Megmozdult az ÁNTSZ azbesztügyben

Publikálás dátuma
2016.09.07 07:15
Előkészítőhely a darálóhoz FOTÓ: NÉPSZAVA
Komplex vizsgálat indítására tett előkészületeket az ÁNTSZ a Heves megyei azbesztszennyezés ügyében - tudtuk meg egy birtokunkba került hivatalos levélből. Egy ilyen vizsgálat tisztázná az összefüggést a Lőrinci és Zagyvaszántó területén található egykori eternitgyár működése és a helyiek nagyszámú daganatos megbetegedése között. A betegek közül többen pert indítottak az állam ellen, a két éve húzódó jogvita csütörtökön folytatódik. A bizonyítási eljárás során kiderült: az egész országban nincs olyan kompetens műszaki szakértő, aki meg tudná vizsgálni, hogy a gyár technológiája zárt rendszerű volt-e; a '70-es évekből előkerült jegyzőkönyvekből ugyanis ennek ellenkezője olvasható ki.

Többéves huzavona után úgy tűnik, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) végre elindít egy komplex, átfogó vizsgálatot annak egyértelmű tisztázására, hogy van-e összefüggés a Heves megyei Selypi medencében, Lőrinci és Zagyvaszántó területén található egykori eternitgyár és a térségben statisztikailag is alátámasztott, nagyszámú daganatos megbetegedések között - értesült lapunk.

Mint ismert, az egykori üzem (ahol a munkások évtizedeken keresztül mérgező azbeszttel dolgoztak, azbesztcementből gyártottak építőelemeket) környékén élő mezoteliómás, vagyis a tüdőbe került azbesztrostok miatt kialakult mellhártyadaganatban szenvedő betegek közül többen pert indítottak a magyar állam ellen; a betegség lappangási ideje 20-30 év, így amikor az azbeszt a tüdejükbe kerülhetett, a gyár még állami tulajdonban volt.

Hónapokig csak időhúzás folyt

A per 2014 nyarán indult, nyolc beteg felperessel. Állapotukra tekintettel gyorsított eljárást rendeltek el, ennek ellenére hosszú hónapokig csak időhúzás folyt: a bíróság képtelen volt eldönteni, ki jogosult képviselni a magyar államot az ügyben, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Végül utóbbi mellett döntöttek, megkezdődtek a tanúmeghallgatások - időközben a nyolc felperesből hatan meghaltak.

De a többiek állapota is egyre rosszabb: bár a lapunknak korábban nyilatkozó Paziczki Katalin azt mondja, a körülményekhez képest jól van, az első orvosi ellenőrzések alkalmával előfordult, hogy másfél liter folyadékot is le kellett szívni a tüdejéből (a folyadékképződés az azbesztes daganat egyik velejárója), ám mostanra a folyadék kocsonyásodott, így leszívni sem tudják. Varga József pedig - aki tavaly idegenvezetőnk is volt Selypen - ügyvédje szerint már nincs abban az állapotban, hogy nyilatkozzon.

A bíróságon már hónapok óta bizonyítási eljárás folyik: azt kellene hivatalos vizsgálati eredmények alapján bizonyítani, hogy a betegek szervezetébe évtizedekkel korábban bekerült azbesztrostok valóban a gyárból származnak. Csakhogy ilyen vizsgálat eddig nem született, csupán egy leíró epidemiológiai vélemény készült, ami a bizonyításhoz kevés, mert csak valószínűsíti az összefüggést. Igyártó Gyöngyi, a beteg felperesek jogi képviselője korábban azt mondta, egy átfogó szakhatósági vizsgálat nélkül kevés az esélyük a perben.

A Fővárosi Törvényszéken zajló egyik januári tárgyaláson meghallgatott orvosszakértő pedig arról beszélt, egy ilyen vizsgálat nagy költségekkel jár, és mivel több szakterület bevonását igényli, hónapokig is eltarthat. Azóta több alkalommal is érdeklődtünk az ÁNTSZ-nél arról, mi az oka a késlekedésnek és hogy tervezik-e egyáltalán egy átfogó vizsgálat lefolytatását, érdemi válaszokat azonban nem kaptunk.

