Szellemileg a Hadikban születtem

Publikálás dátuma
2016.09.07. 07:45
Karinthy Márton harmincötödik évadát kezdi a színházában FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Karinthy Frigyes egykori törzshelye, a Hadik Kávéház, melynek komoly irodalmi hagyományai vannak, a felújítás után mától várja a látogatókat. Rendszeresek itt a különböző kulturális programok, rögtön ma este Esterházy Péterre emlékeznek. Az ünnepélyes megnyitót pedig pénteken tartják. Karinthy Márton, a Karinthy Színház igazgatója, Kossuth-díjas rendező, azt mondja, szellemi szempontból a Hadikban született. A színházában pedig a harmincötödik évadra készülnek.

- Felújították a Hadik Kávéházat, ami lényegében Karinthy tanya. Törzsvendég volt ott a nagyapja, Karinthy Frigyes, önnek pedig törzsasztala van ott, és a színháza előadásait plakáton hirdetik.

- Ez egy régi kapcsolat. Tulajdonképpen Buda kulturális főutcája alakul a Bartók Béla úton, a Gellért tértől a Kosztolányi Dezső térig. De én ezt meghosszabbítom a Karinthy Színházig. Azt pedig nyugodtan mondhatnám, hogy a Hadikban születtem, ha nem zárt volna be a háború után, de szellemileg valóban ott születtem, mert a mindenfajta őseim ott élték a mindennapjaikat. Reggeltől estig ott időztek, haza csak aludni jártak, meg veszekedni. Igaz, ezt megtették a Hadikban is. Nagyapám ott írt, ott fogadta a hódolóit, a világmegváltóit, a pumpolóit. Apám, Karinthy Ferenc pedig azért ment le a kávéházba, hogy az apjától pénzt kérjen. Ezért is van nekem törzsasztalom ott.

- Sokan azt gondolják, hogy az íráshoz csönd kell. Hogyan lehetett akkora nyüzsgés, dumaparti, tányércsörgés közben írni?

- Gondolkodni, írni én is egyedül, itthon szeretek. De ezek az emberek egészen másképp éltek, csakis ebben a zűrzavaros nyüzsgésben tudtak dolgozni. Az egész Nyugat nemzedéke lényegében kávéházakban írt. Meg is van annak a legendája, hogy melyik nagy mű, hol készült. Például az Utazás a koponyám körül (Karinthy Frigyes könyve agyműtétjéről - a szerk.) már a Centrálban. Tersánszky Józsi Jenőnek a felesége egyszer otthon berendezett egy kávéházi sarkot, hogy a férje ne járjon mindig a „büdös” kávéházba. Két napig bírta, aztán ment vissza a kávéházba, mert hiányzott neki a nyüzsi. Ez egy életforma volt.

- Visszahozható ebből valami, például a Hadik újra nyitásával? Vagy ez már csak nosztalgia?

- Sajnos, azt hiszem, hogy ez véglegesen elmúlt, mert a kávéházhoz főleg polgárság kell. A pesti polgárságot ismét meg kellene teremteni, újra kellene kezdeni az alapoktól. A totalitárius rendszerek sora, a mozgalmak, forradalmak, kommünök, folyamatosan kiirtották a pesti polgárságot.

Dugig az irodalmi szalon FOTÓ: GORDON ESZTER

Dugig az irodalmi szalon FOTÓ: GORDON ESZTER

- Ön szerint nincs pesti polgárság?

- Nagyon a kezdeteknél vagyunk megint. Az a virtigli pesti polgárság, ami akkor volt, megszűnt.

- Milyen a virtigli polgár?

- Van stílusa, műveltsége, életformája és bizonyos vagyona is, főleg pedig van igénye arra, hogy európai módon éljen. Ez a polgárság élt itt a harmincas években. Most ezt nem nagyon látom, mert a valóban gazdag emberek általában nem fogyasztanak kultúrát, inkább csak a saját pénzükkel vannak elfoglalva. Tisztelet persze a kivételnek. A régről itt maradt polgárság, amelyik nemzedékről nemzedékre adta át a hagyományait, nagyon lecsúszott, elszegényedett. Ők nem tudnak úgy élni, mint a valódi polgárok, örülnek, ha néha el tudnak menni színházba, vagy megvehetnek egy jó könyvet. Az írók közül is sokan nem tudják megvenni a folyóiratokat, beülnek inkább könyvtárba, hogy elolvashassák őket. Ilyen szempontból gyászos a helyzet. De a restaurált kávéházak kicsit segíthetnek visszaidézni ezt a világot. A New York nem irodalmi patinájáért van tele, bár kisebb emlékek láthatók ott a régi időkről. Meg vannak már irodalmi estjei. A Centrál igyekszik őrizni a hagyományokat, de természetesen haladt a korral, nem csak polgári vendégköre van, hanem nyitott a fiatalok irányába is. A Hadik is ebbe az irányba megy. A Hadik Kávéház volt a polgári rész, a mellette lévő, úgynevezett Szatyor Bár pedig a fiatalos. Most a kettőt egybe nyitják, mert úgy látszik, hogy a polgári rész, az nem tudta magát eltartani. Fájón hiányolom a régi polgárságot.

