Kukákon marakodik Habony és Simicska

Publikálás dátuma
2016.09.22. 10:33
FOTÓ: Tóth Gergő
A Simicska–Fidesz-háború a fővárosi közterület-fenntartónál újult ki. A rendőrség vizsgálódik, a tét a nagy árbevétel és egy uniós lehetőség - írja a Népszabadság.

Tarlós István főpolgármester leállíttatta a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél (FKF) a cég közbeszerzési és szerződéskötési gyakorlatának feltárására indított belső vizsgálatot – értesült a Népszabadság. A főpolgármester azonban azt mondja, nem leállíttatta az ellenőrzést, hanem átadta az összegyűjtött dokumentumokat a Nemzeti Nyomozó Irodának, derítse ki a rendőrség, hogy mi történt. Mindez valójában egyenes következménye az évekkel ezelőtt indított, most új frontokkal és szereplőkkel megújuló háborúskodásnak a cég bevétele és az uniós források megcsapolásáért.

A jelenlegi vezérigazgató, Csontos István mint gazdasági igazgatóhelyettes még Demszky Gábor főpolgármesterségének végén került be az FKF vezetőségébe Simicska ­Lajos embereként. Tarlós István kiterjedt tisztogató akciójába később Simicska emberei is bele­keveredtek, így Csontosnak távoznia kellett.

A cég élén gyorsan váltották egymást a vezérigazgatók, majd Csontos visszatért  és most a lap forrásai szerint nem szeretné átengedni a céget a Rogán Antal kabinetminiszterhez, valamint Habony Árpád jelenlegi és Tombor András volt miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető érdekkörnek.

Az FKF évente 30-35 milliárd forint árbevételt söpörhet be, amelyhez rendre milliárdos uniós támogatás érkezik

Jövőre 2,5 milliárd forint uniós támogatáshoz juthat a cég. A pénz csaknem egészében az évekkel ezelőtt elindított, de idén új lendületet vett „okos kuka” projektre menne el, amelynek célja a „feketeürítések” visszaszorítása. A projekt lényege, hogy a kukákra egy adathordozót raknak, míg a szemétszállító autókat jelolvasóval szerelik fel, amely azonosítja a kukát és rögzíti az elszállított mennyiséget. A rendszer működése becslések szerint akár 9 milliárd forintot is hozhatna az FKF konyhájára. 

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Vízválságra figyelmeztetett Áder János

Publikálás dátuma
2016.09.22. 10:26
Áder János és Ban Ki Min MTI Fotó: Bruzák Noémi
Áder János felszólalt az ENSZ-ben tartott vízügyi konferencián szerdán, s arra figyelmeztetett, hogy ha nem történik változás, akkor 15-20 éven belül vízválság várható.

A világnak 15-20 éve van arra, hogy megoldást találjon erre a problémára - szögezte le a magyar államfő az ENSZ-ben a Vízügyi Elnöki Testület konferenciáján, amely nemzetközi összefogásra buzdító felhívással ért véget. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank elnöke az idén kérte fel Áder Jánost, hogy vállaljon szerepet a világszervezetnek ebben az új környezetvédelmi testületében.

Az államfő kifejtette: az emberiség sorsa függ attól, hogy milyen sikeresen tud megküzdeni a klímaváltozás és a vízválság problémájával, amely világszerte egyre több országot fenyeget. Megállapítása szerint a világnak körülbelül másfél-két évtizede van még arra, hogy fordítson a helyzeten, mert később már - a felgyorsuló klímaváltozásnak betudhatóan is - az ellenőrzés kicsúszhat az emberiség kezéből.

"Ez az óriási feladat mindenkit próbára tesz - szögezte le Áder János és az ismeretek megosztását és összefogást szorgalmazott. "A víz összeköt bennünket, a víz mindenki felelőssége" - fogalmazott a magyar államfő.

A tanácskozás utáni sajtókonferencián kifejtette: "a természeti erőforrások soha nem tapasztalt kizsákmányolásának vagyunk szemtanúi, s a várható vízválság elhárítása érdekében három feladat áll a felelősen gondolkodó politikusok és szakemberek előtt". Az államfő az ivóvíz biztosítását, a vizek elszennyeződésének megállítását és a hatékonyabb vízgazdálkodást említette feladatként. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma csaknem kétmilliárd ember nem jut tiszta vízhez, s ha nem sikerül változtatni, akkor milliárdnyi embernek nem lesz ivóvize és tízmillióknak kell majd elhagyniuk otthonaikat, hazájukat.

