Forró őszre számíthat a kormány

Publikálás dátuma
2016.09.06. 07:15
A civilek akkor tudnának nagyobb áttörést elérni, ha a tavasszal történtekhez képest sokkal egységesebben lépnének fel FOTÓ: MOL
A szakszervezetek és a civilek is elégedetlenek a kormány oktatásügyben tett eddigi lépéseivel, ugyanakkor be kell látni, hogy születtek olyan intézkedések, amelyekkel pedagógusok tízezreit sikerülhet lecsitítani, a februárban kirobbant "forradalmi hevületet" csökkenteni. A Tanítanék Mozgalom azonban tovább harcol az oktatás gyökeres átalakításáért, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is forró őszre számít.

Folytatódni fognak ősszel az év elején megkezdett sztrájkbizottsági tárgyalások, és minden valószínűség szerint a civilek újabb figyelemfelkeltő, tiltakozó akcióira is számítani lehet közoktatás helyzete miatt. Bár a kormány folyamatosan tárgyalt a maguk által létrehozott köznevelési kerekasztal - amelyet a legtöbb szakmai szervezet illegitimnek tart és elutasított - képviselőivel és a szakszervezetekkel is, érdemi megállapodások, látványos változtatások nem születtek.

Ennek ellenére a kormánynak mégis voltak olyan intézkedései, amelyek akár pedagógusok tízezreiben csillapíthatják a "forradalmi hevületet", véli a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné szerint ilyen intézkedés volt, hogy azok a pedagógusok, akiknek hét évnél kevesebb idejük van nyugdíjazásig, minősítés nélkül kerültek át pedagógus II. fokozatba, ez a változtatás mintegy 20 ezer tanárt érint.

Kétórás óraszámkedvezmény

De ide sorolható az is, hogy akik ideiglenesen voltak pedagógus II-ben, ugyancsak minősítési kötelezettség nélkül kapták meg a fokozatot - ez legalább 12 ezer pedagógusnak jelentett könnyítést. Ugyancsak pozitívumként értékelhető, hogy egy jogszabály-módosítással kétórás óraszámkedvezményt kaptak az osztályfőnökök, a munkaközösség-vezetők, a diákönkormányzatot segítő tanárok, amivel Gallóné szerint a kormány beismerte, hogy például az osztályfőnöki munka "nem csupán az osztályfőnöki óra megtartásából áll".

A kedvezményben mintegy 50 ezer pedagógus részesülhet. Az érdekvédő ugyanakkor figyelmeztetett: az óraszámkedvezmény jogi háttere nem teljesen világos, annak értelmezése gondot jelent az iskolákban, ezért már szakértői tárgyalást kezdeményeztek az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) képviselőivel, hogy együtt értelmezzék a vonatkozó kormányrendeletet.

Ingyenes továbbképzés

Akár pozitív változást hozhat a tanárok életében az is, hogy a kormány a jövőben továbbképzési központok helyett az egyetemekhez rendeli és ingyenessé teszi a továbbképzésüket. Liptai Kálmán, az egri Eszterházy Károly Egyetem rektora a Magyar Hírlap szombati számában azt mondta, az egész folyamathoz "erős minőségbiztosítás" társul, s bár a pedagógus-továbbképzés rendszerének teljes újragondolását tartalmazó tervezet még nincs teljesen készen, azt szeptember 30-ig megkapja az oktatási államtitkárság. Galló Istvánné szerint mindez jelenthet bizonyos szakmai garanciákat, ám Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke már nem ilyen derűlátó.

Mendrey szerint a tervek jelen formájukban nem jelentenek mást, mint a pedagógus-továbbképzés központosítását (az egyetemek alá rendelt képzést hat centrumban képzelik el) és államosítását. Az érdekvédő attól tart, hogy az állam fogja eldönteni, milyen képzések számítanak fontosnak, és azokat teszik majd ingyenessé. Úgy véli, ebben is csak a kormány erőszakos centralizálásra való törekvése látszik, mint a Kliknél, amely most - folytatva a központosítást - Klebelsberg Központtá alakul, jövőbeni működéséről azonban semmi konkrétat nem tudni. A szakképzés átalakítását pedig egyenesen botrányosnak nevezte.

,,Vicces" béremelés

A tiltakozásokat csillapító kormányzati sikerpropagandában szerepel az is, hogy a nevelési-oktatási munkát közvetlenül segítő (noks), nem pedagógus végzettségű iskolai dolgozók számára idén kétszer 35 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak, valamint jövőre 10 százalékos béremelést kapnak. Az ő bérrendezésük a sztrájkbizottsági tárgyalásoknak is az egyik legfontosabb pontja volt, amit úgy tűnt, a kormány el is fogadott. Törley Katalin szerint azonban ezt messze nem lehet bérrendezésnek nevezni.

