Belehalt sérüléseibe egy sportoló Rióban

Publikálás dátuma
2016.09.18. 20:45
Bahman Golbarnezad. Forrás: Facebook
Meghalt Bahman Golbarnezad iráni kerékpárversenyző a riói paralimpia szombati napján, miután a verseny során elesett, és súlyos fejsérüléseket szenvedett.

A C4-5-ös kategóriában szereplő sportolót azonnal kórházba szállították, de a mentőben szívrohamot kapott, és néhány órával később elhunyt. 

A 48 éves Ázsia-bajnok szerepelt a londoni paralimpián is, és Rióban a 14. helyen végzett az időfutamban. Ő volt az egyetlen iráni kerékpáros a riói paralimpián - írja az Origo az MTI alapján.

Szerző

Aranyos zárás Rióban

Publikálás dátuma
2016.09.18. 20:27

Megszületett a magyar küldöttség első aranyérme a riói paralimpián: Tóth Tamás pénteken elsőként csapott a célba az S9-es sérültségi kategória 100 méteres hátúszó számának döntőjében. Világ viszonylatban is egyedülállót ért el Vereczkei Zsolt (S5) az 50 m-es hátúszás döntőjében: a bajai sportoló megszakítás nélkül hetedik nyári játékán, hetedik alkalommal lett dobogós ugyanabban a versenyszámban!

A négy éve, Londonban két ezüstérmet nyert Tóth Rióban eddig egy bronznál tartott, azt hétfőn nyerte 100 gyorson. A 100 hát előfutamból a negyedik idővel jutott be a döntőbe, ahol 50 méternél ötödikként fordult, de aztán csapásról csapásra jött fel, és a cél előtt 15 méterrel már az élen volt.

"Miután beérkeztem, háromszor is meg kellett néznem a táblát, hogy biztosan én vagyok-e az első. Nagyon boldog vagyok" - értékelt futama után az újdonsült bajnok. A csapatvezetés döntése értelmében a küldöttség egyetlen aranyérmese, Tóth Tamás viszi a magyar zászlót a lapzártánk után rendezett záróünnepségen.

Vereczkei 1992-től 2000-ig háromszor lett aranyérmes, 2004-től mindig bronzzal zárt, ezt a hagyományt folytatta Rióban is. A 38 éves sportolónak fejlődési rendellenesség miatt mindkét alkarja hiányzik, ha éppen nem a következő érmet nyeri meg a paralimpián, akkor a bajai kórházban dolgozik telefonközpontosként. A 2012-es londoni játékok után abbahagyta az úszást, csak kedvtelésből járt le az uszodába, azzal a céllal, hogy segítse a többiek felkészülését, de a formája továbbra is kiváló volt, ezért úgy döntött, megpróbál eljutni Rióba is, és próbálkozását fényes siker koronázta.

A magyar érmesek
ARANY:
Tóth Tamás, úszás (100 m hát, S9)
EZÜST:
Pap Bianka, úszás (100 m hát, S10)
Sors Tamás, úszás (200 m vegyes, S9)
Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (kard, A)
Csonka András, asztalitenisz (S8)
Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (tőr, A)
Suba Róbert, parakajak (KL1)
Biacsi Ilona, atlétika (1500 m, T20)
Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás (tőr, csapat)
BRONZ:
Tunkel Nándor, erőemelés (49 kg)
Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10)
Pálos Péter, asztalitenisz (S11)
Tóth Tamás, úszás (100 m gyors, S9)
Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívás (tőr, egyéni, A)
Sors Tamás, úszás (100 m pillangó, S9)
Konkoly Zsófia, úszás (100 m pillangó, S9)
Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla, kerekesszékes vívás (párbajtőr, csapat)
Vereczkei Zsolt, úszás (50 m hát, S5)

Vereczkei szerezte a magyar úszók utolsó érmét. Sós Csaba szövetségi kapitány 4-6 érmet remélt a rajt előtt, nyolc lett belőle (egy arany, két ezüst, öt bronz).

Kiváló eredménnyel búcsúztak a játékoktól a kerekesszékes vívók is: a Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna összeállítású tőrcsapat a második helyen végzett, miután a négy között legyőzte az esélyesebb Hongkongot, a fináléban azonban nem bírt az egész mezőnyből kiemelkedő Kínával.

Az UTE 37 éves sportolója, Krajnyák rendellenességgel született, a bal lába nem fejlődött ki teljesen. Magyarország egyik legeredményesebb parasportolója, a kerekesszékes vívást 1998-ban kezdte el, és azóta több világbajnoki és Európa-bajnoki címet nyert, a paralimpiákon pedig ezt megelőzően tízszer volt dobogós egyéniben és csapatban.

Klubtársa, a 41 esztendős Dani 16 éves korában került kerekesszékbe, miután kamaszkori labilis lelkiállapotban, öngyilkos szándékkal leugrott egy négyemeletes ház tetejéről, s eltört a gerince. Több sportágat is kipróbált, mielőtt ugyancsak 1998-ban kikötött a vívásnál, amelyben szintén többszörös paralimpiai érmes.

A Törekvés SE 29 éves versenyzője, Hajmási Éva újonc a paralimpián. Tanulmányi gyakorlaton volt 2008-ban Görögországban, amikor egy robogós baleset során - utasként - a bal lábát térd felett elvesztette. Korábban eredményesen karatézott, kipróbálta az ülőröplabdát is, 2010 óta vív. Neki ez az első paralimpai érme.

Szerző
Frissítve: 2016.09.18. 21:43

Falba csapódott a Forma-1-es pilóta autója - Fotók a balesetről!

Publikálás dátuma
2016.09.18. 18:41

A Szingapúri Nagydíj pár méter múlva véget is ért Nico Hülkenberg számára, aki összeakadt Carlos Sainz Toro Rossójával és autója a falnak csapódott. A Force India pilótája így hiába nyerhetett volna jó pár pozíciót, végül egy kört sem tudott megtenni.

"Úgy gondolom, hogy Carlos semmiféle résbe nem akart bemenni, mert az ő rajtja nem volt annyira nagyszerű" - nyilatkozta az eset után Hülkenberg a Sky Sportsnak. "Igaz, neki meg ki kellett kerülnie Verstappent, aki nagyon rosszul kapta el a startot és végül ez okozta az egész balesetet."

A német pilóta érthetően csalódott volt, hiszen könnyedén odaérhetett volna az élmezőnybe, ha elfér Sainz és Kvjat között. "Ez volt a legjobb rajtom az egész szezon során és mégis pontosan ennek kell megfizetnem az árát. Ilyen a versenyzés, de semmit sem csináltam rosszul, úgyhogy meglehetősen frusztráló a helyzet" - magyarázta.

"Egyértelműen nem hibás ebben Carlos, egyszerűen a saját remekül sikerült rajtom áldozatává váltam, ez pedig nagy csalódás" - idézte Hülkenberg gondolatait a Formula.

Amikor a pályára küldött biztonsági autó kiállt, egy sportbíró még az aszfaltcsíkon tartózkodott, de jó reflexeinek köszönhetően nem történt baleset.Szerző