Előfizetés

Három autó ütközött a 32-esen

Három személygépkocsi ütközött össze a 32-es főúton, Újszász és Zagyvarékas között vasárnap délelőtt fél 12-kor, a balesetben ketten megsérültek - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Csesznok Csilla tájékoztatása szerint a helyszínelés idejére teljes útzárat léptettek életbe, ezt kora délután már feloldották. 

Balesetet szenvedett egy Budapestre tartó hajó, magyar matrózok haltak meg

Hídnak ütközött vasárnapra virradóra Bajorországban a Duna-Rajna-Majna csatornán egy szállodahajó, a bajor rendőrség szóvivője szerint a balesetben két ember meghalt, és mindketten magyar állampolgárok voltak.

Az áldozatok a hajó legénységéhez tartoztak, egyikük 33, a másik 49 éves férfi volt. A német média híradásai szerint az ütközés következtében teljesen összeroncsolódott a hajóparancsnoki helyiség, és a legénység két magyar tagja a vezérlőkabinba szorulva halt meg.

A híradások szerint a főként észak-amerikai országokból érkezett utasok közül nem sérült meg senki, vasárnap reggel valamennyiüket partra szállították. Az érintett csatornaszakaszon a hajó kimentéséig leállították a hajóforgalmat. A Bayerischer Rundfunk német közszolgálati adó híradója szerint emiatt vasárnap több folyami kirándulóhajó is vesztegelt a baleset helyszíne közelében. Hírügynökségi jelentések szerint a két áldozat közül az idősebb férfi a kapitány képviseletében felhatalmazással rendelkezett a hajó vezetésére, a másik matróz volt.

A hatóságok abból indulnak ki, hogy mindketten a szolgálati beosztásnak megfelelően tartózkodtak a hajóparancsnoki kabinban, amely teljesen összeroncsolódott, amikor a hajó hajnali fél kettő körül egy vasúti hídnak ütközött Erlangen Frauenaurach nevű városrészénél - mondta  Michael Petzold, a Közép-Frankföld (Mittelfranken) nevű bajorországi közigazgatási egység rendőrkapitányságnak szóvivője. Hozzátette, hogy az áldozatok személyazonosságának megállapítására irányuló eljárást vasárnap délelőtt befejezték és kapcsolatba léptek a müncheni magyar főkonzulátussal. Ezt megerősítette Kovács Ferenc konzul, aki hangsúlyozta, hogy minden segítséget megadnak az eljárás folytatásához, szükség esetén akár a helyszínen is.

A baleset éjfél után másfél órával történt. A Budapestre tartó kirándulóhajó utasai ekkor már aludtak. A baleset okát egyelőre nem sikerült megállapítani. Egy rendőrségi szóvivő azt mondta: a jelek szerint nem engedték le idejében a hajó parancsnoki kabinját. Egyelőre nem tudni, hogy a balesetet emberi mulasztás, műszaki hiba, vagy esetleg a kettő kombinációja okozta-e - tette hozzá a szóvivő.

Az Egyesült Államokban bejegyzett Viking River Cruises utazási társaság Budapestre tartó szállodahajóján 181 utas és 49 fős legénység tartózkodott. Az utasok az ütközés után még négy órán át a hajó fedélzetén voltak, kimentésük reggel hatkor kezdődött. Mintegy kétszáz fős mentőcsoport vett részt az evakuálásban. A hajó oldalához a partról egy pallót illesztettek és ezen keresztül vezették ki az utasokat. A turistákat autóbusszal egy közeli településre vitték.

A Viking River Cruises egyik szóvivője közölte: munkatársaik Nürnbergben tartózkodnak, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve fényt derítsenek a baleset részleteire. Az utasok választhatnak, hogy hazatérnek vagy pedig egy másik csoporttal folytatják az útjukat.

 

Hajnalban is aratott a halál az utakon

Vasárnap hajnalban a 22-es főút mentén tolta a kerékpárját a két férfi, amikor egy autó elütötte mindkettőjüket, az egyik ember a helyszínen életét vesztette - informált az esetről a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A tragikus baleset a Pilinyi útkereszteződés közelében, eddig tisztázatlan körülmények között történt, a megsérült, de életben lévő másik áldozatot a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.