Ujhelyi keményen odaszólt Szájernek Strasbourgban - Videó!

Publikálás dátuma
2016.09.14. 17:10

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a strasbourgi Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén reagált Szájer József, a Fidesz EP-képviselőjének beszédére, amiben hevesen támadta kormánypárti kollégáját. Az MSZP-s politikus kérdőre vonta Szájert, hogy hogyan tud Jean-Claude Juncker szemébe nézni, miközben az Európai Bizottság elnökének fotója rá van montírozva a brüsszeli terrortámadásról szóló fideszes plakátra, mintha ő vagy Martin Schulz, EP-elnök tehetne a merényletről. Szájer nem kívánt válaszolni, szerinte nem is hangzott el kérdés a felszólalásban.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mondott program- és stratégiaalkotó beszédet Strasbourgban, az EP épületében. Ezután Szájer József is szót kért a menekültválsággal kapcsolatban. Ujhelyi azon háborodott fel, hogy a politikus a Fidesz nevében emberségességről beszélt felszólalásában, miközben egy plakáton úgy akarták beállítani a brüsszeli merényletet, mintha Juncker vagy Schulz tehetne a támadásról. 

A heves, 30 másodperces időkorlátot is túllépő reagálásra Szájer már nem kívánt válaszolni, szerinte ugyanis nem is hangzott el kérdés...

A strasbourgi magyar csörtéről készült felvételt itt láthatja:

Szerző

Hortobágyi tragédia - A robbanás oka, hogy felrobbant a bomba

Publikálás dátuma
2016.09.14. 16:32
Forrás: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred
Bár rohammunkában dolgoztatták a katonákat, a hortobágyi tűzszerészbaleset ügyében indított vizsgálatok semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapítottak meg - jelentette be szerdán Simicskó István honvédelmi miniszter, aki egyben a balesettel kapcsolatos találgatások befejezésére is felszólított.

Amint azt lapunk elsőként megírta, alvállalkozóként dolgoztak a tűzszerészek a hortobágyi bombalőtéren – az első évben ingyen -, s a honvédség már 2014-ben összekülönbözött a megrendelővel és abba is hagyta a bombamentesítést. Ezért kellett meghosszabbítani a határidőt, ami a tragédia bekövetkezte előtt egy hónappal járt le. A tűzszerészek heti hét napot dolgoztak, hetes váltásban, rohammunkában. Az ezzel kapcsolatos információkkal a vizsgálóbizottság azonban láthatóan nem foglalkozott. Sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem állapítottak meg bűncselekmény gyanúját jelentő mulasztást.

"Isten Veled, Oposz, Nándi, Ecet, Kozi...!”
A Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület Facebook-oldalán osztotta meg az elhunyt tűzszerészek bajtársa, Pozderka Attila helyszíni jelentésnek is beillő emlékversét. Ő jelen volt a tragédia helyszínén. (Részletek.)

Búcsúzom Tőletek, Fiúk!
Egy verssel, mi Rólatok íródott...
Ezen a nyári napon...
Hangos robaj, felszálló porfelhő...
Tűz és a velejáró hő...
Valami eldurrant.
S néma csönd...
Megtörtént a baj...
Mitől úgy féltünk...
Mi meg sem történhetett volna...
Mi bármikor megtörténhet velünk...
És rohansz, hogy segíts.
Fel sem fogod ésszel,
Mégis meg sem állsz.
Nézed az elképesztő helyet,
S a már soha nem mozduló testeket...
Egyikük még jár körbe-körbe,
Segítsetek, nagy a baj!
Kötszer, olló, gyógyszer,
S a védőszó: nincs semmi baj!
Nem bírom, nem bírom ki!
De kibírod, mondtam.
Remélve, hogy nem égi kaput nyitsz ki...
Jön a helikopter, hazamegyünk!
Ilyen gyorsan még soha nem voltál Pesten!
Elvisznek bennünket,
Meggyógyulunk mindketten.
Nem bírom - mondta szakadatlan...
Majd egy pillanat és nem lélegzett tovább...
Gyorsan kiütés, szívét pumpálva hasztalan,
S szólt a Bajtárs, már nem él, ne folytasd tovább.
De nem, ez nem lehet!
Még szikrázik benne az élet!
Ki neveli majd fel a csöppséget?
Ennyi csupán egy élet?...
Isten Veled, Oposz, Nándi, Ecet, Kozi...!”

A honvédelmi miniszter a balesettel kapcsolatos találgatások befejezésére szólított fel szerdai sajtótájékoztatóján.

A Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő területen július 1-én délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült. A négy katonát hősi halottá nyilvánították. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálatot is indítottak. A vizsgálat lezárásáig leállították a terület mentesítését.

Simicskó István szerint sok tanulságot levontak, de az igazi tragédia mégis az, hogy a bomba felrobbant. Megjegyezte, hogy az ilyen típusú veszély mindig benne van a pakliban , de a hasonló balesetek elkerülése érdekében az adott térségben szigorúbb szabályokat alkalmaznak a jövőben a tűzszerészek.

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta: a bombatestben lévő robbanóanyag elöregedése, a külső hatásokra való érzékenységének növekedése okozta a balesetet. A talált bombatípust ismerték, a hatástalanítás előkészítése, végrehajtása során sem történt mulasztás. A gyújtószerkezetet szakszerűen eltávolították a tűzszerészek.

Simicskó István kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség teljes kártérítési felelősséget vállalt, és szociális gondoskodást biztosít az elhunyt katonák hozzátartozói és családja számára.

A balesetben megsérült katonáról is gondoskodnak, és az elhunyt katonák családtagjait, hozzátartozóit a jövőben is segíteni fogja a honvédség.

Szerző
Frissítve: 2016.09.14. 21:02

TASZ: civil szervezetek a népszavazás érvénytelenítéséért

Huszonkét civil szervezet kampányt indít az október 2-ai népszavazás érvénytelenítése érdekében - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet.

"Vannak közöttünk, akik érvénytelenül fognak szavazni, míg mások bojkottálják a menekültellenes kényszernépszavazást. A célunk mégis közös: érvénytelenítsük ezt a népszavazást" - fogalmaztak a közleményben.

"A népszavazásra bocsátott kérdés nem viszi előre a közös ügyeinket. Nem kínál választ a menekültek helyzetére, sem az Európai Unió jövőjére" - tették hozzá.

Emellett álláspontjuk szerint a népszavazásra bocsátott kérdés értelmetlen: az EU-ban nem született olyan döntés és nem is tárgyalnak arról, hogy kötelező "betelepítési" kvótát írjanak elő; a referendum kérdésére adott válasznak ráadásul nincs konkrét jogi következménye.

"A népszavazás és az azt kísérő kampány célja a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltés". Október 2-a igazi kérdése, hogy képes lesz-e valaha ez az ország humánus közösséggé válni - olvasható a közleményben.

A nyilatkozatot a következő szervezetek írták alá: Artemisszió Alapítvány, Eleven Emlékmű, Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, Független Előadó-művészeti Szövetség, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Hálózat a Tanszabadságért, Hívatlanul Hálózat, Humán Platform Egyesület, Krétakör Alapítvány, Közélet Iskolája, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Magyarországi Európa Társaság, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, Migration Aid, MigSzol, Oktatói Hálózat, Oltalom Karitatív Egyesület, Opera Közhasznú Kulturális Egyesület, Segítsünk együtt!, Szépírók Társasága, Társaság a Szabadságjogokért.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Szerző