Ujhelyi: a Fidesz pökhendien lesöpörte a problémát az asztalról

Publikálás dátuma
2016.09.18. 12:53
FOTÓ: Népszava
Évekkel ezelőtt még hiába figyelmeztettem a kormányt és a kormánypártokat az egyre nagyobb méretet öltő és egyre nagyobb űrt hátra hagyó kivándorlás veszélyeire, a Fidesz csak megvonta a vállát és pökhendien lesöpörte a problémát az asztalról. Nem foglalkoztak sem a sokszázezer külföldre menekült magyarral és valós érdekvédelmükkel (nem teszik ezt azóta sem), ahogyan nem érdekelte a kormánypártokat az egyre komolyabb munkaerőhiány, a szakemberek tömeges eltűnése sem - írja Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szokásos nyílt levél-sorozatában.

Most, hogy már a munkaadók szerint is kritikus a helyzet és minimum kétszázötvenezer azonnali dolgozóra lenne szükség, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már arról beszél: igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő beáramlását.  Sőt, egy kormányközeli hetilap címoldalán a tárcavezető egyenesen bevándorlást szorgalmaz, mondván a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy az Európai Unióból vagy szomszédos, harmadik országból oldják meg a foglalkoztatás problémáit.

Szavai egybecsengenek Orbán Viktor miniszterelnök sok évvel ezelőtti mondataival, amikor az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén azt mondta: Magyarországnak több millió bevándorlót kellene befogadnia a következő öt évben, hogy biztosítani tudja a gazdasági növekedés ütemét. "Magyarország akár tizennégymillió embernek is megélhetést tud biztosítani" - fogalmazott akkor még Orbán, akinek szavait a mostani hisztérikus, gyűlölettel teli időszakban persze már igyekeznek úgy finomítani, hogy a kormányfő csak néhány milliónyi és csak határon túli magyarról beszélt.

A Fidesz mindig az aktuális szélirány és a személyes hatalmi érdek szerint változtatja vállalásait és erkölcseit. Ha kell, milliók befogadásáról, külföldről hozott munkaerőről beszél, máskor plakátokon hirdeti, hogy senki nem veheti el a magyarok munkahelyeit. De az biztos, hogy érdemi válaszokat nem képesek adni: fogalmuk sincs például, hogy miként lehetne megállítani a kivándorlást, hogyan lehetne élhető országot teremteni, vagy épp hosszútávon megoldani, hogy ne ürüljenek ki tucatszám a gazdaságilag és szociálisan is fontos szakmák Magyarországon. A Fideszt a rongyrázó luxus hajszolásán kívül láthatóan nem foglalkoztatja semmi. Sem az egészségügy állapota, sem a tömegesen elmenekülő fiatalok helyzete, vagy a létminimum alatt élők mindennapjai. A Fideszt csak a propaganda érdekli. Ez nem más, mint egy romlott árut kínáló, hazug látványpékség. És mi fizetjük a számláit.

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százkilencedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - írta az MSZP alelnöke nyílt levelében.

Szerző

A tiszai trutymó nem is szennyeződés

Publikálás dátuma
2016.09.18. 11:53
Illusztráció: Thinkstock
Természetes, szerves eredetű a Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódó hab, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződése Záhony térségében - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap.

Megírtuk: a Tiszába nagy mennyiségű kommunális, tisztítatlan szennyvíz került, amelynek eredete nem ismert. A leírások szerint vastag barna habzást, valamint nagyon szennyezett vizet észleltek.

Több millió köbméter szennyvíz ömlik a Tiszába. Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője a kormánytól és a környezetvédelmi hatóságoktól várja, hogy derítsék ki, honnan jön a szennyezés. A politikus egy palack vizet vitt a földművelésügyi, majd a Belügyminisztériumhoz, ahol a portánál sem jutott tovább.

A jelenségről nem érkezett bejelentés, és a járőrszolgálat sem talált problémát - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Azt írták, hogy péntek délelőttől helyszíni szemlét tartottak a Tiszán Aranyosapáti és Záhony között. Az alacsony vízállás miatt a folyó mindkét partján és a vízfelszínen motorcsónakkal végeztek megfigyelést az OVF szakemberei a megyei katasztrófavédelem vízügyi hatóságának képviselőivel együtt.

Megvizsgálták az érintett szakasz szennyvíztisztító telepeit, a záhonyit és a mezőladányit, rendellenes kibocsátást azonban nem tapasztaltak - emelték ki.

A Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódott habot, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződését természetes, szerves eredetűnek minősítették, szennyezésre utaló jelet nem észleltek. A jelenség megegyezik a korábbi évek hasonló időszakában, tartósan alacsony vízállás esetén tapasztaltakkal, ezért nem tartották indokoltnak, hogy vízminőség-védelmi készültséget rendeljenek el - olvasható a közleményben.

