Magyar Ház - Megoldódott a „rejtély”

Publikálás dátuma
2016.09.08. 21:17
MTI fotó: Illyés Tibor
Megoldódott a „rejtély”, megszereztük a válaszokat azokra a kérdésekre, melyeket először múlt szerdán tettünk fel a riói nyári olimpián a magyar csapat s a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat céljából működtetett Magyar Házzal kapcsolatban. A válaszok ismeretében még meglepőbb a hosszú hallgatás. Az is kiderült, hogy a Budapest 2024 ZRt. tévesen tájékoztatta a Népszavát múlt pénteken, mert nem a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hatásköre volt ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása.

Szerettük volna megtudni, mennyibe került a magyar államnak az épület minden költség figyelembe vételével. A magyar sajtóban 210 millió és 1-1,5 milliárd forint közötti összegek jelentek meg. Mint kiderítettük, mindkét összeg valós, az első az épület bérleti díja volt, a második pedig a teljes költség. Végül a Budapest2024 ZRt. válaszolt a múlt szerdán elküldött kérdéseinkre.

Szintén egymásnak ellentmondó információkat lehetett hallani a napi nyitvatartásról, mint kiderült napi három órában látogathatta a nagyközönség a Magyar Házat, a nap többi részében hivatalos eseményeknek – találkozók külföldi sportági szövetségek irányítóival, szakmai fórumok – adott otthont az épület, melyek célja a 2024-es kandidálás népszerűsítése volt.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Ház miért csak az olimpia ideje alatt volt nyitva, amikor a paralimpiai pályázatnak is szüksége lenne a népszerűsítésre, az a válasz: a paralimpia alatt nincsenek ilyen épületek, korábban sem voltak, minden bizonnyal a magas bérleti költségek – ezeket a nyári játékok közötti szünetben is fizetni kellett volna –, illetve kevesebb paralimpiai résztvevő miatt.

A Magyar Ház látogatóit a belépéskor regisztrálták, így azt is tudni lehet, hogy naponta átlagosan 1500-an voltak az épületben, ami 16 nap alatt valamivel több mint 20.000 fő volt, a 23 hivatalos rendezvényen összesen 2.110-en vettek részt.

Ezek a válaszok, melyekért meg kellett küzdeni. Először az olimpiai és paralimpiai pályázatot előkészítő Budapest2024 ZRt-t kerestük meg múlt szerdán, ahonnan nem jött válasz. Pénteken megírtuk, hogy nincsenek válaszok a kérdéseinkre. Még aznap felhívtak minket a cégtől, hogy szerdán nem láttak tőlünk semmilyen e-mailt, ám cikkünk megjelenését követően átnézték a beérkező leveleket, és előkerültek a kérdéseink is.

Ezután következtek azok a napok, amikor nem történt semmi egészen keddig, amikor a Miniszterelnöki Hivataltól kértünk segítséget a válaszok megtalálására, de onnan annyi reakció érkezett, hogy az MH nem illetékes ebben a témában. Szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sport Államtitkársága is megkapta kérdéseinket, ahonnan csütörtökön érkezett az a reagálás, hogy ez a téma nem oda tartozik, és nem értik, miért késnek/késtek a válaszok.

Most már nem kell tovább várni.

Szerző

Paralimpia 2016 - Csonka András győzelemmel kezdett

Az asztaliteniszező Csonka András győzelemmel mutatkozott be a riói paralimpia első, csütörtöki versenynapján, a többi, délelőtt versenyző magyarnak kevésbé sikerült jól a debütálás.

A hatfős asztalitenisz-válogatott tagjai közül az egyformán az S8-as kategóriában érdekelt Csonkának, Zborai Gyulának és Arlóy Zsófiának kellett a legfrissebbnek lenniük, mert már helyi idő szerint 9, illetve 9.40 órakor asztalhoz álltak.A nyitányon Zborai gyorsan 3-0-ás vereséget szenvedett az mezőny legerősebb játékosától, az első helyen kiemelt ukrán Viktor Dudihtól, majd így járt Arlóy is a német Juliane Wolf ellenében, igaz, az ő meccse jóval szorosabb volt, egy szettet be is tudott gyűjteni. A legjobb négybe jutást kitűző Csonka ugyanakkor magabiztos győzelemmel kezdett, 17 perc alatt 3-0-ra verte a hazai közönség előtt szereplő Luiz Filipe Guarnieri Manarát.

