Prima Primissima - Bejelentették a díj idei jelöltjeit

Publikálás dátuma
2016.09.13. 13:27
MTI Fotó: Mohai Balázs
A Prima Primissima-díj tíz kategóriájának harminc jelöltje összesen 250 millió forintot kap a magas erkölcsi elismerés mellett - jelentette be kedden Budapesten a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Csányi Sándor elmondta, hogy a 14. alkalommal meghirdetett díj struktúrája nem változik: minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díjazottja; a Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé. Mint hangsúlyozta: a tizennégy éve Demján Sándor által alapított, négy éve az OTP által fenntartott díjról elmondható, hogy tradícióvá vált.

A Junior és megyei díjazottakkal együtt már 1700-an kaptak díjat az alapítványtól. A Primák és Primissimák közé az idei kitüntetettekkel együtt már 430-an tartoznak, ők összesen 3,5 milliárd forintot kaptak az elismerés mellé - számolt be a kuratórium elnöke.

A jelöltek köre idén is rendkívül széles volt, hétszáz kiválóság közül választották ki a harminc Primát; a legtöbb jelölés a színház- és filmművészet kategóriában érkezett - közölte Csányi Sándor, hozzátéve: az előzetes jelöltek közül az adott területek szakértőinek javaslatai alapján választottak Primákat.

 Magyar irodalom kategóriában Ács Margit író, műkritikus, Rónay László irodalomtörténész, tanár  ( a Népszava állandó szerzője) és Vámos Miklós író közül hirdetnek Prima Primissimát, Magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Andorai Péter színművész, Kútvölgyi Erzsébet színművész és Marton László rendező a jelöltek.

A Magyar képzőművészet kategória Primái Benkő Imre fotográfus, Bukta Imre képzőművész és Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező lettek, míg a Magyar tudomány kategóriában Bihari Mihály jogászt, politológust, Maróth Miklós klasszika-filológust, orientalistát és Perner Ferenc sebészt jelölték.

 A Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Földes Imre zenetörténész, zenepedagógus, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola és Szarka Attila gyógypedagógus közül kerül ki az idei Prima Primissima, a Magyar építészet és építőművészet kategória díjáért pedig Tima Zoltán építész, Pelényi Margit építészmérnök, valamint Winkler Barnabás építész versenyezhet.

A Magyar sajtó kategória jelöltjei Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója, Oplatka András történész, újságíró és Végh Alpár Sándor tárcaíró, publicista lettek, míg a Magyar sport kategóriában Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző, Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, edző, illetve Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, edző kapott jelölést.

Maczkó Mária népdalénekes, Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer és Szokolay Dongó Balázs népzenész a Magyar Népművészet és közművelődés kategória díjáért versenyezhet, a Magyar zeneművészet kategória Prima Primissimája pedig Balázs János zongoraművész, Medveczky Ádám karmester és Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora közül kerül ki.

A hagyományokhoz híven idén is választanak közönségdíjast - mondta el Csányi Sándor, aki kiemelte a harminc év alatti tehetségeket elismerő Junior Prima-díjak, valamint a megyei Prima díjak fontosságát is.

Szerző
Frissítve: 2016.09.13. 13:50

Ujhelyi Junckertől kért tájékoztatást a roamingdíjak ügyében

Tájékoztatást kért Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől a roamingdíjak eltörlésével kapcsolatban - olvasható a képviselő közleményében.

Az MSZP alelnöke azt szeretné megtudni, miért vonta vissza Brüsszel a roamingterhek csökkentésével kapcsolatos legutóbbi javaslatát, illetve, hogy miként kívánják biztosítani az eredeti tervezetben megfogalmazott célt, vagyis a roamingdíjak mielőbbi és minél teljesebb kivezetését az uniós tagállamokban.

