Belehalhatnak a bürokráciába a rákos betegek

Publikálás dátuma
2016.09.21. 14:02
A kép illusztráció FOTÓ: Getty Images, Matt Cardy
Várhatóan idén sem jutnak új gyógyszerhez a daganatos betegek: 18 készítmény automatikus támogatásáról halogatja a döntést a kormány - írja a Népszabadság.

Noha az egészségbiztosító már az év elején javasolta 18 új rákgyógyszer – köztük a bőrdaganatra, a tüdő-, a prosztata-, valamint a vérképzőszervi rákra ható készítmény – támogatását, mégsem finanszírozhatja azokat. Ahhoz ugyanis módosítani kellene egy jogszabályt, amely fölsorolja a támogatott szereket. Az erre jogosult humán- és a gazdasági tárca azonban erre jó ideje nem kerít sort. 

A lap úgy tudja, a 18 készítményből hét – például a csontáttétes prosztata-, hasnyálmirigy-, egyes vérképzőszervi rákokra ható szer – egyáltalán nem érhető el a magyar betegek számára. Tizenegyhez pedig közel ezer beteg most, az úgynevezett méltányossági eljárás keretében hozzáfér.

Egy nemzetközi összehasonlításban, amelyben 30 innovatív orvosság hozzáférését vizsgálták 2015-ben különböző európai országokban, Magyarország az utolsó előtti helyre került.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Simon Gábor: ártatlan vagyok

Publikálás dátuma
2016.09.21. 13:52
Simon Gábor MTI Fotó: Máthé Zoltán
Tagadta bűnösségét Simon Gábor volt szocialista politikus a költségvetési csalás és hamis okirattal visszaélés vádjával a Fővárosi Törvényszéken szerdán megkezdődött büntetőperben.

A vád szerint Simon Gábor 2008 és 2012 között jövedelemként vagyonnyilatkozataiban és adóbevallásaiban kizárólag az országgyűlési képviselői, valamint az államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel. Ezzel párhuzamosan azonban más országban nyitott bankszámláin több száz millió forintnak megfelelő, ismeretlen forrásból származó devizát helyezett el, és nem fizetett személyi jövedelemadót, sem egészségügyi hozzájárulást utána. Az így okozott vagyoni hátrány mintegy 120 millió forint, amelyet Simon Gábor az eljárás során megtérített.

A vádirat tartalmazza azt is, hogy később Simon Gábor és K. J. másodrendű vádlott különböző időpontokban hamis bissau-guineai útlevelet készíttetett Welsz Tamás vállalkozóval, majd azok felhasználásával újabb bankszámlákat nyitottak és jelentősebb pénzösszegeket helyeztek el rajtuk.

Simon Gábor ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények, a másodrendű vádlott ellen felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az ügyészség.

Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő volt 2002-től három cikluson át, 2014 februárjáig, amikor a büntetőeljárás miatt lemondott mandátumáról. Közben, 2008 és 2010 között a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára volt, és betöltötte az MSZP elnökhelyettesi, illetve választmányi elnöki tisztségét is. Sajtóhírek szerint 2014. március 10-ei őrizetbe vételét megelőzte a Welsz Tamásnál tartott házkutatás. Március 12-étől Simon Gábor két hónapra előzetes letartóztatásba került. Welsz Tamás március 20-án egy rendőrautóban meghalt, miközben kihallgatásra vitték.

A szerdai tárgyaláson Simon Gábor ártatlannak vallotta magát, kérdésekre nem válaszolt, felolvasott vallomása szerint az említett összegek külföldi, nem titkolt, legális forrásokból származtak és nem voltak adókötelesek. A volt politikus elmondta, hogy már 2002 előtt is tehetősnek számított, külföldön jövedelmező vagyonkezelői tevékenységet folytatott. A 2000-es években svájci bankban volt másfél millió dollárja, amelyet egy idő múlva osztrák pénzintézetekhez vitt át. A vádlott hangsúlyozta, hogy a bankok minden esetben ragaszkodtak a befizetett összegek forrásának igazolásához, és ezt ő meg is tette.

Hangsúlyozta: szó sincs ismeretlen forrásokról, ezek korábbi megtakarítások, amelyek után az adótanácsadók szerint nem kellett adót és egészségügyi hozzájárulást fizetnie. A másik, hamis útlevelekkel, számlanyitással kapcsolatos vádpontra reagálva úgy fogalmazott: Welsz Tamásról "máig se tudom, hogy megbízást teljesítő fedett ügynök vagy kalandor volt, de jól kibabrált velem".

