Előfizetés

Módosíthatja a Főváros az olimpiai helyszínkiválasztási javaslatot

A nemzetközi sportszövetségekkel való egyeztetések nyomán módosíthatja a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén. Az előterjesztés szerint az olimpiai nyitó- és záróünnepséget a Puskás Ferenc Stadionban tartanák, a sajtó- és közvetítőközpont pedig a Hungexpo területén lenne.

A Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett módosítási javaslatban az áll: a továbbtervezés része "a nemzetközi sportszövetségekkel történő egyeztetés, amely alapján néhány versenyhelyszín esetében a helyszínkiválasztási javaslat módosítása is szükségessé válik". Mindezek mellett a helyszínkiválasztás alapelvei és városszerkezeti koncepciója nem változott. A javasolt változtatások - mint írták - a "Master Plan" és így a pályázat erősítését szolgálják a következőképpen: a versenyhelyszínek esetében a módosított terv biztosítja, hogy az összes javaslat megfelel a legoptimálisabb utóhasznosítási, valamint fenntarthatósági igényeknek. Ha nincs megfelelő utóhasznosítási lehetőség, akkor az új létesítmény ideiglenes megoldással való megépítése javasolt. A megvalósíthatóság érdekében csökkentenék a megvásárolandó, valamint a gazdasági társaságok és magántulajdonosok által érintett ingatlanok számát.

Kiemelték, a javasolt módosítások hozzájárulnak az olimpia gazdaságosabb megrendezéséhez.

A versenyhelyszínek más vagy új helyre áthelyezése mellett a sajtó- és közvetítőközpont, valamint a médiafalvak elhelyezését is érinti a javaslat módosítása. A kedvezőbb utóhasznosítási lehetőségek alapján a sajtóközpont új tervezett helyszíne a Hungexpo területe, itt a csarnokok az olimpia után rendezvény- és konferenciapavilonokként hasznosíthatók - olvasható az előterjesztésben.

Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata alapján három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására. A Gubacsi úti médiafalu helyszínének megszüntetése a sajtó- és közvetítőközpontnak a Hungexpo területére áthelyezése miatt volt szükséges. A józsefvárosi pályaudvarra tervezett médiafalut pedig az előterjesztők szerint bővíteni indokolt. Az előterjesztés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a sportszövetségekkel történő további egyeztetés nyomán a pályázat harmadik szakaszában is módosulhat a helyszínkiválasztási javaslat, amelynek alapján a végleges dokumentumot előreláthatóan 2017 januárjában mutatják be a Fővárosi Közgyűlésnek.

A javasolt változtatások között szerepel például, hogy a Testvérhegy helyett a Hármashatár-hegy területén lennének a mountain bike versenyek, a box a Hungexpo helyett az Óbudai-sziget területén kapna helyet, az evezősversenyek Szeged helyett az Olimpiai park területén lennének. Az olimpia nyitó- és záróünnepsége a javaslat szerint az Olimpiai park helyett a Puskás Ferenc Stadionban lenne.  A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztés célja az említett módosítások mellett az olimpiai pályázat második szakaszában benyújtandó dokumentumok elfogadása.

A testület január 27-én fogadta el a helyszínkiválasztási javaslatot. A tervezett olimpiai helyszín két térségből és ezeken belül hét klaszterből áll. A Duna térség az Olimpiai park (a Kvassay-zsilip térsége), a Margitsziget és az Óbudai-sziget klaszterből áll. Az úgynevezett városfejlesztési térséget pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget nevű klaszter alkotja.

Botrányairól volt híres a "Tarlós-éra" alatt az FKF

A Liberálisok azt kérik Tarlós István főpolgármestertől, hogy tartsa távol a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-től a különböző érdekcsoportokat, a politikai hátszéllel érkező embereket, mert azok botrányaikkal veszélyeztetik az önkormányzati cég működését.

Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke a Városháza épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, nem szabad hagyni, hogy a politikai érdekcsoportok harcának következményeként Budapesten olyan állapotok alakuljanak ki a szemétszállításban, mint amilyenre néhány éve Nápolyban volt példa, amikor szeméthegyek borították el az utcákat.

Az ellenzéki képviselő szerint az FKF a "Tarlós-éra" alatt eddig is a botrányairól, a rossz működéséről, a megkérdőjelezhető döntéseiről volt híres, és több vezetőnek is távoznia kellett. Példaként felidézte: korábban a Mandiner hírportál azt írta, hogy az FKF egyik korábbi informatikai tanácsadójának új cégével kötött szerződést, amit a cég nem hozott nyilvánosságra. Utalt arra, hogy a főpolgármester a rendőrségre bízta a cég közbeszerzési és szerződéskötési gyakorlatát érintő ügyet. Hozzátette: tudomásuk szerint "a szerencsés jól értesültnek" nem ez volt az egyetlen megbízatása, korábban két másik többmilliós szerződése is volt.     Szabadai Viktor kijelentette: a különböző érdekkörökből érkezők helyett végre tisztességes, nem politikai hátszelű új vezetőre lenne szüksége a cégnek.

Lezárások lesznek futóverseny miatt Budán

A főváros I. és II. kerületében is lezárások lesznek vasárnap futóverseny miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon csütörtökön.

A tájékoztatás szerint délelőttől kora délutánig, a futók elhaladásának idejére lezárják a Vérmezőt, az Attila utat, az Alagút utcát, a Kapisztrán teret, a Clark Ádám teret, a Bem rakpartot, az Angelo Rotta rakpartot, a Sztehlo Gábor rakpartot, valamint a Friedrich Born rakpartot. Emellett szombattól vasárnapig sok helyen tilos lesz megállni - írták a közleményben, amely teljes terjedelmében itt  olvasható.