Szerző

Erdő Péter: kezdjük lebecsülni a logikus gondolkodást

Egy társadalmat meghatároz, hogy miként tekint az emberre, és ha reduktív emberképet használ, azzal embertelenséget követ el - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Katolikus Társadalmi Napok keretében megtartott kerekasztal-beszélgetésen.

A Mit tehet egy ember? címmel a társadalmi felelősségvállalásról, az igazságosabb gazdaságról és a teremtésvédelemről rendezett kerekasztal-beszélgetésen a bíboros hangsúlyozta: a társadalom, amely kizárólag munkaerőként tekint az emberre, értéknek tartja a munkaerő mobilitását. Csakhogy ezzel semmibe veszi az ember méltóságát, hiszen időről időre kiszakítja őt társadalmi kapcsolataiból, sokszor a családjából is.

Erdő Péter hozzátette: az ember titok, és kívülről senki sem mondhatja meg neki, hogy mire van szüksége. "Az emberi méltóság iránti tisztelet megköveteli, hagyjuk, hogy ő maga keresse személyes boldogságát" - fogalmazott. A bíboros arról is beszélt, hogy a mai embert megbénítja a világ bonyolultsága. A természet-, a gazdaság-, és a társadalomtudományok olyan sok tényezőt mutatnak be, és ezt a politikusok, továbbá "a különböző érdekektől vezérelt társadalmi aktivisták annyiféle tanulságra futtatják ki", hogy az ember már végképp nem tudja, hogy mivel szennyezi jobban a környezetet, így jóformán bizalmi alapon kényszerül dönteni.

Ráadásul - mutatott rá a bíboros - az információnövekedéssel egy időben nem nőtt, hanem csökkent az ember képessége, hogy rendet teremtsen az információk között. "Kezdjük lebecsülni a kategóriákat és a logikus gondolkodást", pedig ez segítette az embert, hogy a "tudatosan megragadott valóság alapján hozzon szabad és felelős döntéseket". Ha viszont az ember nem tudja megragadni a valóságot, akkor szabadon választani is képtelen - tette hozzá Erdő Péter.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt, hogy az egészségügy alapkonfliktusa jelenleg az, hogy a technológiai, tudományos fejlődés - ami létrehozta mások mellett a szervátültetést - csodálatos távlatot nyit az emberek gyógyításában, csakhogy a létrehozott új eljárások megfizethetetlenek. Ráadásul ez a folyamat olyan táradalomban történik, ahol nagyon erős a "halhatatlanság illúziója". Az orvostudomány azonban képtelen megfelelni az elvárásnak, hogy halhatatlanná tegye az embereket, ezért örökké vesztes lesz - mutatott rá. Velkey György kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben elvégzett egyik kutatás szerint azokban az országokban, ahol nagy az esélyegyenlőtlenség az egészségügyben, rövidebb a várható élettartam és nagyobb a csecsemőhalálozás. És ez nemcsak a társadalom veszteseire, hanem a nyertesekre is igaz. Vagyis két azonos GDP-vel rendelkező ország közül az igazságtalanabb társadalomban rosszabbak az élet esélyei. Ebből pedig az következik, hogy érdemes "közelebb hozni egymáshoz az embereket" az egészségügyi javak megszerzésében. Úgy tűnik tehát, hogy a "racionális adatok is etikus irányba terelnek" - fogalmazott. 

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlat-változási Kormányközi Testületének klímakutatója szerint a mai világ krízise abból ered, hogy "sokkal tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér". Ráadásul nemcsak a környezetünket zsákmányoljuk ki folyamatosan, hanem a saját testünket is, amikor többet dolgozunk, hogy többet költhessünk. Ugyanakkor mivel "mi hoztuk magunkat ebbe a helyzetbe, ki is tudjuk magunkat vezetni" a krízisből. Hozzátette: minden pillanatban dönthetünk, és minden döntésünk számít, a legegyszerűbb is, amikor például a gyaloglást választjuk a lift helyett.

A klímakutató arról is beszélt, szerinte nem az önkorlátozás, a fogyasztás visszaszorítása az igazi megoldás, hanem az emberi boldogság átértelmezése. Meg kell tanulni, hogy a boldogság nem pénzért megszerezhető dolog. Kutatások igazolták - tette hozzá -, hogy az ember közérzetét emberi kapcsolatai, a közösségért végzett munkája pozitívan befolyásolják. Az egyes ember jólléte pedig az egész társadalomra kihat.

Szerző
Témák
Erdő Péter