A Tanítanék Mozgalom képviselője lapunknak elmondta: a noksos dolgozók munkája nélkül megbénulna az egész közoktatás, a kormány viszont továbbra is semmibe veszi őket. "Egy iskolatitkár nettó 86 ezer forintot keres, a 10 százalékos béremelés vicc" - fogalmazott Törley, felhívva a figyelmet arra, hogy a portások, takarítók, karbantartók helyzete még siralmasabb, ráadásul gyakran még a túlórájukat sem fizetik ki, és minden pluszjuttatásból is kimaradnak. Törley szerint a kormányzati sikerpropaganda dacára "gyorsan vissza fogunk kerülni egy nagyon feszült állapotba".

Szükség lenne egy szikrára

A napokban megjelent elemzésében a Policy Agenda is azt írta, hogy a jelenlegi helyzet "inkább hasonlít egy ki nem mondott tűzszünetre, semmint egy békekötésre". Az elemzők szerint sikeres lehet az a kormányzati taktika, melynek következtében a közvélemény most azt látja, van remény a változásokra, hiszen "már nincs Klik" (legalábbis az eddig formájában), talán lesz kréta is mindenhol, és belátható időn belül csökkenhet a diákok terhelése. Mindemellett úgy látják, egy újabb tiltakozási hullámhoz szükség lenne egy olyan szikrára, mint év elején a miskolci tanárok nyílt levele.

A szakszervezetek és a civilek pedig akkor tudnának nagyobb áttörést elérni, ha a tavasszal történtekhez képest sokkal egységesebben lépnének fel. A jövőbeni együttműködésről egyelőre nem sokat tudni, az viszont biztos, hogy a Tanítanék folytatja a harcot az oktatás rendszerszintű átalakításáért (októbertől készülnek újabb figyelemfelhívó akciókra), Mendrey László pedig azt ígérte: a kormánynak hosszú, forró őszre és télre kell számítania.

 Orbán, a megkerülhetetlen
Orbán Viktort a magyar emberek már háromszor választották meg Magyarország miniszterelnökévé. A rendszerváltás óta meghatározó és megkerülhetetlen szereplője a magyar politikának - reagált hétfőn a Fidesz az MSZP történelem tankönyvekkel kapcsolatos nyilatkozatára.
Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa szerint a Horváth Péter és Ispánovity Márta által szerkesztett tankönyv erős politikai narratívát képvisel, ami egybecseng a kormánypártok jelenlegi, legutóbbi hónapokban képviselt aktuálpolitikai álláspontjával a nemzetek közötti vándorlás területén.
Az MSZP az oktatási jogok biztosához fordult, álláspontjuk szerint ugyanis sérti a világnézetileg semleges oktatás követelményét, hogy aktuálpolitikát tanítanak a nyolcadikos gyerekeknek történelemnek álcázva.
Szerző

Schmuck lett Schiffer átmeneti utóda az LMP-ben

Publikálás dátuma
2016.09.06. 07:03
Schmuck Erzsébet FOTÓ: NÉPSZAVA
Átmenetileg Schmuck Erzsébetet választották frakcióvezetőjüknek tegnap az LMP országgyűlési képviselői. Erre azért volt szükség, hogy az őszi parlamenti cikluskezdéssel járó feladatokat valaki addig is ellássa, amíg teljes nem lesz a képviselőcsoport létszáma.

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője lapunkkal közölte, a poszt betöltőjének személyét várhatóan a jövő hét elején véglegesítik, miután esküt tesz az Országgyűlés előtt és hivatalosan is az ötfős frakció tagjává válik Hadházy Ákos. Tudatta azt is, hogy Schiffer András, korábbi bejelentésének megfelelően tegnap visszaadta mandátumát és lemondott a frakcióvezetésről.

Arról az LMP már korábban döntött, hogy a távozó politikus képviselői mandátumát Hadházy kapja, akit a párt társelnökének választottak. Schmuck eddig a képviselőcsoport helyettes vezetője volt, a posztot 2015 októberében vette át Szél Bernadettől, a párt másik társelnökétől. Szél eleinte most is eleinte ambicionálta a posztot, de a frakciótagok többsége állítólag jobbnak látta, ha ő inkább a pártépítéssel és az országjárással foglalkozik, és a frakciót olyan képviselő veszi át, aki teljes erejével erre tud koncentrálni.

Schiffer május 31-én az Indexnek adott interjúban jelentette be, távozik a pártpolitikából. Az LMP alapítója akkor közölte, a társelnöki posztról június 1-jével, a parlamenti mandátumról augusztus 31-gyel mond le, majd ügyvédként dolgozik tovább, párttagságát viszont megtartja. Végül hivatalosan csak tegnap óta nem tagja a parlamentnek.

Az évadnyitó frakcióülésen egyebek mellett az egészségügy helyzete is szóba került. Ábrahám Júlia, a párt egészségügyi szóvivője múlt pénteken a MedicalOnline kérdésére arról beszélt, a képviselőcsoport tanácskozásán az OEP "beszántása" mellett, amelyet egészség- és szakmapolitikai hibának tartanak, napirendre kerülnek a finanszírozás aktuális kérdései, és tárgyalnak a bérhelyzetről is, mert számukra elfogadhatatlan, hogy az ellátórendszeri hierarchia alján dolgozók fizetését nem emelték meg. Az LMP az egészségügyre fordított uniós források felhasználásának tisztaságát is vizsgálná.