Ujhelyi István emlékeztetett, hogy a "tavaly elindított bizottsági kezdeményezés a felhasználók érdekeit szem előtt tartva jövő év végére már végleg megszüntette volna a többletköltségeket". "Ehhez képest az Európai Tanács és az időközben felerősödött szolgáltatói lobbiérdekek végül felpuhították az eredeti javaslatot és a fokozatos kivezetés mellett döntöttek, megtűrve, hogy a szolgáltatói oldal élhessen a szabályozás kiskapui nyújtotta lehetőségekkel is. E tekintetben a bizottság javaslatának - amely mindössze 90 napra biztosította volna a roamingmentességet évente - visszavonása üdvözlendő fejlemény, ugyanakkor elbizonytalanító is a folyamat lassúságát és eredménytelenségét látva" - írta közleményében Ujhelyi. A szocialista politikus hozzátette: a magyar kormány az ügyben "a szavak szintjén ugyan a magyar emberek oldalára állt, de tetteikben már egészen mást képviseltek. Lázár János miniszter maga ismerte el egy válaszként küldött levelében, hogy az Európai Tanácsban a kormány nem a mielőbbi díjcsökkentést és eltörlést támogatta, hanem a fokozatos, lassú kivezetést" - írta.

Az Európai Bizottság az éles kritikák miatt pénteken visszavonta a "méltányos használatra vonatkozó feltételekre" tett korábbi javaslatát. A tervezet hétfői bejelentését követő bírálatok szerint a brüsszeli testület nem tett eleget a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó ígéretének. Vélemények szerint a bizottsági javaslat abban a formájában inkább a mobilszolgáltatók további gazdasági érdekeit szolgálja azzal, hogy évi 90 napra írná elő a díjak kötelező eltörlését és a korábbi várakozásokkal szemben nem tűzi ki a külföldi mobilhasználat miatt kiróható többletdíj eltörlését.

Szerző

"Nagyképű, frusztrált" - Szijjártó a finom diplomácia nyelvén reagált

Publikálás dátuma
2016.09.13. 11:09
Jean Asselborn - Fotó: Joe Raedle/Getty Images
A luxemburgi külügyminiszter azt követeli, hogy Magyarországot zárják ki az Európai Unióból - hangzott el a Klubrádió külföldi lapszemléjében. Jean Asselborn a Die Weltnek nyilatkozott, keményen kritikus szavai végigfutottak a hazai sajtótermékek online oldalain is, majd reagált a magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter. 
Jean Asselborn - Fotó: Joe Raedle/Getty Images

Jean Asselborn - Fotó: Joe Raedle/Getty Images

Luxemburg diplomáciai vezetője a német lapnak adott interjúban leszögezte:  nem lehet elfogadni, hogy egy tagállam ilyen masszívan megszegje az EU alapértékeit. Ha valaki, mint a magyar kormány, kerítést épít a háborús menekültek ellen, továbbá megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét, azt átmenetileg, de szükség esetén akár végleg ki kell zárni a szövetségből. 

A politikus kiemelte: csak így lehet egyben tartani a szervezetet, illetve megőrizni a közös értékeket. Ennek érdekében Jean Asselborn sürgette, hogy ilyen kérdésben a jövőben többségi döntéssel lehessen határozni. (Az Európai Bizottság jelenlegi vezetője JeanCalude Juncker korábban hosszú ideig volt Luxemburg miniszterelnöke.)

Kioktató, nagyképű, frusztrált - ezekkel a jelzőkkel illette a magyar diplomácia vezetője luxemburgi kollégáját, vagyis Szijjártó Péter nem Jean Asselborn szavaira reagált, hanem személyében dehonesztálta a politikust. Releváns, a téma komolyságát megillető válaszok helyett, a fideszes politikus a következőket mondta: 

- eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől

- Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül

- rendes nihilistaként ( mit mondtam/írtam, hogy szitokszó lesz Orbán(?)  új nyelvi leleményéből? - a szerk. )  fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán

és persze:

- a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el - mérte a végső csapást "ellenfelére" ( végül is Orbán Brüsszellel zajló élethalálharcról beszélt ugyebár Kötcsén) Magyarország diplomáciájának vezető embere. 

Szerző