, hogy a narancsos oligarchák és a saját lábon álló rokonok szétlopják a Magyarország épülésére adott közpénzeket. Miközben a Fidesz plakátokon üzenget és Brüsszelre mutogat, a hatékonyabb és tisztább működést viszont már nem támogatja. Ugye, világos?

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhetedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - írta Ujhelyi a nyílt levélben.

Szerző

Elmaradt a lovagkeresztek elárverezése a Pozsonyi Pikniken

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke szombaton jelentette be, hogy az általuk meghirdetett lovagkeresztes árverés a Pozsonyi Pikniken elmarad.

Iványi levelében azt írta, hogy a vasárnap 11 és 17 óra közötti időben tervezett árverés, amiben többek állami elismerését szegény gyerekek javára értékesítették volna, a Pozsonyi Piknik, Klub Rádió által fenntartott sátrában a szervezők akaratának tiszteletben tartásával elmarad. 

Az árverésen azokat az állami kitüntetéseket árverezték volna el, amiket Bayer Zsolt szélsőjobboldali publicista kitüntetése után adott vissza Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Niedermüller Péter, Szilágyi Sándor, Novák József és Polgár András. A licitálást az érdemrendet szintén visszaadó Galkó Balázs színművész vezette volna. Iványi mindazonáltal biztosította az érdeklődőket, hogy az árverés meg lesz tartva, annak új helyszínéről és időpontjáról haladéktalanul értesítenek mindenkit.

Szerző

Visszavágnak a viccpártnak? Szájba rágva magyarázzák, hogyan kell szavazni

Publikálás dátuma
2016.09.04. 12:06
Tulajdonképpen nincs min meglepődni, a kormány plakátkampánya sem volt kevésbé szájba rágós... FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) rajzos tájékoztatót is küld a levélben szavazás menetéről a határon túli választópolgároknak a szavazási levélcsomagban, a két évvel ezelőtti választáson ugyanis a szavazási iratok negyedét érvénytelenül küldték vissza a választók. A Kétfarkú Kutya Párt egyébként a kormányéhoz hasonló plakátkampánnyal "Hülye kérdésre hülye válasz" felütéssel arra is buzdítja a választásra jogosultakat, hogy érvénytelenül szavazzanak, talán ezért is küldik ki a szájbarágós útmutatókat.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az októberi népszavazáson, az NVI pedig hétfőn kezdte meg a határon túli mintegy 265 ezer választópolgárhoz eljuttatni a levélcsomagokat. A levélcsomagban egy tájékoztatót találnak a választópolgárok, valamint egy azonosító nyilatkozatot, a szavazólapot, a kis borítékot a szavazólapnak és egy nagy borítékot a szavazólapot tartalmazó borítéknak és a nyilatkozatnak. Az NVI rajzos tájékoztatót is küld a levélcsomagban a szavazás menetéről, ugyanis a 2014-es országgyűlési választáson - amikor először volt lehetőségük a határon túli választópolgároknak levélben szavazniuk - magas volt az érvénytelenül visszaküldött szavazási iratok száma.

A Kétfarkú Kutya Párt egyébként szellemes kampányában - amire eddig több mint 28 millió forintot gyűjtöttek össze - pont arra buzdítja a szavazókat, hogy szavazzanak érvénytelenül a választáson.

Bokros Lajos, a közös fellépést kezdeményező MoMa elnöke a héten Kossuth tér torkolatában bojkottra szólította fel a három ellenzéki párt híveit. Óriásplakátjuk előtt szintén arra figyelmeztetett, "hülye kérdésre, ez a válasz, aljas kérdésre nincs jó válasz".

 Az Amnesty International (AI) mindemellett információs kampányt indított, a #tudjmegtöbbet című koncepció célja, hogy a választópolgárok megismerhessék a népszavazással és a menekültekkel, menedékkérőkkel kapcsolatos legfontosabb információkat. Emlékeztettek, szeptember 15-én lesz egy éve, hogy a magyar kormány lezárta Szerbiával közös határát, illetve egy sor jogszabály-módosításnak köszönhetően fizikailag és jogilag is "kizárta a nemzetközi védelemre szoruló embereket Magyarországról". Az évfordulóra látványos utcai akcióval és köztéri installációval készülnek. A kormány talán ezektől az ellenzéki akcióktól ijedt meg annyira, hogy a plakátkampány után még szájbarágósabbra vette a figurát...

Szerző