Esterházy Péter még a Hadikban, ma már rá emlékeznek ugyanott FOTÓ:GORDON ESZTER

Esterházy Péter még a Hadikban, ma már rá emlékeznek ugyanott FOTÓ:GORDON ESZTER

- Az idén harmincötödik évadát ünneplő Karinthy Színház sem feltétlenül a polgárságnak született.

- Vágyaiban annak született, csak ehhez kezdetben nem volt megfelelő a közeg.

- Lepukkant külvárosi moziban nyitotta, ahol nyilván nem a polgárság tobzódott.

- Hát nem. A környéken az egy főre jutó kocsmák, kricsmik száma igen magas volt a lakótelepek körében. Az elmúlt harmincöt évben kicsit feljött ez a környék, a színház pedig megtalálta a közönségét. A harmincöt év igen magas kor, mert ki tudja, meddig él egy színház.

- A Karinthy addig él, ameddig ön?

- Valószínűleg addig él, ameddig az a szándék, erő, amelyik létrehozta. Nagyon jó munkatársaim vannak, de még fogalmam nincs, hogy ki az, aki ennek a szellemi örököse lehetne. A lányom nem művészettel foglalkozik. De a színháznak az elmúlt harmincöt év szerintem olyan patinát ad, ami előrevetít egy következő harmincöt évet.

- Nem sok esélyt jósoltak a megalakulásakor ennek a színháznak, amiről sokan azt tartották, hogy a világ végén jött létre, megfelelő kulturális közeg híján. Azt gondolták, kevesen fognak járni egy lepusztult moziból átalakított, színpadtechnikával alig rendelkező intézménybe.

- A titkok körébe tartozik, hogy egy színház mikortól nem különálló, mikortól kezd a nagy egészhez tartozni. Tán az is hozzátartozik ehhez, hogy nem vagyunk kísérletezőek, bár időnként nagy kedvem lenne ehhez. De itt nem olyan a tér és a közeg. Itt jó szereplőkkel, jól megcsinált előadásokat kell létrehozni, és polgári darabokat bemutatni. Színpadtechnikánk és berendezésünk ma már megfelel egy jól felszerelt közepes színházénak. Bár voltak rendhagyó előadásaink is. A III. Richárdot például tizenkét férfi játszotta. Abban az évben Szacsvay László kapta meg a legjobb női alakítás díját, Margit királynő szerepéért. A Tanner John házasságát pedig forgó, mozgó viadukton játszottuk, amin szaladgáltak a színészek. De a legsikeresebb, a legjobb produkcióinkat polgári darabokból mutattuk be. Mindig a régi Madách Kamarát, vagy régi Katona József Színházat idézem vissza magamban, amikor a műsort tervezem. Aztán a sors iróniája, hogy sokszor egykori nagy, vígszínházi darabokat mutatok be. Ami valaha hatalmas nézőtér előtt jól működött, az ma egy kis színházban él meg igazán. Gondolok például Molnár Ferencre, Lengyel Menyhértre, Gábor Andorra, Szomory Dezsőre, Vaszary Gáborra. Ezek a darabok itt igen jól megszólalnak.

- Nyaranta kicsit korszerűsíteni szokta a színházat. Most mi változott?

- Megcsináltuk, hogy a nézőtér széksoronként emelkedjen, és ettől sokkal jobbak lettek a látási viszonyok. Az erkélyt pedig recsegés-mentesítettük, már öröm ott suhanni. A főbejárat látványa is korszerűsödött kicsit.

- Mindegyik évadnak van valami vezéreszméje. A 35 évadnak mi lesz?

- A számmisztika segítségével mondhatjuk azt, hogy három plusz öt bemutatónk lesz. Ebből három a színházunkba befogadott Komód Színház előadásai, és öt saját premier. A Komód egy érdekes, fiatalokat vonzó alternatív színház, ők a stúdióban játszanak nálunk. Bemutatják Thuróczy Katalin Pandóra szelencéje című darabját, meg apám Gellérthegyi álmok című darabját dolgozzák fel a maguk módján, és egy mesejáték is látható lesz velük. A nagyszínpadon pedig a Bozsik Yvette Társulattal közösen már szeptember 10-én bemutatjuk a Rozsda lovag és Fránya Frida című mesemusicalt. Szeptember végétől pedig Joe Orton Szajré című krimi komédiája kerül repertoárra. Szokásos módon, mindig újra fölfedezek egy régi magyar vígjátékot, most Aszlányi Károly Péter című szélhámos komédiáját rendezem meg. Ez lesz a közeljövőben.

Szerző

Dübörög a kormányzati reagálógyár

Publikálás dátuma
2016.09.07. 07:05
Fotó: Népszava
Nincs olyan botrányos hír, amelyet a Fidesz ne tudna egyetlen nyilatkozattal elsikálni, megmagyarázni. Legyen szó Orbán Ráhel bahreini útjáról, a "halszagú" dalról, vagy Rogán Antal korrupciós ügyeiről. Mindenre szinte azonnal érkezik a kormánypárti reakció, s az ügynek egyéb következménye nem lesz. A magyarázatok egyik visszatérő alakja Gyurcsány Ferenc, aki ezek szerint még évekkel lemondása után is képes borsot törni az Orbán-kormány orra alá.

