Újratárgyalják a többnyelvű helységnévtáblák perét

A Kolozsvári Táblabíróság újratárgyalásra visszaküldte az első fokon eljáró Kolozs megyei Törvényszéknek a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák dossziéját - közölte a táblabíróság szóvivője. 

A törvényszék februári ítéletében elutasította a kolozsvári Minority Rights Egyesület keresetét, melyben az egyesület azt kérte: kerüljenek háromnyelvű román-magyar-német helységnévtáblák Kolozsvár bejárataihoz. Ezen ítélet ellen fellebbezett a Minority Rights Egyesület, amelynek keresetéhez 370 kolozsvári polgár is csatlakozott.

Szerző

Titkosított levélváltás miatt köröznek tanárokat

A ByLock nevű titkosított üzenetküldő alkalmazás használata miatt adtak ki elfogatóparancsot 147 tanár ellen a közép-törökországi Kayseri városban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében - jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot és követőit teszi felelőssé a hatalomátvételi kísérletért. Török tisztségviselők szerint a ByLock szerepet játszott a puccskísérlet koordinációjánál is. A gyanú alapján az érintettek megsértették a török alkotmányt, kísérletet tettek a kormány megdöntésére, valamint fegyveres terrorszervezet tagjai. A rajtaütésekben részt vevő 400 rendőr néhány tanárt már előállított, de az Anadolu nem közölt további részleteket.

Szerző

Korrupció mindenütt - Másik ügyben is gyanúsítják a volt kormányfőt

Publikálás dátuma
2016.09.06. 13:27
FOTÓ: Pool/Getty Images
Ismét gyanúsítottként hallgatta ki a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) kedden Victor Ponta volt román kormányfőt, akit most politikai befolyásával való visszaéléssel gyanúsít a DNA ploiesti-i kirendeltsége.

A vádhatóság 60 napra felügyelet alá helyezte a szociáldemokrata politikust. Pontának ez idő alatt egy megszabott menetrend szerint rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen, csak előzetes ügyészi vagy bírói engedéllyel hagyhatja el az országot, nem veheti fel a kapcsolatot az ügy többi szereplőjével, és nem viselhet fegyvert. A DNA döntése ellen a bíróságon fellebbezhet.

A Digi 24 hírtelevízió úgy tudja: az ügy Tony Blair volt brit miniszterelnök 2012 márciusában tartott bukaresti előadásával függ össze. A konferenciát az akkor még ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik alapítványa szervezte. A rangos szónok tiszteletdíjára és a konferencia megszervezésére fordított pénz állítólag a PSD egyik politikusától származott, aki a gyanú szerint így "vásárolt" magának Victor Ponta akkori pártelnöknél befutó helyet a 2012-es parlamenti választásokon.

A DNA közleménye nem nevesíti a brit politikust, viszont részletesen leírja, miként használta Ponta politikai befolyását "jogosulatlan előnyszerzésre", hogy a választási évben egy nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva politikai tőkére tegyen szert. A DNA szerint Ponta egy Prahova megyei választókerületben ígért befutó parlamenti helyet egy meg nem nevezett üzletembernek az illegális pártfinanszírozásért, aki cégein keresztül 220 ezer eurót játszott át a konferenciát szervező alapítványnak.

A Digi 24 szerint Sebastian Ghita médiamágnást, Prahova megyei képviselőt gyanúsítja a DNA azzal, hogy így vásárolta meg parlamenti mandátumát. A volt miniszterelnök több mint egy órát tartózkodott a DNA ploiesti-i épületében, de távozáskor nem volt hajlandó nyilatkozni újabb ügyéről, mondván, hogy az ügyész azt is megtiltotta neki.

Pontát korábban okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával állította bíróság elé a DNA az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben. A per érdemi tárgyalása márciusban kezdődött. Ponta - a 2014-es elnökválasztás után bekövetkezett visszaesés után - ma ismét az ország legnépszerűbb politikusának számít. A volt pártelnöknek a jelek szerint hűvös a viszonya a PSD mostani vezetésével. Ponta nyíltan nehezményezi, hogy nem vonták be a párt választási programjának kidolgozásába és azt lebegteti, hogy "átigazol" a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő nacionalista pártjába.

Szerző
Frissítve: 2016.09.06. 15:35