Előfizetés

Őrizetbe vették a New York-i robbantót

Egy 28 éves afgán férfi, Ahmad Khan Rahami lehetett a hétvégi robbantás elkövetője – közölte tegnap New York polgármestere, Bill de Blasio. A rendőrség őrizetbe vette a férfit néhány órával azt követően, hogy közzétette a gyanúsított fotóját.

Figyelmeztették a lakosságot arra, a férfinél fegyver lehet. Andrew Cuomo, New York állam polgármestere szerint összefüggés lehet a New Yorkban és a New Jerseyben talált robbanószerkezetek között. Bár korábban cáfolták, Cuomo polgármester tegnap megerősítette, hogy nemzetközi terrorizmushoz köthetők a robbantások, s egy terrorista sejthez tartozhatott a körözött férfi.

A szombat esti, manhattani robbantásban, Chelsea-ben senki nem veszítette életét, 29-en megsebesültek. A rendőrség vasárnap este, közép-európai idő szerint hétfőre virradóra megállított egy gyanús autót és öt embert vittek be egy manhattani őrszobára, hogy kikérdezzék őket. Úgy tudni, jórészt egy család tagjai voltak, s a repülőtér felé tartottak. Egyelőre egyikük ellen sem emeltek vádat.

Ugyancsak vasárnap este a New Jersey állambeli Elizabeth-ben, egy vasútállomás közelében, egy szemetesben találtak egy hátizsákot, benne öt robbanószerkezettel. Bombakereső robottal vizsgáltatták meg a csomagot, az egyik házilagos csőbomba felrobbant. A másik négyet biztonságba helyezték, s a virginiai Quanticóban, az FBI egyik laboratóriumában vizsgálják tovább.

Szombaton New Jerseyben, Seaside Park közelében, egy jótékonysági futóverseny útvonalán robbant bomba, senki nem sérült meg. Ott három csőbombát erősítettek egymáshoz, de csak az egyik robbant fel. A futást késve indították, ellenkező esetben rengetegen lettek volna a helyszínen. Csupán a harmadik hétvégi merényletet, a minnesotai késelést vállalta az Iszlám Állam terrorszervezet, ott kilenc embert sebesített meg az elkövető, akit lelőttek a rendőrök.

Elizabeth-i lakos volt a feltételezett robbantó, az amerikai állampolgárságot kapott afgán férfi utolsó ismert lakását átkutatta a rendőrség. Rahami a térfigyelő kamerák felvételei szerint mind a felrobbant, mind az épségben megtalált bombához hozzáköthető, mindkét helyszínen járt. A Seaside Park-i és az elizabeth-i csőbombákhoz is köze lehet.

A New York-i robbantó ugyanúgy fémdarabokkal megrakott kuktafazékból épített bombát, mint a Carnajev-testvérek, akik 2013 áprilisában, a bostoni maratoni futás célegyenesében hajtottak végre kettős merényletet. A bostoni robbantók játékautók távirányítóit használták detonátorként, petárdákból kinyert puskaport robbanóanyagként. A New York-i szerkezeteket mobiltelefonokhoz kötötték, s ammónium-nitrát, illetve alumíniumpor keverékével voltak megtöltve – írta a The New York Times. A Carnajev-testvérek egy jemeni al-Kaida videó alapján építették a bombájukat.

Hattyúkkal utazik egy brit környezetvédő

Az orosz sarkvidéki területektől Nagy-Britanniáig, több mint hétezer kilométeren át követi a hattyúk vándorlását egy speciális motoros siklóernyővel egy brit állatvédő, hogy kiderítse, mitől csappant meg az utóbbi húsz évben a Bewick-hattyúk száma. 

,,Két éve tervezem ezt az expedíciót. Ez egy igazi kaland lesz számomra. Szeretek repülni és megszállottja vagyok a vadvilágnak" - mondta Dench, hozzátéve, hogy végig filmezni fog, és alig várja, hogy megmutassa a világnak a hattyúk repülését a tundrától Nagy-Britanniáig.

Útját műholddal követik nyomon és hetente kétszer videonaplóban fog beszámolni az élményeiről. A tervek szerint október végén érkezik meg Franciaországba, ahol megvárja a megfelelő időjárási feltételeket a csatornán való átkeléshez, majd London délnyugati része felé veszi az irányt.

Véget ért a szíriai tűzszünet

Agresszióval vádolta meg az Egyesült Államokat Bassár el-Aszad szíriai elnök. Szerinte azzal, hogy a koalíciós gépek véletlenül légicsapást hajtottak végre a szíriai kormányerők ellen, „az Iszlám Államot segítik”.

Ezt azt követően jelentette ki, hogy iráni tisztségviselőkkel találkozott Damaszkuszban. Közlése szerint rendre, amikor Szíria sikereket ér el a „terror elleni harcban”, az úgynevezett ellenséges országok nagyobb mértékű támogatást nyújtanak a terroristáknak.

Az amerikai hétvégi légicsapása során a kormányerők hatvan katonája vesztette életét. Washington sajnálkozását fejezte ki és tévedésről beszélt. A szíriai tűzszünet összeomlása kapcsán Oroszország hevesen bírálta az Egyesült Államokat.

A szíriai kormányzat tegnap bejelentette: vége a tűzszünetnek. Damaszkusz arról nem tett említést, meghosszabbítaná-e azt, s ha igen, mikor.