Helyzetértékelés folyamatban

Most azonban birtokunkba került egy levél, amit az ÁNTSZ még júliusban a bíróság megkeresésére küldött. Ebben azt írják, "az esetleges azbesztszennyezés fennállásának tisztázására vonatkozó helyzetértékelés folyamatban van. A halálesetek halmozódása hátterében álló lehetséges tényezők feltárását szolgáló intézkedési terv javaslata alapján jelenleg folyik az esetleges környezeti azbesztszennyezés fennállásának, nagyságának, lehetséges expozíciós vizsgálata.

A kivitelezés komplexitására tekintettel a vizsgálat indításának időpontjára vonatkozóan információt jelenleg nem áll módomban adni". Megtudtuk azt is, hogy az elmúlt napokban egy, az ÁNTSZ-től kiküldött orvos felkereste a lőrinci, zagyvaszántói és petőfibányai háziorvosokat, feltehetőleg az azbeszthelyzettel kapcsolatban. Az ügyben ismét kerestük az ÁNTSZ-t, egyelőre újabb kérdéseinkre sem kaptunk válaszokat.

Milliós szakértői díj, szakértelem nélkül

Igyártó Gyöngyi sem tudott konkrétumokkal szolgálni, azt viszont üdvözölte, hogy az ÁNTSZ végre lépéseket készül tenni az ügyben. A beteg felperesek ügyvédje ugyanakkor emlékeztetett: a bizonyítási eljárás része az is, hogy kiderüljön, az eternitgyár technológiája valóban zárt rendszerű volt-e.

Az üzem - amit csak 2004-ben zártak be véglegesen, annak ellenére, hogy Magyarországon 2001-től tilos az azbeszttartalmú termékek gyártása és forgalmazása - egykori vezetői a bíróságon azt mondták, zárt technológiát alkalmaztak, a dolgozók azonban másképp emlékeznek, szerintük a biztonsági előírásokat sokszor nem tartották be, a munkásoknak nem volt pormaszkjuk, az azbesztet nyitott ablakok, ajtók mellett dolgozták fel, az azbesztes sittet pedig az udvaron tárolták. A gyár egyik volt dolgozója lapunkat azt mondta, lényegében úgy dolgoztak a mérgező anyaggal, mintha csak cukor lett volna.

Az ügyvédnő arról számolt be, hogy az egykori üzem zárt technológiájával kapcsolatos vizsgálatot sem sikerült még elkezdeni, egész egyszerűen azért, mert az egész országban nincs olyan műszaki szakértő, aki ezt vizsgálni tudná. - Az Igazságügyi Szakértő és Kutató Intézetek műszaki osztálya visszaadta az ügyet, mondván, nincs rá szakismeretük. A bírónő kirendelt egy másik szakértőt, egy céget, ők árajánlatot adtak egymillió forint fölötti szakértői díjról. Ennyiért elvállalnák, de jelezték, még sosem csináltak ilyet és szakirodalom után akarnak kutakodni. Ezt én nem kértem. Ilyen alapon bárki adhat szakvéleményt tapasztalat nélkül - mondta Igyártó Gyöngyi.

Árulkodó jegyzőkönyvek

Ugyanakkor előrelépést jelenthet, hogy több jegyzőkönyv is előkerült, amelyek 1977-től dokumentálják a gyár területén a levegőben mért azbesztkoncentráció magas értékét. Az ügyvédnő szerint a dokumentumokból kiderül az is, hogy az üzemben szinte végig kezdetleges technológiát alkalmaztak, ami miatt a gyárterületen kívülre is bőven jutott a azbesztcementporból, így szerinte szakértő nélkül is egyértelmű, hogy nem beszélhetünk zárt rendszerről. - A mérési jegyzőkönyveket a tanúvallomásokkal egybevetve kétségmentesen megállapítható, hogy a gyár folyamatosan szennyezte a környezetet az azbesztporral. Viszont a betegség kialakulása és a gyár működése közötti összefüggést csak az ÁNTSZ tudná megállapítani, mint szakhatóság - tette hozzá.

