Előfizetés

Vidnyánszky: bátor évadra készül a Nemzeti Színház

Publikálás dátuma
2016.09.09. 11:27
Vidnyánszky Attila. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
"Bátor évadra" készül a Nemzeti Színház: a premierek fele ősbemutató lesz - mondta az MTI-nek Vidnyánszky Attila igazgató.

 A most kezdődő szezonban öt nagyszínpadi és öt stúdiószínpadi bemutatót tervez a Nemzeti Színház, amely szeptember 24-én nyílt nappal várja a látogatókat. Az igazgató elmondta, hogy három produkcióval készülnek az évadkezdésre. A nagyszínpadon Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vezetője rendezi Dosztojevszkij A krokodilus című művét október 7-i premierrel. Bergman Szenvedély című művét Kiss Csaba rendezésében október 15-én mutatják be a Gobbi Hilda Színpadon. Szilágyi Andor Tóth Ilonka című darabját pedig október 25-én láthatja a közönség.

Vidnyánszky Attila, aki rendezőként is jegyzi a Tóth Ilonka című darabot, kiemelte, hogy a Nemzeti Színház ezzel az előadással ünnepli az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját. A címszerepet játszó Waskovics Andrea mellett olyan színészek láthatók, mint Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László, Mécs Károly és Voith Ági, akik a forradalmi események résztvevői, tanúi voltak. Hozzátette, hogy a darab ősbemutatója Varsóban, a Teatr Polski színpadán lesz október 21-én.

A Gulag virágai címmel Földes László Hobo szereplésével szintén Vidnyánszky Attila rendezésében készül előadás november 12-i bemutatóval. Ivan Viripajev Részegek című darabja Viktor Rizsakov rendezésében lesz látható november 19-től. December 16-án pedig Branislav Nusic A miniszter felesége című darabját tűzik műsorra Udvaros Dorottyával a főszerepben, Árkosi Árpád rendezésében.

Az évad második felében Bozsik Yvette rendező-koreográfus, aki visszatérő alkotója a színháznak, egy műfajokat átívelő zenés produkciót rendez Szent Ferenc életéről, Michel de Ghelderode szövegével, Bakos-Kiss Gáborral a címszerepben. Zsótér Sándor, aki minden évben rendez a színházban, ezúttal Euripidész Hippolütosz című művét állítja színpadra Rakovszky Zsuzsa új fordításában, Törőcsik Mari szereplésével.

Vidnyánszky Attila az évad második felében a Csíksomlyói passiót és a Bánk bánt rendezi. A Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével, Berecz András szereplésével készülő Csíksomlyói passiót a tervek szerint Csíksomlyón is eljátsszák majd. A Bánk bánt ezúttal a stúdióban mutatják be Mátray Lászlóval, Udvaros Dorottyával, Horváth Lajos Ottóval, Farkas Dénessel és Söptei Andreával a főbb szerepekben.

Az előző évadra kitérve Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy a nyári előadásokkal együtt a Duna-parti Nemzeti Színház második legjobb évadát zárták augusztus 1-jén, a nézőszám meghaladta a 120 ezret. A nézők egynegyede vidéken és a határon túl látta a társulatot. Mint rámutatott, a nyári program újdonságot jelentett a színház életében. Számos fesztiválon, vendégjátékon vett részt a társulat, Kazanyban is izgalmas turnén jártak.

Kitért arra is, hogy Reviczky Gábor szerződésének múlt évad végi lejártakor jelentette be, hogy nem kívánja azt megújítani, döntése azonban az évadkezdést nem befolyásolja. Hozzátette, hogy egyre több meghívást kap a színház. Az új évadban például A szarvassá változott fiú című előadás új, színházi-filmes változatát mutatják be Párizsban, a Théatre de l'Atelier-ben. A produkciót decemberben a Nemzeti Színházban is műsorra tűzik.

Jelenleg Vidnyánszky Attila Szentpéterváron dolgozik, ahol a Bűn és bűnhődésből készülő előadást rendez. Elárulta, hogy későbbi terveik között szerepel az Alekszandrinszkij Színházzal egy közös produkció létrehozása, valamint a szentpétervári színház iskolája és a Kaposvári Egyetem diákjai közötti együttműködés is.

A Nemzeti Színházba érkező vendégjátékok közül kiemelte Eugenio Barba és az Odin Színház előadását. A Fa című produkció premierje szeptember 19-én lesz Holstebróban, Budapesten pedig szeptember 30-tól öt alkalommal láthatja a közönség.

