Komolyzene a Puskinban

Klasszikus keddek címmel komolyzenei vetítéssorozat indul a Puskin Moziban szeptember 13-án, ezen a napon André Rieu világsztár holland hegedűművész koncertjét vetítik. A vetítéssorozat minden hónapban egy-egy kiemelkedő koncertfelvétellel várja a nézőket.

Olyan neves előadók produkciói lesznek műsoron, mint Anna Netrebko, Jonas Kaufmann és Thomas Hampson közös koncertje a müncheni Königsplatzon, André Rieu maastrichti városnézéssel egybekötött karácsonyi koncertje, vagy Pavarotti, Domingo és Carreras – "a három tenor" - 1999-es karácsonyi koncertje Bécsből, közölték a szervezők.

A "keringők királyának" is nevezett André Rieu minden év júliusában szülővárosában, Maastrichtban koncertezik állandó zenekara, a hatvan fős Johann Strauss Orchestra és nemzetközi sztárvendégek közreműködésével. A popzenei stadionkoncertek látványával vetélkedő produkció rögzítéséhez gondos operatőri munkával 29 mozikamerát alkalmaztak, így a mozivászon előtt ülők is átélhetik az ez évi koncert sajátos hangulatát.

Október 4-én az Egy este Puccinivel című feliratos koncertfilmet, Jonas Kaufmann áriakoncertjét tekinthetik meg az operabarátok. A világhírű német tenor 2015 júniusában a milánói Scalában lépett színpadra, ahol Puccini népszerű áriáit adta elő a Jochen Rieder vezette Scala Filharmonikusok kíséretével.

Szerző

Márquezzel fizethetnek

Publikálás dátuma
2016.09.09. 07:48
A mágikus realizmus atyja a kolumbiai bankjegyen FORRÁS: ELECTRICLIT
Kolumbia második legnagyobb értékű bankjegyén ezentúl a 2014-ben elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író képmása látható.

Az új 50 ezer pesós bankjegy múlt héten került forgalomba. A bankjegy hátuljára a feltételezések szerint 800 körül alapított Ciudad Perdida ("Elveszett Város”) ősi kolumbiai település és az ország őslakosai, az arawak törzs két tagja került.

A mágikus realizmus atyja a kolumbiai bankjegyen FORRÁS: ELECTRICLIT

A mágikus realizmus atyja a kolumbiai bankjegyen FORRÁS: ELECTRICLIT

Nem ritka, hogy irodalmi világsztár képmása kerüljön forgalomba lévő bankjegyekre és pénzérmékre.

Az euró bevezetése előtt James Joyce ír költő volt az ír tízfontoson, 2017-től Jane Austen angol írónő szerepel a brit tízfontoson, a szintén brit Beatrix Potter mesehőse, Nyúl Péter, a legfinomabb zöldségekre ácsingózó kisnyúl képe pedig az 50 pennysre kerül.

Szerző

Indul Mozaik Múzeumtúra

Idén is indul a Mozaik Múzeumtúra program, amelyhez idén 100 új intézmény csatlakozott, így már közel 400 múzeum és kiállítóhely vesz részt benne, közölte a projektet megvalósító Néprajzi Múzeum.

Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta: a Mozaik Múzeumtúra alapvető célja a közgyűjtemények népszerűsítése és a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának megismertetése, amelynek identitásunk erősítésében is szerepe van. A rendezvény házigazdája szerint a program hitvallása szinte teljesen azonos az UNESCO világ múzeumainak funkcióit meghatározó állásfoglalásával, amelynek négy alapeleme: a megőrzés, a kutatás, a kommunikáció és az oktatás.

A program elsődleges célcsoportja a 8–16 év közötti korosztály, de bíznak benne, a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítaniuk. A Mozaik Múzeumtúra hat állomásos országjárása ősszel indul.

A roadshow keretében múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, koncertekkel, exkluzív tárlatvezetéssel és különleges, vagy máskor nem látogatható helyszínek bemutatásával igyekeznek vonzóvá tenni a részt vevő intézményeket. A roadshow állomásai: Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Pécs, Győr és Debrecen lesznek.

A szervezők néhány speciális programelemmel is készülnek, mint például az ’56-os Múzeumtúra, amely az 1956-os forradalom emlékévéhez és a hozzá kötődő kiállításokhoz kapcsolódik.

Szerző