A Fidesz-kormányt egyszerűen nem lehet kínos helyzetbe hozni, mindenre van magyarázata. Legutóbb például a frappáns visszavágások mestere, Kovács Zoltán adott csattanós választ a kormányfő lánya, Orbán Ráhel bahreini útja után érdeklődőknek. A kormányszóvivő az ATV-ben először csak ismételgette, hogy Ráhel és milliárdos férje, Tiborcz István magánúton vett részt, a bahreini hatóságok keleties túlzásból írták a helyi olajminiszterrel folytatott megbeszélésről, hogy olaj- és kereskedelmi ügyek is napirenden voltak. Leszögezte, ezek az országok máshogy működnek, mint Nyugat-Európa, ott teljesen természetes, hogy a magánútra érkező Orbán Ráhelt udvariasságból az olajügyi miniszterrel ültetik egy asztalhoz. Végül, hogy súlyt adjon mondandójának Kovács még azt is elmondta, "ez egy nem történet, nincs miről beszélni".

A 444 által közzétett helyi beszámolók nagy vihart kavartak a sajtóban, ám Garamvölgyi Balázs kezdetben nem emlékezett a "magánút" részleteire, később a Népszabadságnak azonban a tiszteletbeli konzul elmondta, a miniszter Bahrein történelméről beszélt, miközben a delegáció elfogyasztott némi csokoládét és kávét, egyéb nem történt. Az ügyben Lázár János is hevesen tagadott a Kormányinfón: "sem nekem, sem a kormánynak nincsenek információi senki magánútjáról. Magánutakkal nem foglalkozunk". A kancelláriaminiszter többször hangsúlyozta, "keleties nagyotmondás, dicsekvés" volt, hogy a bahreiniek ezt hivatalos látogatásként állították be.

A bahreini Olaj- és Gázügyi hatóság weboldalára még tavaly került fel egy fotókkal illusztrált cikk arról, hogy Orbán és Tiborcz "energiaügyekről" tárgyalt a helyi miniszterrel, Abdul Husszain bin Ali Mirzával. A tárgyalásra vonatkozó részt a 444 cikkének megjelenése után nem sokkal eltávolították az eredeti tudósításból, Ali Mirza pedig már nem energiaminiszter. Orbán Ráhel az MTI útján közölte, magánúton jártak férjével Bahreinben, és az utazás költségeit maguk állták. Érdekes, hogy az Együtt számon kérő közleményét nem közölte az állami hírügynökség személyiségi jogokra hivatkozva.

Kovács Zoltán, a mutogatóember

Kovács Zoltán, a mutogatóember

A magyarázó-bajnokok

Kovács egyébként igazi nagyágyúnak számít magyarázkodásban. Márciusban például az Alkotmánybíróság (Ab) kimondta, nem kerülhetnek ki az infótörvény hatálya alól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak és gazdasági érdekeltségeinek juttatott pénzei - csak az alapítványokba mintegy 260 milliárd forintot pumpált az MNB, mely összeg a törvény indoklása szerint ezzel elveszítené közpénz jellegét. Az Ab értelmezése szerint az MNB közfeladatot lát el, és csak közpénzekkel gazdálkodik, ezért nem igazolt a rá vonatkozó törvényben az információszabadság korlátozásának szükségessége. A kormányszóvivő szintén az ATV-ben, miután elmondta a hivatalos szöveget, hogy a kormány nem befolyásolja a nemzeti bank működését kifejtette véleményét arról, hogy közpénzt költöttek az alapítványok. "Ez a pénz, ez megvan, tehát nem veszett el pénz. Milyen pénz veszett el? Mondja már meg! Az az alapítványi alaptőke, amivel létrehozták az alapítványokat, az gyarapodott".

Kósa Lajos, a magyarázóember

Kósa Lajos, a magyarázóember

A kormányszóvivő szerint az ingatlanhasznosítás forrást teremt olyan tehetségek vagy szervezetek támogatására, amelyekre eddig nem volt. Hétszáz döntésről van szó, összesen 3 milliárd forint értékben – mondta Kovács, aki szerint ha ezek között van olyan, ami egyeseknek nem tetszhet, de összességében az egész társadalom számára előnyös döntések születtek. Hozzátette, ha valakinek baja van azzal, hogy Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségei félmilliárdot kaptak az MNB-alapítványoktól, az "tegye meg a feljelentést, s várja a bíróság döntését". Arra a felvetésre, hogy a törvényekkel a kormány megpróbálta volna eltitkolni, mire ment el 260 milliárd, Kovács csak annyit felelt: "de sikerült?". A titkosító-törvény elfogadásakor Kósa Lajos is tett egy vehemens kísérletet arra, hogy megmagyarázza: miért is jó a magyar polgároknak, ha a kormány eltitkolja, mire költenek el 260 milliárd közpénzt.

A Fidesz frakcióvezetője háromnegyed órás, koherens mondatokat ritkán tartalmazó tájékoztatón azt mondta, "ha az MNB alapítványok közpénzként értelmeződnek, akkor nem lehetnek alapítványok, mert az alapítvány esetében ez az értelmezés lehetetlen; addig közpénz, amíg az alapító nem tette bele az alapítványba a közpénzt, és attól kezdve az alapítványi pénz, és nem közpénz". Később már maga is belezavarodott mondandójába, de leszögezte, az MNB alapítványok "függetlenül attól, hogy nem teljesítik a közhasznúságra vonatkozó feltételrendszert, a törvény erejénél fogva - ex lege - közhasznú alapítványok". Az Ab néhány nap múlva nem így gondolta, Kósa arca meg sem rezdült.

