Arany János-emlékév

Március 2-án kezdődik Nagyszalontán az Arany János-emlékév, amely a költő születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg - közölte csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia az MTI-vel. 

Az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia 2017-et Arany János-emlékévé nyilvánította, amelynek fővédnöke Lovász László az MTA elnöke lett. Az MTA létrehozta az Arany János Emlékbizottságot, amelynek feladata a tudományos rendezvények megszervezése, a különböző megemlékezések figyelemmel kísérése és információinak közvetítése.

Az emlékév keretében május elején tudományos ülésszakot rendeznek az Akadémia közgyűlésén. Ősszel Debrecen és Nagykőrös, majd ismét Budapest a legfontosabb ünnepségek színhelye.

Kiállítás lesz többek között Nagyszalontán, Nagykőrösön, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és Információs Központban és az Országos Széchényi Könyvtárban. Az év során újabb kötetei jelennek meg az Arany János munkái című, most elkezdődött nagyszabású kritikai kiadásnak.

A tudományos programokat országos és határon túli középiskolai szavalóverseny és más kulturális események kísérik - olvasható az emlékbizottság közleményében.

Szerző

Gödöllő főváros lenne

Megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban címet Gödöllő, miután a helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén felhatalmazta Gémesi György polgármestert a pályázat beadására. Az önkormányzat számos érvet tud felsorakoztatni amellett, hogy miért érdemelhetné ki az ország egyik legismertebb 50 ezer fő alatti települése a rangos elismerést - mondta Péterfi Csaba kommunikációs igazgató. 

Gödöllő kiemelten támogatja a kulturális életet, illetve az abban részt vállalókat, a kultúra ma a város egyik húzóereje. Az elmúlt időszakban történt fejlesztések is nagymértékűek, elég, ha a királyi kastélyban nemrég megnyílt, Európában is párját ritkító barokk színházra vagy a városi múzeum napokban átadott állandó kiállítására gondolunk - kezdte a felsorolást a kommunikációs igazgató.

Hozzátette: javában zajlik a Művészetek Háza korszerűsítésének második üteme, megújul a Testőr laktanya, a közeljövőben elkészül a Hattyús tó. A pályázatban kitérnek majd arra is: 2011 óta Gödöllőn tematikus évek köré fűzik fel a kulturális programokat, így kapcsolva össze a kultúrát a turizmussal.

Az önkormányzat a 2013-ban elfogadott hosszú távú kulturális koncepcióval is bizonyítja, mennyire fontosnak tartja e területet. Tájékoztatása szerint Gödöllőn több mint 50 kulturális csoport működik, sok közülük országosan és nemzetközi szinten is ismert. Ilyen például a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Cimbaliband, a riói olimpián vendégszereplő Fricska Táncegyüttes vagy a Szentpéterváron díjazott Talamba Ütőegyüttes.

Kiemelésre érdemes a XX. század eleji szecessziós Gödöllői Művésztelep szellemiségét őrző Gödöllői Új Művészet Közalapítvány, valamint a királyi kastélyban nagy műgonddal helyreállított lovarda, ahol számos rangos fesztivált tartanak évről évre.

Szerző

Sass Sylvia jubileumi albuma

Publikálás dátuma
2016.09.16. 07:46

Mától kapható a Hungaroton kétlemezes jubileumi kiadványa, ezzel tisztelegve Sass Sylvia negyvenöt éves pályafutása előtt. 

A jubileumi kétlemezes kiadvány műsora Sass Sylvia legkedvesebb dalaiból és színpadi szerepeiből áll össze: Richard Strauss hatalmas érzelmi mélységeket érintő Négy utolsó éneke és Wagner Wesendonck dalai mellett a legismertebb áriák hallhatók Boito (Metistofele), Catalani (La Wally), Cilea (Adriana Lecouvreur), Gounod (Faust), Mascagni (Parasztbecsület), Verdi (Az álarcosbál, Otello, A végzet hatalma) és Wagner (Tannhäuser) operáiból, illetve Mozart három koncertáriája is helyet kapott a válogatáson.

“Nagy öröm számomra, hogy megjelenhetett ez a jubileumi kiadás, melyet hallgatva visszatekinthetek legkedvesebb szerepeimre. Idén töltöttem be a 65. évemet, 45 éve vagyok a pályán, a tudásomat több, mint 20 országból érkező fiatal művésznek adtam már át, ezzel a dupla albummal pedig megélhetem azt a szárnyalást, melyet maga a művészet jelent számomra” – nyilatkozta Sass Sylvia.

Szerző