Előfizetés

Koraesti hangulat a nagybanin - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.09.22. 15:29

 Az MTI fotósa Balogh Zoltán abból az alkalomból készítette a felvételeket, hogy a fővárosi nagybani piac jubilál: 25 éve nyitotta meg kapuit.  

 

Honlapjának tanúsága szerint a budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piac az ország legnagyobb termelő‘i és elosztó piaca, ahol hetenként hat napon át találkozik a termelő‘k és a nagykereskedő‘k árukínálata a kiskereskedő‘k és a vidéki nagykereskedő‘k keresletével. Egész évben folyamatosan kaphatók friss zöldség- és gyümölcsfélék, déligyümölcsök, gomba, tojás, méz, konzervek, tartósított élelmiszerek, édes áruk, csomagolt húskészítmények, tejtermékek, üdítő‘ italok.

MSZP: kizsákmányolják a honvédséget

Ki vállalja a felelősséget a tűzszerészek túlterheltségéért? - az MSZP közleménye.

Az egykori bombázó lőtér tűzszerészeti mentesítése óriási leterheltséget jelentett a tűzszerész alakulat számára. Ez is kiderül a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a tűzszerész ezred közötti létrejött szerződésből, amiben rögzítették, hogy mentesítést három, esetenként négy tűzszerész mentesítő csoport végzi egyidejűleg heti hét napban, napi 10 órában. Ráadásul a tűzszerész alakulat állományát emellett a határzár építésébe is bevonták. Mindezek következtében döbbenetes mértékű túlórát kell teljesíteni. Míg 2010-ben az alakulatnál elrendelt túlszolgálat 17 ezer óra volt, addig 2015-ben ez a szám meghaladta a 45 ezret! Ez a leterheltség már a tűzszerész alapfeladatok ellátását is veszélyeztetheti.

Mindezek fényében különösen döbbenetes, hogy e feladatot fél éven keresztül, ráadásul a kormányrendelettel ellentétesen, ingyen végeztették a tűzszerész ezreddel. Azt a gyermeteg magyarázatot pedig senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy bombázó lőtér esetében nem számítottak jelentős mennyiségű robbanóanyag jelenlétére.

Az is magyarázatra szorul, hogy a Honvédelmi Minisztérium cége, a HM EI Zrt. miért a magántulajdonban álló Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. alvállalkozójaként vett részt a projektben, és milyen feladatot, mennyiért látott el?

Magyarázatot várunk a Kormánytól: miként kerülhetett sor a Magyar Honvédség kizsákmányolására, és ki vállalja a felelőssége a tűzszerészek túlterheléséért?

LMP: Magyarország nem átjáróház

Magyarország nem átjáróház - jelentette ki az LMP társelnöke, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányt: ne külföldi vendégmunkásokkal oldja meg a munkaerőhiányt, hanem a gazdaságot hozza olyan állapotba, hogy a hazai munkavállalók bérkövetelései megvalósíthatók legyenek. 

Szél Bernadett utalt a migrációs tárgyú törvények tavaszi ülésszakban elfogadott módosítására és annak végrehajtási rendeletére, amely, mint fogalmazott, "csókos cégeknek" ad lehetőséget arra, hogy könnyített eljárásban hozzanak külföldi vendégmunkásokat Magyarországra tömegesen és szervezetten.

Az ellenzéki politikus szerint ezzel már megint a kis- és közepes vállalkozások húzzák a rövidebbet, hiszen a kabinet az intézkedéssel a stratégiai partnerei, valamint a nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházások számára teremt versenyelőnyt.

Szerinte a változtatások nem a dolgozók, hanem a munkaadói lobbi érdekét szolgálja. A kormány nem akarja itthon tartani az embereket, és számára teljesen mindegy, hogy kik dolgoznak az összeszerelő műhelyekben - jelentette ki Szél Bernadett.

Kapcsolódó
LMP: a magasabb bérek által bővülhetne a gazdaság