Szerző

Tőkéczki a "hogy is mondjam" zsidókról

Újabb Magyar Érdemrend középkereszt-tulajdonos szólalt meg vitatható módon: Tőkéczki László történész a Kossuth rádió Vasárnapi Újságjában adta a menekültkérdés újabb olvasatát. 

A hirado.hu hozta le írásban és a hangfájl is meghallgatható. Tőkéczki szerint nagy gond a sok százezer menekült Németországban, éveken át el kell tartani őket, mert nincs nyelvtudásuk, szaktudásuk, "emberi kapcsolatrendszerük". De ott akarnak élni, "és nem akarnak alkalmazkodni". Ezt Magyarország nem bírná el, ha hozzánk be akarnának telepíteni 50-60 ezer embert (eddig 1300 embert kellene átmenetileg, a magyar menekültügyi eljárás befejezéséig, akár csak néhány napra befogadnunk – a szerk.), "akkor kész, a cigányok segélyezésének vége", mert ugyanazt a pénzt fel kéne osztani, és így nem érdekük a cigányoknak sem a befogadás.

De Tőkéczki másért is aggódik: a "baloldali típusú szervezeteknek", a feministáknak, homoszexuálisoknak, a "hogy is mondjam, a zsidóságnak", de az ateistáknak is, hogy ha bejön az iszlám, "nekik végük". A menekültkérdés romák integrációjával való szembeállítása nem új keletű, Trócsányi László igazságügyi miniszter kijátszotta már a roma kártyát ez ügyben, a roma szervezetek nagy felháborodására. Tőkéczki szerint még a keresztények járnának a legjobban: áttérhetnének vagy másodosztályú állampolgárokként élhetnének, ha befogadnánk menekülteket. Soros György is megkapja a magáét, "csak a hasznot nézi" hisz neki is gazdasági érdeke mindez. A középosztály, az alsó rétegek fogják megfizetni a menekültek integrálásának árát, mondja Tőkéczki. "Ki fogja fedezni a költségeket úgy, hogy közben nem csinálnak semmit?" Ezekről beszélni kell, ez a realitás, véli a történész. És nem maradhat ki az ostorozásból az EU sem, Tőkéczki szerint az EU, ha nem veszi figyelembe a magyar népszavazás eredményét, akkor úgy működik, mint egy új Szovjetunió, és "így nincs értelme".

A világsajtót is bejárta Bayer keresztje
Bejárta a világsajtót Tom Lantos lányának visszaadott lovagkeresztje. Mint ahogy lapunk is beszámolt róla Katrina Lantos Swift nyílt levelében azt írta: Bayer Zsolt nyílt és gyűlölködő antiszemitizmusa és rasszizmusa miatt cenzúrát érdemelne kitüntetés helyett. A brit BBC honlapja címlapon foglalkozott a Magyar Hírlap főmunkatársának kitüntetésével, amely miatt már több mint 100-an adták vissza korábbi állami elismeréseiket.
A volt adatvédelmi biztos is tiltakozik Bayer kitüntetése miatt. Majtényi László Áder Jánosnak írt levelében úgy fogalmaz, hogy "a hivatalának kijáró tisztelettel, de határozott kéréssel fordulok Önhöz. Minthogy az Alaptörvény szerint az állami kitüntetéseket Ön adományozza, kérem, tegye lehetővé, hogy a kitüntettek névsorából töröljenek. Nem küldöm vissza Önnek kitüntetésemet, ugyanis figyelembe kellett vennem azt, hogy kitüntetésekkel (a Magyar Köztársaság Középkeresztje, a Magyar Köztársaság Középkeresztje a Csillaggal) nem a jelenleg Ön által képviselt illiberális magyar állam, hanem egy ettől eltérő alkotmányos alapokon nyugvó rendszer, a jogállami Magyar Köztársaság képviseletében eljáró Mádl Ferenc, illetve Sólyom László tisztelt meg."
Az Eötvös Károly Intézet elnöke indokaival nem terhelte Ádert, ahogy írja 'Ön is tudja, hogy kit tüntetnek ki, a szószaporításnak pedig nem vagyok híve.'
Közben az is kiderült, hogy Bayer csupán egy ember visszaadott kitüntetését sajnálja a korábbi díjazottak közül. „Fáj a lelkem, mert Snétbergert (Snétberger Ferenc, gitárművész) imádom. Már rég megírtam Orgoványt, meg a Cigányliszkát, mikor néhány évvel ezelőtt a veszprémi nyári fesztiválon hosszan társalogtam vele és kezet fogtunk. Ő lepett meg a legjobban, hogy visszaadta, és ez nekem nagyon fáj” – fogalmazott Bayer az Echo Tv-ben.Szerző