Gyurcsány Ferenc, az örök ördög

Gyurcsány Ferenc, az örök ördög

Halszagú gyurcsányozás

Gyurcsány Ferenc igazi aduásznak számít, mondhatni a korábbi miniszterelnök a kormányzat ügyeletes bűnbakja. Legutóbb például az '56-os Emlékbizottság szedte elő az MSZP-s miniszterelnököt miután rengetegen támadták a Schmidt Mária kormánybiztos vezette testületet a "halszagú" Magyarországról szóló forradalmi emlékdal kapcsán. Az ugyan továbbra sem derült ki, hogy mi került 50 millió forintba a zeneszámon, amiért senki nem kért pénzt, és még a stúdiót is ingyen adta a közmédia a felvételekhez. Ráadásul Desmond Child Orbán Viktor felkérésére tulajdonképpen újrahasznosította egy régebbi szerzeményét, amihez Orbán Tamás - a Hupikék Törpikék magyar változatának dalszövegének szerzője - írta meg a rögtön "legendássá" váló szöveget.

Szabó Szabolcs kapcsolódó kérdésére Rétvári Bence "természetesen" a Gyurcsány-kormányt hozta elő: "2006-ban nem nyílt mód az 1956-os forradalom és szabadságharc méltó megünneplésére, az 50. évforduló a Gyurcsány Ferenc vezette kormány döntései okán kudarctörténetté vált". A humántárca államtitkára leszögezte, az emlékév pénzügyi elszámolására csak annak lezárásakor kerül sor, az pedig megszokott a zeneiparban, hogy régebbi számokat használnak fel újra. Hozzátette, szerzői jogokat nem sértettek, mivel a "halszagú dal" eredetije korábban nem került forgalomba.

Schmidt Mária keményebben reagált a vádakra, szerinte a "baloldali-liberális-jobbikos" médiatengely összehangolt támadásáról van szó. A kormányzati politikusokkal teletömött emlékbizottság elnöke azt is kifejtette, az emiatt megfogalmazott kritikák "a kommunista és náci diktatúra lejárató kampányait" idézik. "Nem szabad elfelejtenünk, hogy tíz évvel ezelőtt a mostani 60. emlékévet támadó liberálisok semmi kivetni valót nem találtak az ünnepen a védtelen tömegbe lövető Gyurcsány-kormány tevékenységében" - írta. Felvetette azt is, hogy nem is a dallal volt gond, hanem a saját dalát plagizáló Desmond Childot csak azért támadták, mert meleg. Az emlékbizottság, amelynek fővédnöke Kövér László házelnök 13,5 milliárd forintos keretet kapott arra a kormánytól, hogy megemlékezzen az '56-os forradalom 60. évfordulójáról.

Kidolgozott rendszer
Ezek a magyarázatok nem átlátszóak, a rendszer nagyon is ki van találva, hiszen minden hírben ott van a fideszes reakció vagy cáfolat, akár igaz, akár nem - vélekedett lapunknak Szentpéteri Nagy Richárd.
A politológus kifejtette, ezzel a módszerrel a nagyközönség megismeri a kormányzat véleményét is, s valahová a két álláspont közé teszi az igazságot; gyakorlatilag továbblépve az alaphírtől, ami olyan kellemetlen a Fidesznek. "A Fideszben remekül működik a reagálógyár, erre nyilvánvalóan van pénz, energia és idő a pártban, valaki folyamatosan rá van állítva a replikázásra. Az is észrevehető, hogy egy-egy ember csupán pár hétig fut egy témában, hiszen igencsak fárasztó folyamatosan csak reagálni" - mondta a szakember, aki szerint ez azért is "hatékony", mert a közönség megszokja az efféle retorikát, és azt, hogy "úgyse derül ki semmi több" az ügyben.
Szentpéteri Nagy szerint mindez nem tesz jót a politikai kultúrának, ellenben a Fidesz malmára hajtja a vizet: "a mostani kormányzás lényege az, hogy nincs alternatíva. A közvélemény pedig így elkönyveli, hogy ezek ilyenek, ám a többiek meg még ilyenebbek".

Az ember, aki senkit nem ismer

Gyurcsány Ferenc nagyon rafinált ember, hiszen olyan "csapdákat" helyezett el, amelyekre a Fidesz - állításuk szerint is - gyakorta ráfut. Például Portik Tamás is szocialista megrendelésre tett terhelő vallomást Rogán Antalra, mondván, egy V. kerületi ingatlanügylet kapcsán 10 milliót vitt az akkori polgármesternek egy Fidesz-irodába Pápa Marianne (Habony Árpád nagynénje) megbízásából. A Miniszterelnöki Kabinetiroda legalábbis így látta, hiszen a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként 15 év fegyházra ítélt Portik - mint felidézték - többször is találkozott Laborc Sándorral, aki a Gyurcsány-kormány alatt vezette a Nemzetbiztonsági Hivatalt. Mint írták, a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Portik "arra vállalkozott, hogy fideszes politikusok kompromittálására gyűjtsön vagy gyártson információkat. Az egyik ilyen lejáratandó politikusként Rogán Antalt említik meg. Ezen tények ismeretében, bármi, amit Portik Tamás mond, teljes mértékben hiteltelennek tekinthető".

