Három év a kémnek

A belgrádi Felsőbb Bíróság jóváhagyta a Čedo Čolović és az ügyészség közötti megállapodást, vagyis hogy három év börtönbüntetésre ítélik Čolovićot, mert Horvátországnak kémkedett. Ugyanakkor a bíróság meghosszabbította Čolović vasárnapi előzetes letartóztatását is.

A bíróság ma hozott ítéletet, amellyel elfogadta a belgrádi Felsőbb Ügyészség és a gyanúsított Čolović között szeptember 4-én, vasárnap kötött megállapodást. Az ítélet értelmében Čolovićot bűnösnek találták kémkedésben, és három évet kell börtönben töltenie, írja az RTV.

Az 57 éves férfit pénteken fogták el Belgrád környékén, a belgrádi Felsőbb Ügyészség közleménye szerint a Biztonsági és Tájékoztatási Ügynökség (BIA) segítségével letartóztatott személyt kémkedéssel gyanúsították, szerbiai és horvátországi állampolgársággal is rendelkezett, valamint 1990-ig Horvátországban élt és dolgozott, azt követően pedig Szerbiában tartózkodott.

A belgrádi sajtó szerint Čolović a Krajinai Szerb Köztársaság tisztje volt, és 1995 augusztusában, a Vihar hadművelet idején menekült Szerbiába.

A Večernjih novosti úgy tudja, hogy Čolović bizalmas katonai adatokat szolgáltatott ki Horvátországnak, amelyek alapján kilenc szerb katonát és tisztet vádoltak meg háborús bűnökkel.

 

Szerző

Nincs magyar-magyar összeborulás

Bár márciusban még úgy tűnt, tárgyalóasztalhoz tud ülni a Híd és az MKP, a régen várt találkozóra azóta sem került sor. Bugárék továbbra is tárgyalnának az esetleges együttműködésről, az MKP egyelőre tartózkodó. A közeledésre azonban van halvány reménysugár – írja cikkében a pozsonyi Új Szó.

A márciusi találkozó, melynek akkor még az időpontját is kitűzték, azután esett kútba, hogy a Híd koalícióra lépett a Smerrel és az SNS-szel. Az MKP számára ez „aggályos, értékrendjével összeegyeztethetetlen” volt, így nem mentek el a tárgyalásra – a Híd ugyanakkor csalódásként értékelte a tárgyalás elmaradását.

Az MKP-ban azóta lezajlott a tisztújítás, az új elnök Menyhárt József lett. A párt hivatalos kommunikációja az utóbbi hónapokban sokat vesztett éléből a Híddal kapcsolatban. A találkozóra, melyet egyik fél sem zárt ki teljesen, azóta mégsem került sor.

Gál Gábor, a Híd frakcióvezetője a Sme napilapnak hétfőn azt nyilatkozta, választóik és az MKP szavazói is elvárják, hogy működjenek együtt és kommunikáljanak – ráadásul lenne is miről beszélni, legyen szó a regionális választásokról vagy az oktatás finanszírozásáról. Szerinte az MKP-ban vannak emberek, akik együttműködnének a Híddal. „Vannak olyanok is, akik nem. Ők kitaláltak egy indokot, azt, hogy ennek a kormánynak a tagjai vagyunk” – mondta.

Szerző
Témák
MKP Bugár Béla SNS

Baloldaliak célkereszben

Baloldali értelmiségieket és a modern török állam megalapítója, Mustafa Kemal híveit is célozták azzal a „boszorkányüldözéssel”, amelyet a július 15-én végrehajtott török puccskísérlet után indított a jelenlegi kormányzat – derült ki az ellenzéki, szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) által készített dokumentumból. 

A párt elnökhelyettese, Veli Agbaba által készített jelentés szerint új párhuzamos állami struktúrákat alakítanak ki azt követően, hogy egy sor felelős posztról váltottak le személyeket. A puccsal az Egyesült Államokban élő hitszónokot, Fethullah Gülent vádolják. Több tízezer, állítólag a személyéhez köthető embert váltottak le, sokakat letartóztattak. A jelentés szerint a kormányzat a saját előnyére akarja kiaknázni a jelenlegi helyzetet méghozzá úgy, hogy az ellenzéki gondolkodókat is „elteszik” az útból.

A jelentés szerint bár a CHP támogatja a „gülenisták és puccsisták” hatalomból való leváltását, de a tisztogatásnak „sok ártatlan ember vált az áldozatává”.

Szerző