 Simon Gábor kiemelte, hogy a vádirattal ellentétben Welsz Tamás kereste meg őt 2014 februárjának elején, miután a médiában hadjárat indult ellene. A vállalkozó azt mondta neki, hogy bajban van, nyomozás indul ellene és le fogják tartóztatni, csak ő segíthet rajta. Ezután Simon Gábor - a tárgyaláson felolvasott vallomása szerint - megijedt és jóhiszeműen megbízást adott Welsz Tamásnak, aki elkérte tőle minden, az üggyel kapcsolatos dokumentációját. Azokat ő - miután a "színjáték, díszlet hiteles volt" - át is adta. Majd a vállalkozó arra próbálta rávenni, hogy legalizálja - szavai szerint amúgy is legális - jövedelmeit. Állítása szerint ekkor fogott gyanút, és miután mások is figyelmeztették arra, hogy vigyázzon vele, visszavonta Welsz Tamástól a megbízást és visszakérte az iratait, amelyeket azonban nem kapott meg. A volt politikus úgy fogalmazott: a vállalkozó a hatóságok előtt tett "lejárató vallomása (...) gyakorlatilag elintézte előzetes letartóztatásomat". Amikor pedig tisztázatlan körülmények között, "a rendőrök karjaiban meghalt", az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábornak elmondása szerint már halálfélelme volt.

Simon Gábor leszögezte, nem igaz, hogy évek óta ismerték egymást, nem kért a vállalkozótól hamis útlevelet, és azt sem, hogy azzal nyisson neki bankszámlát. A vádlott szóvá tette, már hónapokkal azelőtt nyomoztak ellene, hogy a mentelmi jogáról lemondott volna. Az egyik tárgyaláson ismertetett irat szerint a svájci hatóságok korábban egy jogsegélykérelemre úgy reagáltak, hogy az adókikerülés az ottani törvények szerint nem bűncselekmény, de a kérelem teljesíthető, ha a gyanúsított hozzájárul. Erre akkor Simon Gábor úgy reagált: "jelenleg nem nyilatkozom".

Egy másik ismertetett irat szerint a volt politikusnak közép-európai befektetési lehetőségek felkutatásával, vagyonkezeléssel kapcsolatban kétmillió dolláros szerződése volt uruguayi partnerekkel. A szerződésben kikötötték, hogy a tartalmát a felek harmadik személyek előtt csak a másik belegyezésével tárhatják fel. A tárgyaláson elhangzott, hogy Welsz Tamás egyik kihallgatásán arról beszélt: az 1990-es években lett bissau-guineai állampolgár, az erről szóló iratokat egyenesen a fekete-afrikai ország belügyminiszterétől vehette át. A másodrendű vádlott, aki hamis bissau-guineai útlevél felhasználása miatt került bíróság elé, egyáltalán nem kívánt vallomást tenni a bíróságon. Korábbi vallomása szerint meg nem fizetett közterhek miatt nem akart a saját nevén bankszámlát nyitni, ezért szerzett Welsz Tamástól hamis útlevelet.

Simon Gábor a tárgyaláson kérte a bíróságtól a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetését, ám ezt elutasították azzal az indokkal, hogy a rendelkezésére álló pénz továbbra is lehetővé teszi szökését, akár a családjával együtt is. A büntetőper decemberben tanúk meghallgatásával folytatódik.

Vagyonnyilatkozat-kozmetika
A hibás, vagy hamis vagyonnyilatkozatok nem meglepő kivételek, hanem külön sportág a magyar politikai életben. Felső kategóriás fideszesek egész sora vesz részt a játékban: többek közt Orbán Viktor, Rogán Antal, Schmitt Pál, vagy Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatairól derült már ki, hogy jelentős mértékben különbözik a valóságtól.

Szerző
Frissítve: 2016.09.21. 19:29

Kilép az Együttből Pápa Levente alelnök

Pápa Levente alelnök kilép az Együtt - a Korszakváltók Pártjából és lemond minden választott tisztségéről, valamint az Együtt pártalapítványa, a Váradi András Alapítvány kuratóriumi elnöki pozíciójáról - közölte az ellenzéki párt.

Pápa Levente az MTI-nek azzal indokolta a lépést, hogy meglátása szerint az Együtt a következő választáson valamilyen formában várhatóan újra összefog az MSZP-vel és a DK-val, egy ilyen baloldali összefogásnak viszont nem akar részese lenni.
Az ellenzéki párt szerdán távozó alelnöke azt mondta, hogy 2014-ben Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel egy centrista párt létrehozására szerződött, de az Együtt balra tolódott.

További terveiről úgy nyilatkozott: részese szeretne maradni a közéletnek, és tovább akar dolgozni a kormány megbuktatásáért, ezért nem tesz le egy centrista formáció létrehozásáról. Ennek érdekében a következő időszakban folyamatosan tárgyalni akar más politikai szereplőkkel, akiket nem kívánt megnevezni. Azt mondta, ha a következő fél-egy évben nem sikerül létrehozniuk az általa elképzelt pártot, visszatér eredeti szakmájához, és közgazdászként folytatja.

Szerző