Emlékezetes: a kabinetirodát vezető Rogánt a bíróság június 17-re hívta be a Portikkal való szembesítésre Juhász Péter, az Együtt politikusa ügyvédjének kezdeményezésére, miután a miniszter személyiségi jogi pert indított az ellenzéki önkormányzati képviselő ellen, aki bűnözőnek nevezte. Rogán akkor "halaszthatatlan közfeladat ellátására" hivatkozva maradt távol a bíróságról, mint később kiderült Bajorországban volt. A nyilatkozat után több feljelentés is érkezett az ügyészségre. Rogán ellen hivatali vesztegetés gyanúja miatt tettek feljelentést, ezt az ügyészség még július végén elutasította, mondván: Portik személye nem túl hiteles, amiket mondott, azok pedig nem egyértelmű állítások. Ellenben Portik ellen hamis vád miatt indult nyomozás.

Az áron alul eladott belvárosi ingatlanokra a legjobb magyarázat nem is Rogántól, hanem a Fidesz-frakciótól (amelyet ekkor még a miniszter vezetett) érkezett még 2014-ben, amikor kiderült, hogy Portik élettársa, Pápa Marianne cége áron alul vásárolt egy üzlethelyiséget az akkor még Rogán vezette V. kerületben. Gyurcsány Ferenc ugyanis - írta a Fidesz - Szilvásy György titkosszolgálati miniszteren keresztül lepaktált az alvilággal, és megbízta Portik Tamást, hogy járassa le a Fidesz vezető politikusait, köztük Rogánt is. Az akkori polgármesternek így nem is lehetett más választása, mint hogy gyanúsan olcsón játsszon át egy üzlethelyiséget Portik élettársának. Az emberek pedig abban az évben háromszor is kinyilvánították, hogy "nem kérnek a bukott maffiabaloldalból", és a Gyurcsány alatt büntetlenséget élvező Portikot is a polgári kabinet ítélete el.

Rogánt más is korrupcióval vádolta a Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottja, aki a jobbikos N1TV-nek állította, a hivatali vesztegetéssel és adócsalással vádolt Vizoviczki László 2011-ben négymillió forint kenőpénzt vitt az akkori V. kerületi polgármester Rogánnak, máskülönben nem nyithattak volna ki a vállalkozó éttermeinek teraszai a belvárosban. A gyorsreagálású Kabinetiroda közölte, az N1TV-s anyag hazugság, s "minden olyan sajtóorgánummal szemben, amely ezt az arctalan hazugságot leközli, jogi eljárást fogunk eszközölni". Később, miután a Fővárosi Törvényszék úgy határozott, hogy 250 millió forint óvadék ellenében házi őrizetbe kerülhet, megszólalt maga Vizoviczki is, aki kiállt Rogán mellett: "kétség nélkül bizonyítható, hogy Rogán Antallal soha semmilyen kapcsolatom nem volt, még látásból sem ismer engem. Minden ezzel ellentétes hír a félreértés, butaság vagy rosszindulat tragikomikus terméke" - írta. A Vizo-bizalmas kijelentései kapcsán ugyan a fel- és bejelentéseiről hírhedt fideszes Tényi István feljelentést tett hivatali vesztegetés miatt, ám a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nem indított nyomozást, mert szerintük a nő a később ezeknek ellentmondó nyilatkozatokat tett.

  Orbán, a semmitmondó minta 
A miniszterelnök továbbra is kétségek között hagyta Magyarország minden polgárát vagyonát és tisztességét illetően - közölte az Együtt miután Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt az Orbán Viktorhoz címzett kérdéseikre. Kiderült, a kormányfő természetesen semmilyen kapcsolatban nincs Mészáros Lőrinc vagyontárgyaival, sőt vagyontárgyakkal általában sincs.
Dömötör válaszából azt is megtudhatjuk, hogy a magyar vagyonnyilatkozati rendszer Európában a legszigorúbb, hisz minden képviselőnek és kormánytagnak "a valósággal egyező módon" kell nyilatkoznia a vagyoni helyzetéről. Orbán élete "nyitott könyv a választók előtt", "minden, amit a vagyonnyilatkozatában talál, teljes mértékben megfelel a valóságnak". Szabó Szabolcs minderre úgy reagált, Orbán egyetlen kérdésre sem válaszolt.
Az Együtt politikusa arról érdeklődött, az Orbán-család járt-e valaha a felcsúti polgármester horvátországi nyaralójában, miért a Mészáros által használt hatvanpusztai birtokon gondozzák a család kutyáját, Nárciszt, s mit keresett ott Lévai Anikó autója. Emellett az is a kérdések közt szerepelt, hogy Orbánék mikor jártak először a Mészáros tulajdonolta Rézhegyi nyaralóban.Dübörög a kormányzati reagálógyár

Publikálás dátuma
2016.09.07. 07:05
Fotó: Népszava
Nincs olyan botrányos hír, amelyet a Fidesz ne tudna egyetlen nyilatkozattal elsikálni, megmagyarázni. Legyen szó Orbán Ráhel bahreini útjáról, a "halszagú" dalról, vagy Rogán Antal korrupciós ügyeiről. Mindenre szinte azonnal érkezik a kormánypárti reakció, s az ügynek egyéb következménye nem lesz. A magyarázatok egyik visszatérő alakja Gyurcsány Ferenc, aki ezek szerint még évekkel lemondása után is képes borsot törni az Orbán-kormány orra alá.