"Ilyen magabiztosan talán még egyetlen versenyen sem kezdtem, jól ment a játék" - mondta az MTI-nek a magyar játékos. "Este a svéd Linus Karlsson ellen valószínűleg több kell majd, de legutóbb őt is legyőztem, így bizakodó vagyok." A korábbi negyedik, ötödik és hatodik helyek után ötödik paralimpiáján éremszerzésben reménykedő Berecki Dezső (S9) egy igazi nagyágyúval, a négy éve egyesben és csapatban is aranyérmes kínai Ma Linnel kezdett, s nem igazán tudta megnehezíteni nagynevű ellenfele dolgát. A vége 3-0 lett "oda".

A kerekesszékes Major Endre (S1) és az S11-es kategóriában címvédő Pálos Péter délután kezdi meg szereplését a Riocentro 3-as Pavilonban, Csonka és Arlóy pedig még az esti programban is asztalhoz lép. A hármas, illetve négyes csoportokból az első két-két helyezett jut majd tovább a kieséses szakaszba.

Az uszodában Illés Fanni (S6) 100 méter háton ötödik, azaz utolsó lett 1:38.64 perces eredménnyel, így nem jutott az esti döntőbe, s összesítésben tizedik helyen zárt. Az előfutamát a kínai Szung Ling-ling nyerte 1:24.66 perces világcsúccsal.
Kézdi Réka (S5) 200 méter gyorson 3:36.70-es idővel hatodikként csapott a célba futamában, s ez sem volt elég ahhoz, hogy este döntőt úszhasson. Illés Fannihoz hasonlóan ő is tizedik lett összesítésben.

Szerző

Bajban a CBA - Cáfolja a Fidesz sikerpropagandáját az egyik partner

Publikálás dátuma
2016.09.08. 12:06
FOTÓ: Népszava
Cáfolja a Fidesz sikerpropagandáját a CBA egyik  franchise partnere, amely a központi intézkedések miatt került nagy bajba - írja a Népszabadság a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-ről, ami tavaly 18 milliárdos forgalom mellett 2 milliárdos veszteséget könyvelhetett el. Ez jelentheti a vállalat csődjét is, hiszen egy törvénymódosítás értelmében 2017-től nem árulhat fogyasztási cikkeket olyan társaság, amely veszteséges volt egymást követő két évben, és a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot.

A dohányforgalmazás kiesése, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, az útdíj, a tranzakciós illeték, a reklámadó bevezetése és a vasárnapi zárva tartás egyaránt súlyosan negatívan érintette a CBA mostanra rendkívül nehéz helyzetbe került regionális központját - írta a lap a Palóc Nagykereskedelmi Kft. 2015-ös évre vonatkozó kiegészítő melléklete alapján.

Az ebben foglalt állítások egyértelműen cáfolják a kiskereskedelmi piac virágzásáról szóló kormányzati közléseket. Csak a vasárnapi bezárás és a dohányforgalmazás átszervezése összességében 20 százalékos forgalomcsökkenést hozott ugyanis a CBA-s cégnek, amely tavaly valamivel több mint 18,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Ez a mutató egy évvel korábban a 20 milliárdot is meghaladta. Az 1991-ben alapított Palóc korábban több boltját is kénytelen volt bezárni. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként a Palócker esetleges csődje 1300 alkalmazott munkahelyét sodorná veszélybe.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a helyzet pikantériáját az adja, hogy a Palócker lehet az első áldozata a kormány kötelező nyereségességi előírásának. A kiskereskedelmi törvény módosítása következtében ugyanis 2017. január 1-jétől nem árulhat fogyasztási cikkeket olyan társaság, amely úgy volt veszteséges egymást követő két évben, hogy a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot. Ha a Palócker pénzügyi mérlege 2016-ban is hasonlóan alakul, akkor lehúzhatja a rolót, miközben a kormány intézkedése elsősorban a multik ellen irányult volna.

A 24.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint azonban a Palócker jó eséllyel akkor is bedőlne, ha nem létezne az abszurd nyereségességi szabály. Kérdés, hogy mit lép ebben a helyzetben a CBA. A portál megkeresésére Fodor Attila, a bolthálózat kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy a helyzet kezelésére a CBA vezetése soron kívüli tárgyalást indított a Palóc Nagykerrel, és a legrövidebb időn belül döntést hoznak az ügyben.

Szerző
Témák
CBA Palócker