A dán társulat vendégjátéka kapcsán Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, hogy egyre bátrabb előadások felé szeretné elmozdítani a Nemzeti Színházat. Az antropológiai színház egy olyan színházi nyelv, amely hiányzik a magyar színházi életből, és fontos, hogy megjelenjen - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az Odin Színház színészei mesterkurzust is tartanak Budapesten.

Vidnyánszky Attila elmondta, hogy közös évadkezdésre készül a Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncszínház, szeptembertől különleges táncszínházi produkciókkal is gazdagodhat a Nemzeti Színházba járó közönség. A Nemzeti Táncszínház szervezésében kortárs és folklór előadások színesítik a teátrum repertoárját.

A fővárosi közönség a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) keretében számos további külföldi produkciót láthat majd. Meghívták a fesztiválra Silviu Purcarete emblematikus előadását, a Faust című óriásprodukciót, a Rimas Tuminas rendezte Anyegint, valamint egy Bergamóból érkező izgalmas olasz színházat. Az európai színházi élet egyik legendás alakjának számító Thomas Richards egy mesterkurzussal és egy produkcióval is bemutatkozik a MITEM-en, amelyre Szuzuki Tadasi Macbeth-rendezését is szeretnék meghívni.

A Nemzeti Színházban egyre több vidéki társulat előadásait is láthatja a közönség. A színház kinyitotta kapuit - hangsúlyozta az igazgató, kiemelve az amatőr színházi mozgalom újjáéledésében játszott aktív szerepüket, a költészet napján és a fogyatékossággal élők világnapján tartott rendezvényeiket, valamint azt az új programot, amelynek keretében magyar iskolák határon túli testvériskoláikkal találkozhatnak a teátrumban. "A nemzeti jelzőt a színház nevében három év alatt sikerült tartalommal megtölteni" - mondta Vidnyánszky Attila.

Komolyzene a Puskinban

Klasszikus keddek címmel komolyzenei vetítéssorozat indul a Puskin Moziban szeptember 13-án, ezen a napon André Rieu világsztár holland hegedűművész koncertjét vetítik. A vetítéssorozat minden hónapban egy-egy kiemelkedő koncertfelvétellel várja a nézőket.

Olyan neves előadók produkciói lesznek műsoron, mint Anna Netrebko, Jonas Kaufmann és Thomas Hampson közös koncertje a müncheni Königsplatzon, André Rieu maastrichti városnézéssel egybekötött karácsonyi koncertje, vagy Pavarotti, Domingo és Carreras – "a három tenor" - 1999-es karácsonyi koncertje Bécsből, közölték a szervezők.

A "keringők királyának" is nevezett André Rieu minden év júliusában szülővárosában, Maastrichtban koncertezik állandó zenekara, a hatvan fős Johann Strauss Orchestra és nemzetközi sztárvendégek közreműködésével. A popzenei stadionkoncertek látványával vetélkedő produkció rögzítéséhez gondos operatőri munkával 29 mozikamerát alkalmaztak, így a mozivászon előtt ülők is átélhetik az ez évi koncert sajátos hangulatát.

Október 4-én az Egy este Puccinivel című feliratos koncertfilmet, Jonas Kaufmann áriakoncertjét tekinthetik meg az operabarátok. A világhírű német tenor 2015 júniusában a milánói Scalában lépett színpadra, ahol Puccini népszerű áriáit adta elő a Jochen Rieder vezette Scala Filharmonikusok kíséretével.

Márquezzel fizethetnek

Publikálás dátuma
2016.09.09. 07:48
A mágikus realizmus atyja a kolumbiai bankjegyen FORRÁS: ELECTRICLIT
Kolumbia második legnagyobb értékű bankjegyén ezentúl a 2014-ben elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író képmása látható.

Az új 50 ezer pesós bankjegy múlt héten került forgalomba. A bankjegy hátuljára a feltételezések szerint 800 körül alapított Ciudad Perdida ("Elveszett Város”) ősi kolumbiai település és az ország őslakosai, az arawak törzs két tagja került.

A mágikus realizmus atyja a kolumbiai bankjegyen FORRÁS: ELECTRICLIT

A mágikus realizmus atyja a kolumbiai bankjegyen FORRÁS: ELECTRICLIT

Nem ritka, hogy irodalmi világsztár képmása kerüljön forgalomba lévő bankjegyekre és pénzérmékre.

Az euró bevezetése előtt James Joyce ír költő volt az ír tízfontoson, 2017-től Jane Austen angol írónő szerepel a brit tízfontoson, a szintén brit Beatrix Potter mesehőse, Nyúl Péter, a legfinomabb zöldségekre ácsingózó kisnyúl képe pedig az 50 pennysre kerül.