A Fidesz-kormányt egyszerűen nem lehet kínos helyzetbe hozni, mindenre van magyarázata. Legutóbb például a frappáns visszavágások mestere, Kovács Zoltán adott csattanós választ a kormányfő lánya, Orbán Ráhel bahreini útja után érdeklődőknek. A kormányszóvivő az ATV-ben először csak ismételgette, hogy Ráhel és milliárdos férje, Tiborcz István magánúton vett részt, a bahreini hatóságok keleties túlzásból írták a helyi olajminiszterrel folytatott megbeszélésről, hogy olaj- és kereskedelmi ügyek is napirenden voltak. Leszögezte, ezek az országok máshogy működnek, mint Nyugat-Európa, ott teljesen természetes, hogy a magánútra érkező Orbán Ráhelt udvariasságból az olajügyi miniszterrel ültetik egy asztalhoz. Végül, hogy súlyt adjon mondandójának Kovács még azt is elmondta, "ez egy nem történet, nincs miről beszélni".

A 444 által közzétett helyi beszámolók nagy vihart kavartak a sajtóban, ám Garamvölgyi Balázs kezdetben nem emlékezett a "magánút" részleteire, később a Népszabadságnak azonban a tiszteletbeli konzul elmondta, a miniszter Bahrein történelméről beszélt, miközben a delegáció elfogyasztott némi csokoládét és kávét, egyéb nem történt. Az ügyben Lázár János is hevesen tagadott a Kormányinfón: "sem nekem, sem a kormánynak nincsenek információi senki magánútjáról. Magánutakkal nem foglalkozunk". A kancelláriaminiszter többször hangsúlyozta, "keleties nagyotmondás, dicsekvés" volt, hogy a bahreiniek ezt hivatalos látogatásként állították be.

A bahreini Olaj- és Gázügyi hatóság weboldalára még tavaly került fel egy fotókkal illusztrált cikk arról, hogy Orbán és Tiborcz "energiaügyekről" tárgyalt a helyi miniszterrel, Abdul Husszain bin Ali Mirzával. A tárgyalásra vonatkozó részt a 444 cikkének megjelenése után nem sokkal eltávolították az eredeti tudósításból, Ali Mirza pedig már nem energiaminiszter. Orbán Ráhel az MTI útján közölte, magánúton jártak férjével Bahreinben, és az utazás költségeit maguk állták. Érdekes, hogy az Együtt számon kérő közleményét nem közölte az állami hírügynökség személyiségi jogokra hivatkozva.

Kovács Zoltán, a mutogatóember

Kovács Zoltán, a mutogatóember

A magyarázó-bajnokok

Kovács egyébként igazi nagyágyúnak számít magyarázkodásban. Márciusban például az Alkotmánybíróság (Ab) kimondta, nem kerülhetnek ki az infótörvény hatálya alól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak és gazdasági érdekeltségeinek juttatott pénzei - csak az alapítványokba mintegy 260 milliárd forintot pumpált az MNB, mely összeg a törvény indoklása szerint ezzel elveszítené közpénz jellegét. Az Ab értelmezése szerint az MNB közfeladatot lát el, és csak közpénzekkel gazdálkodik, ezért nem igazolt a rá vonatkozó törvényben az információszabadság korlátozásának szükségessége. A kormányszóvivő szintén az ATV-ben, miután elmondta a hivatalos szöveget, hogy a kormány nem befolyásolja a nemzeti bank működését kifejtette véleményét arról, hogy közpénzt költöttek az alapítványok. "Ez a pénz, ez megvan, tehát nem veszett el pénz. Milyen pénz veszett el? Mondja már meg! Az az alapítványi alaptőke, amivel létrehozták az alapítványokat, az gyarapodott".

Kósa Lajos, a magyarázóember

Kósa Lajos, a magyarázóember

A kormányszóvivő szerint az ingatlanhasznosítás forrást teremt olyan tehetségek vagy szervezetek támogatására, amelyekre eddig nem volt. Hétszáz döntésről van szó, összesen 3 milliárd forint értékben – mondta Kovács, aki szerint ha ezek között van olyan, ami egyeseknek nem tetszhet, de összességében az egész társadalom számára előnyös döntések születtek. Hozzátette, ha valakinek baja van azzal, hogy Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségei félmilliárdot kaptak az MNB-alapítványoktól, az "tegye meg a feljelentést, s várja a bíróság döntését". Arra a felvetésre, hogy a törvényekkel a kormány megpróbálta volna eltitkolni, mire ment el 260 milliárd, Kovács csak annyit felelt: "de sikerült?". A titkosító-törvény elfogadásakor Kósa Lajos is tett egy vehemens kísérletet arra, hogy megmagyarázza: miért is jó a magyar polgároknak, ha a kormány eltitkolja, mire költenek el 260 milliárd közpénzt.

