Hadházy: pénzszivattyúnak használják az oktatási fejlesztéseket

Publikálás dátuma
2016.09.22. 18:45
Forrás: Facebook
Az LMP társelnöke szerint a kormány "pénzszivattyúnak" használja az oktatás informatikai fejlesztéseit, az arra szánt uniós források pályáztatásával ugyanis semmi más célja nem volt a kabinetnek, mint hogy nagy pénzeket fizessen ki hozzá közel álló cégeknek.

Hadházy Ákos csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), valamint az Educatio nonprofit kft. által megrendelt fejlesztések szükségességét is megkérdőjelezte, mondván: a tanárok csak szenvednek az "idióta adminisztrációs rendszerektől", valamint a "primitív és semmire nem jó digitális tananyagoktól".

Beszámolt a Klik által 250 millió forintért megrendelt vezetői információs rendszer fejlesztéséről, amelyet elmondása szerint annak ellenére fizetett ki az intézményfenntartó, hogy azt tetemes hibával és jelentős csúszással készítette el a beszállító. 

Szólt arról is, hogy például intelligens táblák esetében csak a kiszállításért fizettek ki darabonként 400 ezer forintot, egy cég pedig úgy kapott 400 millió forintot természettudományos oktatóprogram fejlesztésére, hogy a részmunkákat olyan alvállalkozóknak adta ki, amelyeknek Hadházy Ákos szerint semmi közük nem volt az adott feladathoz. Egy virtuális szertár animációjának elkészítését például egy kardiológiai magánrendelőre bízták, grafikai tervezést pedig egy csomagolástechnikai társasággal végeztettek - ismertette.

Szerző

Sok napsütés, de fagypont körüli hideg is lehet

A hétvégén sok napsütés mellett csak helyenként lehet záporeső. Napközben 20 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok, de a leghidegebb órákban már fagypont körüli értékekre is számítani lehet. Pénteken több órára kisüt a nap, csapadék nem várható. Hajnalban 1-8  fok között alakul a hőmérséklet, de helyenként talajmenti fagy, illetve a fagyzugos helyeken gyenge fagy is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 18-22 fok között valószínű.

Szombaton délnyugaton nem várható csapadék, északkeleten viszont a délután második felétől szórványos lehet záporeső. A két országrész között csak néhol fordulhat elő futó zápor. A leghidegebb órákban 2-9 fok lehet, néhol talajmenti fagyra is számítani kell. Napközben 19-23 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap a többórás napsütés mellett keleten lehet néhol záporeső. A minimumhőmérséklet 3-10 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 18-23 fok között alakulnak.

Szerző
Témák
időjárás

Kormánytisztviselő bántalmazott menekültet a kiskunhalasi táborban

Megütött, majd fojtogatott egy menekültet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) egyik munkatársa a kiskunhalasi zárt táborban - értesült az Index. 

A portál információi szerint a tábor lakói vitába keveredtek a tolmácsként jelen lévő kormánytisztviselővel, aki váratlanul megütötte, majd fojtogatni kezdte az egyik menekültet. A jelenetnek sok szemtanúja volt, köztük rendőrök is, az Index pedig érdeklődött a hivatalnál az esetről, illetve a várható következményekről. A következő választ kapták:

 A  magyar-algír kettős állampolgárságú tolmács és az algír migráns közötti történteket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vizsgálja.

A válaszban figyelemre méltó, hogy fontosnak tartják megemlíteni: a kormánytisztviselő magyar-algír kettős állampolgár, noha a történet szempontjából ez tökéletesen irreleváns, ám sugallatnak alkalmas: ugyanmár, migránsok verekedtek, annyi.

Lásd még:  Verik a menekülteket a magyar határnál

Az Amnesty International jövő héten mutatja be legújabb, a menekültek és menedékkérők magyarországi helyzetét részletező jelentését. A dokumentum azt vizsgálja, hogy egy évvel a fizikai és jogi határzár megteremtése illetve a július 5-én hatályba lépett jogszabály-módosítások után milyen sors vár a menekültekre és menedékkérőkre Magyarországon, milyen nehézségekkel és jogsértésekkel néznek szembe a déli határon és az ország területén. A jelentés alapját az Amnesty International hazai és nemzetközi kutatói által augusztus 5-11. között Szerbiában, Magyarországon és Ausztriában készített helyszíni, illetve háttérkutatásai és telefonos interjúi képezik. A kutatók összesen 143 emberrel beszéltek a vizsgálatuk során.

Szerző
Frissítve: 2016.09.22. 18:55