A per csütörtökön folytatódik. Igyártó Gyöngyi elmondta, a tárgyaláson kiderülhet, a bíróság elrendeli-e a szerinte szakértelem nélküli cég megbízását a műszaki vizsgálatokra, mert azt az alperes magyar állam jogi képviselője akár így is indokoltnak tarthatja.

Azbeszt a Közlekedési Múzeumban
Végeztek a szakértők az azbesztfeltárással a bontás alatt álló Közlekedési Múzeumban - közölte Facebook oldalán a Liget Budapest. Mint írták, az épület szerkezetében található valamennyi azbesztcement tartalmú elem szakszerű eltávolítása érdekében a Városliget Zrt. megfelelő engedélyekkel rendelkező alvállalkozót von be.
A munkakezdésig ezeket az épületrészeket elkeríttették és védőfóliával vonták be. Az azbesztmentesítésig itt más jellegű munkát sem végeznek. "A Városliget megújítása során nem először találkoztak a kivitelezők a veszélyes anyaggal. Legutóbb a volt Hungexpo irodaházak bontási munkálatait kellett egy időre felfüggeszteni, hogy a bontás során feltárt azbesztcementből készített építőanyagot szakszerűen eltávolítsák" - írták.

A rossz útra hivatkozva nem viszik el a szemetet egy baranyai faluból

Publikálás dátuma
2019.04.23 21:24
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Túl keskeny az út, a fák is rálógnak – ezzel magyarázta a hulladékszállító cég, hogy miért kerülik el Mattyot. A buszok ugyanitt simán közlekednek.
A Baranya megyei Matty-Keselyősfapusztai részén élők maradtak hulladékszállítás nélkül. Ők azt mondják, hogy már régóta próbálják a helyzetet rendezni, de eddig nem sikerült. Ráadásul az érintettek sem akartak nagyon megszólalni, egyiküket Pécsen sikerült elérnie az ATV Híradójának. „Több mint egy éve harcolunk, hogy a szemetet tőlünk is elszállítsa a Dél-Kom, de az útra való tekintettel, mivel ugye, hogy nem megfelelő, így közölték, hogy oda nem jönnek le” – panaszkodott Híradónknak a faluban élő Banó Irén.
Matty polgármestere sem kívánt az esettel kapcsolatban nyilatkozni. Intézkedés mindössze annyi történt, hogy az érintett lakók kaptak egy kukát - ez jutott a teljes falura.
„Kihelyeztek Matty községbe egy szemétlerakót, hogy mindenki vigye oda a saját szemetét. Hát, sajnos nem mindenkinek van autója, meg, ha van is, ezt mi nem tudjuk teljesíteni”
– folytatta a helyi nő.A szolgáltatás leállításával kapcsolatban az ATV Híradója kereste a hulladékszállító céget is. Írásban azt a választ kapták, hogy tavaly június óta nem számláznak a keselyősfapusztai lakóknak, mivel az önkormányzattal kötött szerződésben levő feltételeknek az út nem felel meg.  A szolgáltató szerint az út túl keskeny, és a fák is belógnak, így nem tudják a balesetmentes közlekedést biztosítani. A helyiek szerint eközben a buszok használják ezt az utat és gond nélkül közlekednek erre a településrészre is.

„Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni” – Csak elvétve volt vita az EP-jelöltek pódiumbeszélgetésén