A Fidesz frakcióvezetője háromnegyed órás, koherens mondatokat ritkán tartalmazó tájékoztatón azt mondta, "ha az MNB alapítványok közpénzként értelmeződnek, akkor nem lehetnek alapítványok, mert az alapítvány esetében ez az értelmezés lehetetlen; addig közpénz, amíg az alapító nem tette bele az alapítványba a közpénzt, és attól kezdve az alapítványi pénz, és nem közpénz". Később már maga is belezavarodott mondandójába, de leszögezte, az MNB alapítványok "függetlenül attól, hogy nem teljesítik a közhasznúságra vonatkozó feltételrendszert, a törvény erejénél fogva - ex lege - közhasznú alapítványok". Az Ab néhány nap múlva nem így gondolta, Kósa arca meg sem rezdült.

Gyurcsány Ferenc, az örök ördög

Gyurcsány Ferenc, az örök ördög

Halszagú gyurcsányozás

Gyurcsány Ferenc igazi aduásznak számít, mondhatni a korábbi miniszterelnök a kormányzat ügyeletes bűnbakja. Legutóbb például az '56-os Emlékbizottság szedte elő az MSZP-s miniszterelnököt miután rengetegen támadták a Schmidt Mária kormánybiztos vezette testületet a "halszagú" Magyarországról szóló forradalmi emlékdal kapcsán. Az ugyan továbbra sem derült ki, hogy mi került 50 millió forintba a zeneszámon, amiért senki nem kért pénzt, és még a stúdiót is ingyen adta a közmédia a felvételekhez. Ráadásul Desmond Child Orbán Viktor felkérésére tulajdonképpen újrahasznosította egy régebbi szerzeményét, amihez Orbán Tamás - a Hupikék Törpikék magyar változatának dalszövegének szerzője - írta meg a rögtön "legendássá" váló szöveget.

Szabó Szabolcs kapcsolódó kérdésére Rétvári Bence "természetesen" a Gyurcsány-kormányt hozta elő: "2006-ban nem nyílt mód az 1956-os forradalom és szabadságharc méltó megünneplésére, az 50. évforduló a Gyurcsány Ferenc vezette kormány döntései okán kudarctörténetté vált". A humántárca államtitkára leszögezte, az emlékév pénzügyi elszámolására csak annak lezárásakor kerül sor, az pedig megszokott a zeneiparban, hogy régebbi számokat használnak fel újra. Hozzátette, szerzői jogokat nem sértettek, mivel a "halszagú dal" eredetije korábban nem került forgalomba.

Schmidt Mária keményebben reagált a vádakra, szerinte a "baloldali-liberális-jobbikos" médiatengely összehangolt támadásáról van szó. A kormányzati politikusokkal teletömött emlékbizottság elnöke azt is kifejtette, az emiatt megfogalmazott kritikák "a kommunista és náci diktatúra lejárató kampányait" idézik. "Nem szabad elfelejtenünk, hogy tíz évvel ezelőtt a mostani 60. emlékévet támadó liberálisok semmi kivetni valót nem találtak az ünnepen a védtelen tömegbe lövető Gyurcsány-kormány tevékenységében" - írta. Felvetette azt is, hogy nem is a dallal volt gond, hanem a saját dalát plagizáló Desmond Childot csak azért támadták, mert meleg. Az emlékbizottság, amelynek fővédnöke Kövér László házelnök 13,5 milliárd forintos keretet kapott arra a kormánytól, hogy megemlékezzen az '56-os forradalom 60. évfordulójáról.

Kidolgozott rendszer
Ezek a magyarázatok nem átlátszóak, a rendszer nagyon is ki van találva, hiszen minden hírben ott van a fideszes reakció vagy cáfolat, akár igaz, akár nem - vélekedett lapunknak Szentpéteri Nagy Richárd.
A politológus kifejtette, ezzel a módszerrel a nagyközönség megismeri a kormányzat véleményét is, s valahová a két álláspont közé teszi az igazságot; gyakorlatilag továbblépve az alaphírtől, ami olyan kellemetlen a Fidesznek. "A Fideszben remekül működik a reagálógyár, erre nyilvánvalóan van pénz, energia és idő a pártban, valaki folyamatosan rá van állítva a replikázásra. Az is észrevehető, hogy egy-egy ember csupán pár hétig fut egy témában, hiszen igencsak fárasztó folyamatosan csak reagálni" - mondta a szakember, aki szerint ez azért is "hatékony", mert a közönség megszokja az efféle retorikát, és azt, hogy "úgyse derül ki semmi több" az ügyben.
Szentpéteri Nagy szerint mindez nem tesz jót a politikai kultúrának, ellenben a Fidesz malmára hajtja a vizet: "a mostani kormányzás lényege az, hogy nincs alternatíva. A közvélemény pedig így elkönyveli, hogy ezek ilyenek, ám a többiek meg még ilyenebbek".

Az ember, aki senkit nem ismer

Gyurcsány Ferenc nagyon rafinált ember, hiszen olyan "csapdákat" helyezett el, amelyekre a Fidesz - állításuk szerint is - gyakorta ráfut. Például Portik Tamás is szocialista megrendelésre tett terhelő vallomást Rogán Antalra, mondván, egy V. kerületi ingatlanügylet kapcsán 10 milliót vitt az akkori polgármesternek egy Fidesz-irodába Pápa Marianne (Habony Árpád nagynénje) megbízásából. A Miniszterelnöki Kabinetiroda legalábbis így látta, hiszen a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként 15 év fegyházra ítélt Portik - mint felidézték - többször is találkozott Laborc Sándorral, aki a Gyurcsány-kormány alatt vezette a Nemzetbiztonsági Hivatalt. Mint írták, a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Portik "arra vállalkozott, hogy fideszes politikusok kompromittálására gyűjtsön vagy gyártson információkat. Az egyik ilyen lejáratandó politikusként Rogán Antalt említik meg. Ezen tények ismeretében, bármi, amit Portik Tamás mond, teljes mértékben hiteltelennek tekinthető".

