Újabb nukleáris robbantást hajtott végre Észak-Korea

Publikálás dátuma
2016.09.09. 10:29
Illusztráció: Thinkstock
Észak-Korea minden eddiginél nagyobb erejű nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre. Amerikai, kínai és európai földrengéskutató intézetek is észlelték a rengést, amely után néhány órával jelentette be Phenjan, hogy végrehajtotta ötödik atomkísérletét. A rengés 5,3-as erejű volt a Richter skálán. Világszerte aggodalmat kelt az egyre agresszívabb észak-koreai fellépés.

Dél-Korea elnöke, Pak Kun Hje még Laoszban erősítette meg, hogy Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet hajtott végre. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerinte „mániákus felelőtlenséggel” cselekszik, s figyelmen kívül hagyja a világ felhívásait, hogy hagyjon fel a nukleáris teszteléssel.

Észak-Korea januárban jelentette be a negyedik kísérleti atomrobbantást, azt követően több ballisztikus rakétakísérletet is végrehajtott, az elszigeteltségben élő, sztálinista országot sújtó ENSZ-szankciókkal mit sem törődve. Három közepes hatótávolságú rakétát épp a minap, a kínai G20 csúcsértekezlet idején lőtt ki. Észak-Korea azt állítja, hogy egy új fejlesztésű nukleáris robbanófejet tesztelt, a

Barack Obama amerikai elnök a dél-koreai elnökkel és Abe Sinzo japán kormányfővel is konzultált az észak-koreai atomtesztet követően.

Japán is elítélte az észak-koreai nukleáris robbantást, Inada Tomomi japán védelmi miniszter megerősítette, hogy Phenjan nukleáris tesztet hajtott végre, úgy vélte, valószínűleg nem hidrogénbomba robbant. Abe Sinzo japán kormányfő szerint Észak-Korea fellépését nem lehet tolerálni. Japán vadászgépeket küldött fel a sugárzás mérésére.

A kínai külügyminisztérium bejelentette, hogy Peking határozottan ellenzi az észak-koreai atomkísérleteket, s felhívta Phenjant, hogy hagyjon fel ezzel a tevékenységgel, ne súlyosbítsa tovább a helyzetet.

„Már mindenféle szankciót meghoztak az észak-koreai rezsim ellen, valójában az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea nyomásgyakorlási lehetőségei korlátozottak” – idézte a Reuters a Tokió Egyetem szakértőjét, Kimija Tadasit.

A kaliforninai Middlebury Intézet Korea-szakértője szerint a szeizmikus adatok arra utalnak, hogy ez volt az eddigi legnagyobb erejű észak-koreai atomrobbantás. Legalább 20-30 kilotonnás atomtöltet robbanthatott Phenjan, a dél-koreai hadsereg több mint tíz kilotonnásra becsülte az atomtöltetet, hozzátéve, hogy az előző kísérleteknél kétszer nagyobb erejű bombát robbanthatott Észak-Korea. 

Szerző

Mi az az Aleppo? - tette fel a kérdést az amerikai elnökjelölt

Az amerikaiak már jól tudják, hogy Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje nem különösebben ért a külpolitikához. Az azonban csak most derült ki, hogy a harmadik párti jelöltként, a Libertariánus Párt képviseletében fellépő Gary Johnson sem jeleskedik a nemzetközi helyzet ismeretében. 

Johnsont az MSNBC kérdezte meg egy interjúban, ha ő lenne az elnök, mit tenne Aleppóval. Az amerikai elnöki posztra pályázó Johnson erre visszakérdezett: „Mi az az Aleppo?”  Az interjút készítő újságíró, Mike Barnicle nem hitt a fülének. „Maga viccel?” – mondta, hozzátéve: Aleppo, tudja, Szíriában. Johnson ezek szerint nemigen hallott még a szíriai város körül hónapok óta folyó harcokról, s a lakosság szenvedéseiről. Csupán általánosságban válaszolt, mondván, a szíriai helyzetet Oroszországgal összefogva, diplomáciai úton kell megoldani.

A volt új-mexikói kormányzó utóbb elismerte, súlyos hibát vétett. Közleményben magyarázkodott, hogy egyszerűen „lefagyott”, amikor meghallotta a kérdést. Bizonygatta, hogy átlátja a szíriai konfliktust, naponta nyomon követi, de „nem ismerhet minden várost Szíriában”.

A libertariánus elnökjelölt támogatottsága jelenleg 9 százalék körüli, legalább 15 százalék kellene ahhoz, hogy szerepelhessen a tévévitákban.

Szerző

Magas a japán öngyilkossági kísérletek száma

Publikálás dátuma
2016.09.09. 10:21
Illusztráció: Thinkstock
Japánban tavaly több mint 530 ezer ember kísérelhetett meg öngyilkosságot a Nippon Alapítvány felmérése szerint. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a fejlett országokat tömörítő G7 tagállamai közül a távol-keleti szigetországban a legmagasabb az öngyilkossági ráta, évente több mint 20 ezren vetnek véget önkezükkel életüknek. 

Az alapítvány több mint 40 ezer emberrel készített országos felmérést az öngyilkosság kérdéséről, ez az első alkalom, hogy e témáról kutatást készítettek – számolt be róla a Mainicsi című lap. Az eredmények azt jelzik, hogy a válaszadók 0,6 százaléka próbálkozott öngyilkossággal a tavalyi év folyamán, ez a teljes népességre vetítve azt jelenti, hogy 260 ezer férfi, és 270 ezer nő próbálta eldobni életét. A válaszadók fele a 20-30 év körüli korosztályból került ki. A leggyakoribb okként egészségügyi, családi és anyagi problémákat jelöltek meg. Csaknem 25 százalék válaszolt úgy, hogy „komolyan foglalkoztatta” az öngyilkosság gondolata, s 6,2 százalék bevallotta, hogy továbbra is fontolgatja ezt. Minden ötödik válaszadónak közeli hozzátartozója lett öngyilkos.

Szerző