Százmilliós ingatlant játszottak át Tarsolyék

Publikálás dátuma
2016.09.05. 11:44
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Egy gyönyörű helyen lévő XII. kerületi ingatlant passzolt át tavaly márciusban, a Quaestor bukása utáni napokban Tarsoly Csaba és felesége egy másik házaspárnak – írja a Blikk.

Amikor a Nemzeti Nyomozóiroda zár alá akarta venni az ingatlant, az illetékes kormányhivatal elutasította a kérést, mivel akkor már nem Tarsolyék voltak a tulajdonosok. Egy nappal a rendőrség indítványa előtt ugyanis az akkor még szabadlábon lévő Tarsolyék beküldtek egy adásvételi szerződést a földhivatalba, ahol egy vélhetően ismerős házaspár tulajdonjogát jegyezték be.

A csalással és sikkasztással vádolt Quaestor-vezető azonban ezúttal nem tudta átverni a hatóságokat, szerintük ugyanis egyértelmű volt, hogy Tarsolyék ki akarták menekíteni a vagyontárgyat, így második nekifutásra le tudták foglalni az ingatlant.

A teljes cikket itt olvashatja.

Megírtuk:  Dagad a botrány az augusztus közepén megtartott Quaestor Hrurira Kft. hitelező fóruma óta. A károsultak egy része hivatalosan új felszámoló kijelölését kérte, mivel álláspontjuk szerint a mostani nem nem tárta fel a Quaestor fellelhető vagyonát. Többen időközben az Alkotmánybírósághoz fordultak, a második, úgynevezett Quaestor-törvény egyes rendelkezéseit támadták meg.

Lásd még: Hol a Quaestor-vagyon?

Szerző

Simicska milliárdokkal licitálta alul a konkurenciát

Publikálás dátuma
2016.09.05. 11:24
Fotó: Szalmás Péter
A közbeszerzési pályázatoknál kegyvesztetté vált Közgép a konkurenciánál 25 milliárd forinttal olcsóbban építené meg az M4-es újabb szakaszát, a visszatéréshez egy erős olasz nagyvállalattal társult - írja a Világgazdaság. 

Versenytársaihoz képest egyharmaddal kevesebbért építené meg az M4-es autópályának a magyar–román országhatártól Berettyóújfaluig tartó 27 kilométeres szakaszát és az arra eső műtárgyakat a Közgép és partnere, az olasz Itinera cég. A Világgazdaság birtokába került adatok szerint ugyanis a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép és az Itinera párosának ajánlata 58 milliárd forintról szólt, és itt ketté is szakadnak a pályázatok.

A következő legalacsonyabb árat az utóbbi idők legtöbb beruházását elvivő, Hódút-Duna Aszfalt-A-Híd konzorcium tette, a magyar hármas csaknem 83 milliárd forintért vállalná a munkát, a francia tulajdonú Colas Hugária és a Colas Közlekedés Építő 84 milliárdért, a szlovák és a cseh cégekkel (Doprostav, Subterra) együtt pályázó út- és vasútépítéssel is foglalkozó lábatlani Dömper Kft. pedig 87 milliárd forintért építené meg az M4-es autópálya keleti végét.

Az ajánlati ár alapján tehát a Közgép–Itinera-páros lenne a nyerő, a nemrég módosított közbeszerzési törvény szerint azonban nem feltétlenül a legjobb árajánlatot benyújtót kell kihozni nyertesként, hanem az összességében legjobb ajánlattevőt. A Közgép–Itinera azonban a második legnagyobb súllyal szereplő környezetterhelési értékben is a legjobb ajánlatot tette. 

A teljes cikket itt olvashatja. 

Szerző

Fej-fej mellett Ausztriában

Szakértők szerint nem lehet megállapítani, Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, vagy a függetlenként induló, ám a környezetvédők által támogatott Alexander van Der Bellen tekinthető-e az október 2-án esedékes, megismételt osztrák elnökválasztás esélyesének. 

Thomas Hofer szerint, bár egyes közvéleménykutatások az FPÖ jelöltjének esélyeit látják jobban, ő úgy véli, még történhetnek olyan fejlemények, amelyek döntőek lehetnek majd a soron következő voksolás alkalmával. Úgy vélte, a jelöltek számára most a választók mozgósítása a legfontosabb feladat. Azt azonban nem lehet várni, hogy egyik vagy másik tábor hívei „átszavaznának” a másik jelöltre. Sok múlhat azon is, hogyan szerepelnek majd médiafellépéseik alkalmával – fejtette ki.

A szakértő úgy véli, Van der Bellennek arra kell koncentrálnia, hogy a nem a Zöldekre szavazókat megnyerje magának. E tekintetben az FPÖ politikája elutasítása játszhat fontos, integráló szerepet. Norbert Hofer ugyanakkor a menekültválságot, Törökország ügyét, illetve a terrortámadások kérdését aknázhatja ki.

Szerző