Előfizetés

Kémper - Szilvásyt és Laborczot is felmentették

Felmentette a "kémkedési per" vádlottjait a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa csütörtökön hozott elsőfokú határozatában. 

A Katonai Ügyészség Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándor volt dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekményekkel vádolta meg.

A Kaposvári Törvényszék új eljárásban, azután hozott döntést, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszéknek az ügyben 2013-ban hozott elsőfokú ítéletét, ami 1 évtől 2 év 10 hónapig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat. A kémügy 2011 nyarán robbant ki. A Heti Válasz akkor azt írta: Laborc Sándor, volt NBH-főnök leadott hivatali laptopján találtak két, "Ovi" és "Bajusz" nevű mappát, amelyek Orbán Viktor és Kövér László megfigyeléséről tanúskodtak. A lap szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal még ellenzéki politikusi időszakában feltérképezte Orbán kapcsolati hálóját.

Egy másik szálon amiatt gyanúsíthatták meg a nemzetbiztonság egykori vezetőit, mert 2007-ben egy feltehetően orosz befolyás alatt álló céget bíztak meg az NBH dolgozóinak átvilágításával. A Zömök Kft. nevű céget P. László vezette. Ő a Szovjetunióban járt egyetemre, a felesége is odavalósi, és a cég társtulajdonosa egy orosz anyanyelvű nő. Ugyanez a P. László alapította az adócsalással és pénzmosással gyanúsított Eclipse Zrt.-t is. Az ügyben Balajti László, az elhárítás akkori irányítója tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Szörnyű halál - Kútba zuhant egy férfi Hajdú-Biharban

Kútba esett és meghalt egy férfi a Hajdú-Bihar megyei Pocsajban csütörtök délelőtt - közölte a katasztrófavédelem sajtóügyeletese.

Rácz Máté elmondta, a holttestet a kétavértesi önkormányzati tűzoltók létra és mentőkötél segítségével emelték ki. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit - mondta el Dobó Dénes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. 

Kisiklott a fogaskerekű - Mentenek a BKV-sok

Kisiklott a fogaskerekű vasút egyik szerelvénye a Széchenyi-hegy Gyermekvasút végállomásnál csütörtökön, nem sokkal dél előtt. A balesetben senki nem sérült meg - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere.

A műszaki mentés befejezéséig pótlóbuszok szállítják az utasokat a Széchenyi-hegy Gyermekvasút és a Svábhegy állomás között. A műszaki mentést a BKV szakemberei megkezdték, a baleset okát a mentés után kivizsgálják - közölte a fődiszpécser. A köztévé helyszíni tudósítása szerint a fogaskerekű tolatás közben siklott ki, a szerelvényen utasok nem tartózkodtak.

Kapcsolódó
Busz jár a Fogaskerekű helyett