Publikálás dátuma
2019.04.23 20:06

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Fideszes aspiráns egyáltalán nem tűnt fel a hazai EP-jelöltek első, nyilvános pódium-beszélgetésén.
Ne Orbán Viktorról szóljon az esemény, amennyire lehet, ezt a nevet minél kevesebbszer használják – így vezette fel Pogátsa Zoltán az Új Egyenlőség főszerkesztője azt a pódium-beszélgetést, amelyen az európai parlamenti választáson induló pártok prominensei cseréltek eszmét. A kedd esti eseményen Cseh Katalin a Momentum, Dobrev Klára a DK, Vágó Gábor az LMP listavezetője, valamint Jávor Benedek az MSZP-Párbeszéd és Lukács László a Jobbik uniós jelöltje vett részt. – Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni – jelentette ki Cseh Katalin. A Momentum aspiránsa legfontosabb kihívásának azt tartja, hogy visszaállítsa a politika becsületét. Nem szabad ugyanis hagyni – folytatta Cseh Katalin –, hogy a populisták primitív üzenetekkel hergeljék a kiábrándult embereket. Cseh szerint ha a választók nem tudják, hogy egy politikus mit csinál, akkor nem is hisznek neki. – Generációváltás kell, hiszen csak így tudjuk elérni, hogy Magyarország ne szakadjon le Európa testéről – szögezte le a Momentum listavezetője. Dobrev Klára is úgy vélte, az uszítás ellen a legjobb módszer, hogy eljussanak mindenhova. – A magyar embereknek meg kell értenie, hogy az EU nem külpolitika – fogalmazott. Dobrev egyébként az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett, a multiadóról beszélt. – Ma Európában a legnagyobb és leggazdagabb cégek képesek kikerülni az adófizetést. Az államok ugyanis egyenként tárgyalnak velük. Ha 28 tagállam és 500 millió fogyasztó áll velük szemben, akkor hatékonyabban tudunk fellépni az adóelkerülés ellen – mondta. Az MSZP-Párbeszéd listájának negyedik helyezettje, Jávor Benedek volt a beszélgetés résztvevői közül az egyetlen, akinek van már EP-képviselői tapasztalata. Jávor sokszor érezte az elmúlt öt évben, hogy szélmalom harcot folytat Magyarország európai megítélésével kapcsolatban. – Most azonban már úgy érzem, rájöttek, hogy mi folyik hazánkban – fogalmazott a politikus, hozzátéve: már nem a rávilágítás lesz a legfontosabb feladata, hanem hatékony tetteket kicsikarni az európai intézményekből. – Az új EP-parlament ideális összetétele az lenne, ha csak szerzetesek ülnének Brüsszelben – fogalmazta meg vágyait a jobbikos Lukács László. A politikus szerint ugyanis nekik van csak idejük mindennel foglalkozni, a képviselőknek nem. Lukács mindenesetre hangsúlyozta, hogy a Jobbik a bérunió témáját és a biztonságos Európát akarja sikerre vinni, illetve elérni. Vágó Gábor nem adhat mást, mint a lényege. – Nem csupán hangoztatom, hogy a klímaváltozás ellen küzdeni kell, konkrét lépéseket is teszek majd az Európai Zöldekkel – ígérte az LMP listavezetője. Vágó meglátása szerint ugyanis a zöldek képesek lesznek majd királycsinálóként, meghatározó szerepben tetszelegni az új Európai Parlamentben. A politikus örülne annak, hogy ha a magyar emberek meglátnak egy poloskát, akkor a klímaváltózás jusson az eszükbe. Vágó egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, hogy már akkor is rosszul van, ha Kecskeméttől kell távol lennie két hetet. Vita a jelöltek között egyébként csak elvétve bontakozott ki. Az egyik ilyen alkalom az volt, amikor Dobrev Klára az Európai Egyesült Államok ideájáról beszélt. Vágó Gábor szerint örvendetes, hogy a DK most már megadóztatná a multinacionális cégeket, de – Vágó szerint – a 2010 előtti kormányzásukra nem ez volt jellemző. Jávor Benedek pedig úgy látta, szükség van együttműködésre a tagállamok között, de „más” Európa is kell és orvosolni kell azokat a problémákat, amelyeket eddig a kontinensnek nem sikerült. Derültséget váltott ki a közönség soraiból az, amikor a jobbikos Lukács László arról beszélt, hogy az EU az összes hibájával együtt szimpatikus lenne neki egy társkereső alkalmazáson.
Frissítve: 2019.04.24 00:04