Emlékezetes: a kabinetirodát vezető Rogánt a bíróság június 17-re hívta be a Portikkal való szembesítésre Juhász Péter, az Együtt politikusa ügyvédjének kezdeményezésére, miután a miniszter személyiségi jogi pert indított az ellenzéki önkormányzati képviselő ellen, aki bűnözőnek nevezte. Rogán akkor "halaszthatatlan közfeladat ellátására" hivatkozva maradt távol a bíróságról, mint később kiderült Bajorországban volt. A nyilatkozat után több feljelentés is érkezett az ügyészségre. Rogán ellen hivatali vesztegetés gyanúja miatt tettek feljelentést, ezt az ügyészség még július végén elutasította, mondván: Portik személye nem túl hiteles, amiket mondott, azok pedig nem egyértelmű állítások. Ellenben Portik ellen hamis vád miatt indult nyomozás.

Az áron alul eladott belvárosi ingatlanokra a legjobb magyarázat nem is Rogántól, hanem a Fidesz-frakciótól (amelyet ekkor még a miniszter vezetett) érkezett még 2014-ben, amikor kiderült, hogy Portik élettársa, Pápa Marianne cége áron alul vásárolt egy üzlethelyiséget az akkor még Rogán vezette V. kerületben. Gyurcsány Ferenc ugyanis - írta a Fidesz - Szilvásy György titkosszolgálati miniszteren keresztül lepaktált az alvilággal, és megbízta Portik Tamást, hogy járassa le a Fidesz vezető politikusait, köztük Rogánt is. Az akkori polgármesternek így nem is lehetett más választása, mint hogy gyanúsan olcsón játsszon át egy üzlethelyiséget Portik élettársának. Az emberek pedig abban az évben háromszor is kinyilvánították, hogy "nem kérnek a bukott maffiabaloldalból", és a Gyurcsány alatt büntetlenséget élvező Portikot is a polgári kabinet ítélete el.

Rogánt más is korrupcióval vádolta a Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottja, aki a jobbikos N1TV-nek állította, a hivatali vesztegetéssel és adócsalással vádolt Vizoviczki László 2011-ben négymillió forint kenőpénzt vitt az akkori V. kerületi polgármester Rogánnak, máskülönben nem nyithattak volna ki a vállalkozó éttermeinek teraszai a belvárosban. A gyorsreagálású Kabinetiroda közölte, az N1TV-s anyag hazugság, s "minden olyan sajtóorgánummal szemben, amely ezt az arctalan hazugságot leközli, jogi eljárást fogunk eszközölni". Később, miután a Fővárosi Törvényszék úgy határozott, hogy 250 millió forint óvadék ellenében házi őrizetbe kerülhet, megszólalt maga Vizoviczki is, aki kiállt Rogán mellett: "kétség nélkül bizonyítható, hogy Rogán Antallal soha semmilyen kapcsolatom nem volt, még látásból sem ismer engem. Minden ezzel ellentétes hír a félreértés, butaság vagy rosszindulat tragikomikus terméke" - írta. A Vizo-bizalmas kijelentései kapcsán ugyan a fel- és bejelentéseiről hírhedt fideszes Tényi István feljelentést tett hivatali vesztegetés miatt, ám a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nem indított nyomozást, mert szerintük a nő a később ezeknek ellentmondó nyilatkozatokat tett.

  Orbán, a semmitmondó minta 
A miniszterelnök továbbra is kétségek között hagyta Magyarország minden polgárát vagyonát és tisztességét illetően - közölte az Együtt miután Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt az Orbán Viktorhoz címzett kérdéseikre. Kiderült, a kormányfő természetesen semmilyen kapcsolatban nincs Mészáros Lőrinc vagyontárgyaival, sőt vagyontárgyakkal általában sincs.
Dömötör válaszából azt is megtudhatjuk, hogy a magyar vagyonnyilatkozati rendszer Európában a legszigorúbb, hisz minden képviselőnek és kormánytagnak "a valósággal egyező módon" kell nyilatkoznia a vagyoni helyzetéről. Orbán élete "nyitott könyv a választók előtt", "minden, amit a vagyonnyilatkozatában talál, teljes mértékben megfelel a valóságnak". Szabó Szabolcs minderre úgy reagált, Orbán egyetlen kérdésre sem válaszolt.
Az Együtt politikusa arról érdeklődött, az Orbán-család járt-e valaha a felcsúti polgármester horvátországi nyaralójában, miért a Mészáros által használt hatvanpusztai birtokon gondozzák a család kutyáját, Nárciszt, s mit keresett ott Lévai Anikó autója. Emellett az is a kérdések közt szerepelt, hogy Orbánék mikor jártak először a Mészáros tulajdonolta Rézhegyi nyaralóban.