A tanácskozáson részt vett Jacob Zuma, dél-afrikai államfő, Enrique Pena Nieto mexikói elnök, Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfő, Hani Mulki, jordán kormányfő, és Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke, továbbá Tádzsikisztán és Peru elnöke.
A sajtótájékoztató után az MTI-nek nyilatkozva Áder János elmondta: nem lepte meg őt az óriási érdeklődés a vízkonferencia iránt, hiszen a vízválság mindenkit foglalkoztat. "Az elmúlt egy-két évben folyamatosan kaptuk a jelzéseket a természettől, hogy az az életforma, az a mezőgazdasági, ipari, vízgazdálkodási forma, amelyet kialakítottunk, immár nem fenntartható többé" - mondta az államfő. Utalt a rekord árvizekre, villám-árvizekre, aszályokra, s arra is, hogy emberek milliói kénytelenek elhagyni a lakóhelyüket, mert nincs elegendő vizük.

Kérdésre válaszolva Áder János elmondta: az eddigi találkozók és tanácskozások eredményei is beépültek a politikai döntésekbe, a mostani tanácskozáson pedig már olyan konkrét technikai és pénzügyi lehetőségekről esett szó, amelyek segíthetnek a kialakuló válság megoldásában. Ezzel összefüggésben a Világbankkal és nagy fejlesztési bankokkal kidolgozandó együttműködésre utalt. Leszögezte ugyanakkor, hogy a magánbankokkal várható együttműködés nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy szegények milliói - éppen mert nem tudják megfizetni - nem jutnak normális ivóvízhez. Áder János szerint ugyanis például a Világbank az ENSZ-szel működik együtt, s minden egyes ENSZ-fórumon olyan deklarációk és megállapodások születtek, amelyek a vízhez való hozzáférést alapvető emberi jogként határozzák meg.

Szerző

Vezér

Teljesen egyetértek Somfai Péter jegyzetével, összefogás nélkül nem lehet a Fideszt legyőzni, Orbánt eltakarítani. Felhívnám a figyelmet azonban arra, hogy az összefogás kevés lesz, vezérre is szükség volna. A magyarok már csak ilyenek. Orbán ezt tudja, és nagyon ügyesen ki is használja, hogy nincs igazán vezér az ellenzék soraiban. Nézzük a választékot. Gyurcsány, a DK elnöke az lehetne, de az emlékezetes vita után, amikor felmosta a padlót Orbánnal, a Fidesz lejáratta, a vezér szerepre alkalmatlanná vált, nem beszélve az őszödi beszéd következményeiről. A szocialisták még elnököt is nehezen tudnak maguk közül választani. Tele vannak értelmes, igazi politikusokkal, de vezér szerepre egyikük sem igazán alkalmas. Az Együtt vezetője Szigetvári Viktor szakmailag felkészült, mégis hiányzik belőle az a hév, amivel tömegeket lenne képes magával ragadni.

A PM két vezető politikusáról, Szabó Tímeáról és Karácsony Gergelyről hasonlókat tudok elmondani. Karácsony jó polgármester, de vezérnek lenni egészen más feladat, ezt ő is tudja. Az LMP nehéz dió. Schiffer távozása után talán Szél Bernadett és az új társelnök Hadházy belátják, ha igazán egy demokratikus országot akarnak építeni, egyedül hiába cipelik a "téglát", kőműves, ács, bádogos is kell, mert a "ház" azok nélkül soha nem fog felépülni. A jobb oldalról a Bokros féle MoMa-t említeném meg, ha a fővárosi polgármester választás idején időben indítják Bokrost, és mindenki mellé áll, talán legyőzhette volna Tarlóst. Ott vannak a civil szerveződések, az egészségügyiek, a tanárok, sok kevésbé ismert egyesület is működik, amelyek jelentős tömegeket tudnának mozgósítani.

De hol a vezér? Ez itt a kérdés, mert ha nem lesz olyan igazi, rátermett egyéniség, aki elfogadható az ellenzéki pártok, a civil szervezetek számára, Orbánt nem lehet eltávolítani. Lehet, hogy egy nő a megoldás, láthatjuk a Fideszben hiánycikk a nő, Orbán az esztergomi volt polgármesterrel, Tétényi Évával sem tudott mit kezdeni, csak menekült előle. Be kellene látniuk az Orbán rendszerét megdönteni akaróknak, hogy csak kompromisszumok árán lehetnek eredményesek. Ha Orbán rendszere összedől, a törmelékekből egy új országot felépíteni csak együtt lehet.